Емоційні тригери для текстів у соціальних мережах

21.11.2023 14:37

Емоційні тригери для текстів у соціальних мережахЯкщо ви ведете свої сторінки в соціальних мережах для заробітку, ви напевно не раз замислювалися про те, як не тільки підвищити охоплення своїх постів та reels, але й збільшити залученість, щоб зрештою зробити продаж ефективнішим. Зробити це можливо, звернувшись до емоцій цільової аудиторії, і сьогодні ми розповімо вам про те, як працюють емоційні тригери для текстів у соціальних мережах.

Тригер - це калька з англ. trigger, що означає спусковий механізм або гачок. В інтернет-маркетингу під тригерами маються на увазі прийоми, які через вплив на емоції підштовхують людей до здійснення певних дій — купівлі, заповнення форми реєстрації, бронювання тощо. Світ соціальних мереж орієнтований на емоції, тому тут без тригерів просто не обійтись.

Саме емоції користувачів допомагають тим чи іншим публікаціям ставати популярними, спонукають до написання коментарів, викликають бажання ознайомитися з пропозицією докладніше і врешті-решт прийняти її. Якщо ж текст у пості або ролику reels нічого не «чіпляє», то публікація часто просто перегортається, після чого про неї користувачі забувають.

Емоційні тригери допомагають утримувати цільову аудиторію від подальшого скролінгу стрічки. Використовуються вони найчастіше в заголовках, щоб з перших секунд завойовувати і утримувати увагу на тексті. Ось кілька найпопулярніших тригерів, які застосовуються сьогодні в соціальних мережах і допомагають досягти від користувачів бажаної взаємодії.

Жадібність

Чого гріха таїти, всім нам складно розлучатися з кровно заробленими грішми. І там, де можна щось отримати безкоштовно чи за нижчою ціною, ми легко погоджуємося це зробити. На тригері жадібності побудовано всі акції та розпродажі. У заголовках текстів для соціальних мереж такий тригер включається такими словами як «безкоштовно», «подарунок», «знижка», «2 за ціною 1» тощо.

Страх втраченої вигоди

Цей тригер дуже близький до попереднього. Щоб викликати у користувача страх втраченої вигоди, необхідно показати йому, що пропозиція дефіцитна: якщо не купити прямо зараз, потім можна залишитися ні з чим. Страх прогаяти вигідну можливість притаманний багатьом і практично завжди використовується інтернет-маркетологами при складанні рекламних пропозицій. Як правило, для активації тригера використовуються слова та фрази на кшталт «купи прямо зараз або шкодуватимеш», «залишилося всього N штук», «останній день запису».

Прагнення бути не гіршим за інших

Коли користувач бачить, як буквально «всі» вже купили запропонований продукт або замовили запропоновану послугу, він хоче не відстати від інших і не бути гіршим, ніж ці «всі». Тож залишається в заголовку тексту для соціальних мереж тим чи іншим чином наголосити, що вже дуже багато людей скористалося пропозицією, щоб задіяти цей тригер.

Лінь

Соціальні мережі — саме те місце, де користувачі не хочуть докладати зусиль, щоб щось зробити, тому тут одним із головних тригерів стала лінь. Щоб привернути увагу аудиторії таким тригером, треба показати, що для досягнення бажаного результату не потрібно робити нічого складного, не треба довго чекати, не треба кудись іти. Як тригерні слова і фрази можуть використовуватися в даному випадку такі, як «легко», «швидко», «в один клік», «ми зробимо все за вас» та інш.

Провина

Це може виглядати як удар нижче пояса, але гра на почутті провини у цільової аудиторії — досить ефективний тригер, яким часто користуються SMM-фахівці. Суть полягає в тому, що користувачам потрібно запропонувати вчинити одну просту дію, яку вони весь час відкладали на потім, але яка зараз може принести їм користь. Для використання тригера можна включити в заголовок такі слова та фрази, як «всього 1 крок до...», «зробіть це прямо зараз, і ви отримаєте...».

Цікавість

Цей емоційний тригер, мабуть, можна назвати найпопулярнішим у соціальних мережах, сьогодні його так чи інакше використовують практично всі. Щоправда, не завжди виходить вдало, адже потрібно викликати в користувачів бажання прочитати текст повністю, але при цьому не відштовхнути його схожістю з клікбейтом. Як правило, у заголовках текстів, які використовують тригер цікавості, фігурують слова на кшталт «секрет» чи «таємниця», запитання на кшталт «а чи знаєте ви?» тощо.

Довіра

Викликати довіру у цільової аудиторії — одне з найскладніших завдань маркетингу в соціальних мережах, але якщо її вдається виконати, то з аудиторій стає набагато про ще взаємодіяти, оскільки вона стає більш лояльною. У заголовках та текстах публікацій у соцмережах для цього можна продемонструвати, що вам зрозумілі проблеми ваших підписників та читачів, ви з ними на одній хвилі і при цьому знаєте, що робити. Зазвичай тут добре допомагає конструкція на зразок цієї: «Так, ми знаємо, що у вас не виходить Х. Але є рішення, яке допоможе вирішити цю проблему».

Гордість, жага унікальності

Прагнення до визнання своїх заслуг, а також до ексклюзивності та вираження своєї індивідуальності може викликати бажання купити товар або замовити послугу, якщо це допоможе реалізувати подібне прагнення. Тому у маркетингу часто використовується тригер гордості. Користувачі повинні відчувати, що запропонований продукт покаже всім оточуючим, наскільки вони успішні, красиві, багаті, розумні тощо.

Емоційні тригери для текстів у соціальних мережах можуть принести величезну користь з погляду просування та підвищення продажів, проте їх неправильне використання може зашкодити. І головне, що слід пам'ятати, - це те, що обманювати в жодному разі не можна. Якщо користувач, який «клюнув» на тригер, побачить, що за «чіпляючим» заголовком ховалося щось зовсім інше, він відчує розчарування і або ніколи до вас більше не повернеться, або ж поспішить поділитися з іншими «викриттям», що може серйозно зіпсувати вам репутацію.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7674