Бізнес-фотосесія для особистого бренду: як підготуватися?

20.02.2024 14:05

Бізнес-фотосесія для особистого бренду: як підготуватися?Ділова фотосесія, яка ще називається бізнес-фотосесією, - це важлива деталь для створення особистого бренду та позитивного іміджу спеціаліста, підприємця або керівника. Щоб все пройшло добре, а в результат вийшов гідним, до подібної фотосесії важливо правильно підготуватися, і сьогодні ми розповімо вам, як це зробити.

Якщо людина є експертом у якійсь сфері або якщо займається бізнесом, то рано чи пізно в рамках створення особистого бренду їй доведеться звернутися до професійного фотографа для ділової зйомки, щоб отримати якісний візуальний контент для соціальних мереж, публікацій у пресі, розміщення на сайті, у рекламних буклетах, каталогах тощо.

Класичні бізнес-портрети або зйомка в стилі бізнес-лайфстайл допомагають розкрити вас з професійного боку, через знімки передати певний посил. Для цього і навколишнє оточення на фото, і ваш власний образ під час фотосесії повинні викликати у потенційних глядачів потрібні вам асоціації, сприяти формуванню приємного враження, довіри до вас, впевненості у вашій експертності.

Щоправда, перш ніж вирушати на бізнес-фотозйомку, потрібно спочатку ретельно продумати всі моменти підготовки. Наприклад, перш за все важливо визначити, де і як саме ви будете використовувати отримані знімки. Чи потрібен вам візуальний контент для соцмереж, щоб у стрічці було більше особистих фото, які можна буде супроводжувати вашими особистими міркуваннями з якоїсь важливої для вашої справи теми? Або, можливо, ви запускаєте новий товар чи послугу і хочете візуально це підкріпити відповідними фото?

Визначившись з метою майбутньої фотосесії, запишіть, де саме плануєте розміщувати свої знімки, і з урахуванням цього визначте, скільки і яких знімків вам потрібно буде замовити. Наприклад, для рекламних банерів, сайту або для «шапки» сторінки в Facebook вам знадобляться горизонтально орієнтовані фото, а для «сторіз» в Instagram не обійтися без вертикальних фото зі співвідношенням сторін 9:16.

Далі корисно скласти мудборд для бізнес-фотосесії, відібравши кольори, що найбільш сподобалися або підходять саме вам, і пози. На основі мудборда можна буде зайнятися вже безпосередньо пошуком і вибором фотографа, який зможе втілити все задумане вами в життя. До речі, знайти відповідного фотографа, який спеціалізується саме на бізнес-зйомці, може бути не так просто, тому в жодному разі не затягуйте, якщо фотосесія вам потрібна до певного терміну.

Коли потрібного фахівця знайдено, можна переходити безпосередньо до практичної підготовки до зйомки. Якщо оренда фотостудії не входить до пакета послуг фотографа, то про неї потрібно подбати окремо. Про макіяж і укладку, якщо вони потрібні, теж потрібно подумати, а ще слід не забути і про манікюр. Підбір одягу може як входити, так і не входити у вартість фотосесії, але найчастіше моделям бізнес-зйомок потрібно самим шукати відповідне вбрання або вбрання, взуття, аксесуари та ін.

На фотосесію тривалістю 1 годину, як правило, потрібно 1-2 образи, а за двогодинну зйомку потрібно змінити, відповідно, 3-4 варіанти нарядів. Необов'язково при цьому, щоб усі образи ніяк не перекликалися між собою, навпаки, можна взяти з собою невелику гардеробну капсулу і скласти з неї кілька потрібних образів, щоразу комбінуючи елементи по-різному. До того ж вас дуже виручать аксесуари, за допомогою яких ви змусите речі щоразу заграти по-новому. До речі, якщо ви використовуєте для свого особистого бренду якісь фірмові кольори, то доречно буде задіяти їх у своєму образі, а також у реквізиті для фотозйомки.

Враховуйте, що не всякий одяг добре виглядає в кадрі, а образ обов'язково повинен відповідати тому іміджу, який ви формуєте за допомогою фотосесії. Зокрема, фотографи не рекомендують для ділової зйомки одяг із дрібним візерунком та з блискучих матеріалів (особливо це стосується капронових колготок), оскільки на підсумкових знімках це створює небажані ефекти.

Щоб «розкритися» у кадрі як професіонал, використовуйте відповідний реквізит. Скажімо, лікарі фотографуються в медичній формі, зі стетоскопом, медичною маскою, рукавичками, знімками узі або рентгена, історіями хвороби. Перукар може бути сфотографований з феном, гребінцем та ножицями в руках, у процесі створення зачіски (з живою моделлю або манекеном), а майстер манікюру - з палітрою лаків для нігтів, фрезером, сушильною УФ-лампою, сухожаром для обробки інструментів, штампами, пензликами тощо.

Не забудьте ще приділити увагу підготовці до позування. Якщо ви не надто впевнено тримаєтеся перед камерою, підберіть варіанти відповідних поз і потренуйтеся легко та невимушено приймати їх перед дзеркалом. Порадьтеся з фотографом: професіонал, який має досвід саме у ділових зйомках, як ніхто інший знає всі потрібні пози та ракурси, щоб бізнес-портрет вийшов особливо вдалим.

Коли плануєте свою бізнес-фотосесію і готуєтеся до неї, завжди пам'ятайте, що ваш образ на знімках «зчитуватимуть» ваші потенційні клієнти або покупці, визначаючи, чи можна вам довіряти, чи ви гарні у своїй справі і чи зумієте виконати поставлені завдання. Ваші фото повинні це явно транслювати, і має значення буквально кожна деталь, навіть на перший погляд не надто значна.

Так, подбайте про те, щоб ваш одяг виглядав охайно, обличчя було свіжим, а зачіска, макіяж та манікюр — акуратними. Добре поспіть перед фотосесією, не голодуйте, намагаючись в останній момент терміново схуднути, не забувайте пити достатньо рідини для підтримки водного балансу організму. І найголовніше - налаштуйтеся на позитив і будьте на фотозйомці в хорошому настрої: похмурий вигляд ще жодне бізнес-фото не зробив краще.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7738