Як заводити друзів на роботі

01.07.2024 09:02

Як заводити друзів на роботіЗаводити нових друзів у школі та університеті відносно легко, а потім стає складніше знайомитися з новими людьми, особливо якщо ви заради роботи переїжджаєте в інше місто, де нікого або майже нікого не знаєте. Чому б у такому випадку не спробувати подружитися з кимось із нових колег? Пропонуємо кілька порад щодо того, як заводити друзів на роботі.

Посміхайтеся і будьте позитивними. Посмішка — це універсальна ознака дружності, вона вказує на те, що ви відкриті до спілкування і готові заводити нових друзів. Однак це стосується лише щирих посмішок. Якщо ваша посмішка вимушена і фальшива, вона вам не допоможе. Також треба бути позитивно налаштованими під час перших розмов, адже перше враження дуже важливе.

Не будьте сором’язливими. Навіть товариські люди можуть бути сором’язливими в незнайомому середовищі, однак не варто дозволяти сором’язливості взяти над вами гору. Не бійтеся привітатися першим і запитати, як справи у ваших коле — зрештою, це елементарна ввічливість. Беріть участь у розмовах, які починають колеги, це допоможе розтопити лід.

Використовуйте підхід «тет-а-тет». Якщо ви інтроверт і великі групи людей вас пригнічують, можна спробувати влаштовувати обіди та прогулянки з колегами тет-а-тет. Не намагайтеся познайомитися з усіма одразу, робіть маленькі кроки. Однак використовувати такий підхід треба обережно. Ви ж не хочете, щоб колеги подумали, що ви надаєте перевагу певним людям і плануєте зустрічі за їхньою спиною.

Не варто надто покладатися на перше враження. Іноді знайомство з тією чи іншою людиною не задається, але це не означає, що ви несумісні. Якщо ви не знайшли спільної мови одразу, дайте колегам другий шанс.

Не відмовляйтеся від запрошень. Якщо ваші нові колеги запрошують вас пообідати з ними або піти випити в п’ятницю ввечері, не відмовляйтеся від їхнього запрошення. Можливо, вони просто проявляють ввічливість, а можливо, щиро хочуть познайомитися з вами ближче. Ви ніколи не дізнаєтесь, якщо відхилите запрошення.

Беріть участь у соціальних заходах. Різноманітні соціальні заходи, що проводяться у вашому офісі, — чудова можливість поспілкуватися з колегами в напівофіційному середовищі. А якщо ви не знайдете нікого, з ким можна поговорити, завжди можна піди додому.

Проявляйте ініціативу, але не квапте події. Не соромтеся заводити розмови та ініціювати зустрічі з колегою поза роботою. Можливо, ваші нові колеги не знають, як до вас підійти, і вам потрібно підійти до них першими. Однак не варто «вивалювати» на колег забагато особистої інформації, ставити незручні запитання чи наполягати на зустрічах, якщо ваші колеги цього не бажають. Усьому свій час.

Допомагайте колегам. Якщо ваш колега потребує допомоги, запропонуйте її, адже добрі та чуйні люди викликають симпатію. Тільки не забувайте, що у вас є своя робота. Якщо хтось просить вас про допомогу, а у вас зовсім немає часу, м’яко відмовте йому й поясніть, чому ви не можете допомогти прямо зараз. Але якщо можете допомогти, неодмінно це зробіть!

Пам’ятайте, що не обов’язково дружити з усіма колегами. Іноді люди просто дуже різні, і дружби між ними бути не може. Просто бути з колегами в хороших робочих стосунках — це цілком нормально. Але не варто відкидати можливість завести друзів в офісі, особливо якщо ви ще ні з ким не подружилися в новому місті.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/256