Хто такий нутриціолог і як ним стати?

27.02.2024 14:18

Хто такий нутриціолог і як ним статиСьогодні такі фахівці як нутриціологи дуже затребувані та популярні, але при цьому далеко не всі знають, чим саме вони займаються і чим, наприклад, відрізняються від тих же дієтологів. Якщо ви поки що теж не в курсі, хто такий нутріціолог і як ним стати, ми допоможемо вам це з'ясувати.

Нутриціологією називають науку про харчування, яка спрямована на вивчення різних аспектів впливу поживних речовин (нутрієнтів) на організм людини, а також їх взаємодії між собою. Нутриціологія зосереджена на вивченні механізмів здорового харчування, а також мотивації людини при виборі їжі, вона з'явилася на стику хімії, біології, гігієни харчування.

Останнім часом рекламу послуг нутріціологів все частіше можна зустріти і в соціальних мережах, і по ТБ, а також їх нерідко запрошують на різні тематичні шоу чи інтерв'ю у якості експертів. Про них багато говорять у суспільстві, але все ще не завжди можуть сприймати як «серйозних» професіоналів. То що ж це за фахівці?

У вітчизняних умовах під нутриціологом розуміють переважно того, хто консультує людей у галузі здорового та правильного харчування. Нутриціолог може, але не повинен мати вищу медичну освіту, у зв'язку з чим він, на відміну від дієтолога, не може призначати аналізи, медикаменти або дієтотерапію за різних патологій чи захворювань.

Що може входити в обов'язки нутриціолога? Це залежить від його місця роботи або від заявленого ним самим переліку послуг, якщо він веде приватну практику. Наприклад, найчастіше нутриціологи займаються оцінкою індивідуальних потреб клієнта та створенням відповідних індивідуальних планів харчування з їх урахуванням, а також забезпечують моніторинг прогресу та здійснюють навчання та консультування пацієнтів з питань харчування.

При цьому нутриціологи також можуть проводити освітні майстер-класи та семінари з теми здорового харчування, можуть брати участь у складанні програм громадського харчування. А ще до кола їхніх професійних інтересів можуть входити профілактика набору зайвої ваги, допомога у виборі, приготуванні та вживанні продуктів харчування.

Щоб мати можливість працювати нутриціологом, необхідно отримати відповідну освіту. Така можливість є як у державних, так і в приватних освітніх установах, при цьому тривалість навчання може бути різною, від кількох місяців до кількох років. А оскільки єдиного професійного стандарту для нутриціологів немає, кожен заклад, що пропонує курси підготовки з цього напряму, може мати свою навчальну програму.

До речі, навчання в даному випадку може бути як очним, так і дистанційним (онлайн). Залежно від конкретної програми майбутній нутриціолог може вивчати необхідні базові поняття в галузі нутриціології, анатомію та фізіологію ШКТ, вплив харчових факторів на роботу травної системи, біохімічні основи метаболізму, нутрієнти, основи правильного харчування, методи побудови раціону та багато іншого. «Наповненість» освітнього курсу та його структура можуть сильно змінюватись, що може впливати на вартість та тривалість навчання.

І звичайні навчальні заклади, і онлайн-школи, як правило, після закінчення навчання видають своїм випускникам сертифікати чи дипломи, що підтверджують факт здобуття освіти нутриціолога. І, обираючи освітній майданчик для здобуття професії «нутриціолог», обов'язково зверніть увагу, чи користуються документи, що видаються цим майданчиком, достатнім авторитетом як серед фахівців, так і серед клієнтів.

Ще не забудьте звернути увагу і на авторський, а також викладацький склад вибраної програми, адже вам надалі доведеться мати справу зі здоров'ям людей. Наприклад, добре, якщо в числі авторів курсу і викладачів будуть дипломовані лікарі (терапевти, сімейні лікарі, лікарі загальної практики, дієтологи, психологи, психіатри) з достатнім клінічним стажем, оскільки дуже важливо отримувати під час навчання дійсно актуальну науково обґрунтовану інформацію про здорове харчування.

Нутриціологи, які не мають медичної освіти, можуть працювати зі здоровими клієнтами у фітнес-клубах, спортивних центрах, кулінарних школах, ресторанах, центрах краси та здоров'я, школах правильного харчування тощо. Крім того, нутріціологи можуть надавати і приватні консультаційні послуги, самостійно формуючи їхній пакет. Рівень заробітку при цьому залежатиме від багатьох різних чинників, але можна очікувати, що він буде хорошим, тому що професія вважається перспективною і затребуваною.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7744