Як художнику продавати свої картини онлайн

08.07.2024 14:30

Як художнику продавати свої картини онлайнКажуть, художник має бути голодним, аби творити шедеври. Ось тільки в реальному житті можна і потрібно заробляти на цьому таланті. Сьогодні розповімо вам про те, як як художнику можна продавати свої картини онлайн.

Щоб прикрасити свій будинок чи офіс картинами, дуже багато людей шукають відповідні варіанти через інтернет. І тому саме за допомогою різних онлайн-ресурсів ви можете знайти покупців для своїх творінь з усіх куточків вашої країни або навіть світу. Потрібно лише визначитися, який канал продажів вам у цьому випадку більше підійде.

Онлайн-галереї

Онлайн-галереї - інтернет-майданчики, спеціально розроблені для продажу картин. За участь, швидше за все, доведеться так чи інакше платити: або за сам факт реєстрації, або ж за кожну угоду, що відбулася. Онлайн-галереї зручні тим, що їх функціонал «заточений» під роботу саме з художніми полотнами, плюс, зазвичай, тут присутня система управління продажами, можливості аналітики, оптимізації під просування в пошукових системах, спілкування з покупцями, швидкої доставки тощо.

Дошки оголошень

Продавати картини через онлайн-дошки оголошень можна так само, як і будь-які інші товари. Зазвичай це абсолютно безкоштовно і дуже швидко, але проблема в тому, що серед багатьох різних пропозицій ваше оголошення про продаж тієї чи іншої картини може легко загубитися. Керувати своїм оголошенням зазвичай можна дуже обмежено, всі ризики, пов'язані з продажем, вам, швидше за все, потрібно буде взяти на себе.

Маркетплейси

Чим картини відрізняються від будь-яких інших товарів на маркетплейсах? Та взагалі нічим, а тому ви цілком можете завести собі аккаунт на популярному у вашій країні маркетплейсі і продавати там. Умови роботи можуть відрізнятися, але зазвичай, як і у випадку з онлайн-галереями, платформи беруть певну плату або за розміщення товарів, або за безпосередню покупку.

Власний сайт

Якщо ви дуже продуктивні, а картин на продаж накопичилося чимало, можете спробувати реалізовувати їх за допомогою індивідуального сайту. Він може бути зроблений у вигляді каталогу ваших робіт або навіть повноцінного інтернет-магазину, для його створення можна звернутися до професійної студії веб-дизайну або скористатися доступними на платній та безкоштовній основі конструкторами сайтів.

Сторінки в соціальних мережах

Продаж картин через соціальні мережі — один із найпопулярніших сьогодні варіантів. Ви можете робити це абсолютно безкоштовно, вибравши будь-яку соцмережу або навіть кілька на власний розсуд. Щоправда, будьте готові до того, що мало буде просто викласти фото картини на свою сторінку, а потрібно буде регулярно займатися створенням цікавого контенту, просувати себе безкоштовними або платними методами, спілкуватися з підписниками тощо.

До речі, якщо говорити про конкретні соцмережі для виставлення картин на продаж, то популярним вибором серед сучасних художників є Instagram, адже саме ця платформа від самого початку розроблялася як візуальна. На її прикладі можна розглянути основні особливості продажу картин онлайн за допомогою соціальних медіа.

В «Інстаграмі» аудиторію часто цікавить художник як особистість, і те, як він веде свою сторінку, як спілкується з користувачами, як реагує на критику (об'єктивну і ні), дуже сильно впливає на результати продажів. Ось чому важливо не просто виставляти фото картин із цінником, а й ділитися якимись індивідуальними моментами.

Наприклад, можна ділитися в публікаціях, сториз та рілс деякими деталями процесу написання тієї чи іншої картини, доносити до аудиторії цінність ваших картин, розповідати про те, що надихнуло вас на роботу, показувати, як ви купували фарби, полотна та пензлі. Дуже добре буде, якщо у вас також є можливість ділитися відгуками тих, хто вже купив ваші роботи.

У розважальних цілях можна влаштовувати якісь інтерактиви, скажімо, малювати скетчі на задану підписниками тему, проводити вікторини на кшталт «Вгадай автора картини», пропонувати підписникам знаходити якісь «пасхалки» у ваших творах тощо. Ще з метою привернення уваги аудиторії ви можете показувати цікаві техніки виконання мазків, ваші лайфхаки в роботі, відвідування художніх галерей тощо.

Картини, написані з нуля, - це не товар першої необхідності, який потрібен неодмінно всім. Потрібен певний час, щоб знайти саме «свою» цільову аудиторію, якій будуть подобатися і ваш стиль роботи, і ваші, що важливо, ціни. Тому не засмучуйтесь, якщо на перших порах продажі не будуть такими, як хотілося б: потрібно не опускати руки, а продовжувати просувати свої роботи, і тоді неодмінно знайдуться «ваші» покупці!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7847