7 переваг прокрастинації

15.07.2024 11:59

7 переваг прокрастинаціїПрокрастинація — практика відкладання завдань «на потім» — зазвичай вважається поганою звичкою: вона заважає людям досягати своїх цілей, робить їх менш дисциплінованими та ненадійними. Однак помірна прокрастинація, яка не призводить до провалених дедлайнів, може бути корисною. Ось переваги прокрастинації, про які варто знати.

Вона допомагає підготуватися до виконання завдання. Важливі та/або великі завдання можуть лякати, а прокрастинація дає можливість набратися сміливості й зібратися із силами, щоб виконати завдання. Не сприймайте це як прокрастинацію, сприймайте це як моральну підготовку.

Вона допомагає зосередитися. Коли у вас залишилося не так багато часу на виконання завдання, це допомагає дійсно на ньому зосередитися та не відволікатися. Крім того, швидке наближення дедлайну дає заряд енергії (скажіть за це «спасибі» адреналіну, який у стресових умовах виробляє організм) і змушує працювати швидше, щоб встигнути зробити все за мінімальний проміжок часу. Звісно, практикувати це постійно не варто, бо постійний стрес шкідливий для організму.

Вона допомагає виконувати дрібні справи. Дрібні рутинні завдання нудні, тому ми часто уникаємо їх виконання. Однак, відкладаючи виконання великого і важливого завдання, ви раптом усвідомлюєте, що маленькі завдання — це не так уже і страшно. Крім того, успішне виконання дрібних завдань підвищує впевненість у собі, що стане в нагоді, коли ви нарешті готові будете виконати важливу роботу.

Вона дає вам час на роздуми. Прокрастинація не означає, що ви взагалі перестаєте думати про завдання. Іноді потрібно добре поміркувати над ідеєю, щоб щось зробити або прийняти рішення. Буває навіть корисно відкласти виконання певних завдань на наступний день, щоби «поспати» з ідеєю: навіть коли ви не обмірковуєте щось активно і свідомо, ваша підсвідомість працює над проблемою, у тому числі й уві сні.

Вона допомагає уникнути тривожності. Багато хто витрачає більше часу на переживання з приводу важкого, великого або важливого завдання, ніж власне на його виконання. Прокрастинатори не дозволяють собі нервувати перед тим, як приступити до роботи: вони просто на щось відволікаються, замість того щоби переживати.

Вона допомагає стати здоровішим та/або розумнішим. Якщо прокрастинація у вашому уявленні — це як сон, заняття йогою, пробіжка або відвідування спортзалу, то, ймовірно, ви здоровіші та підтягнутіші, ніж люди, які досягають професійного успіху, жертвуючи заради цього сном. А якщо ви любите прокрастинувати за читанням, ви дізнаєтеся багато нового й підвищите свій IQ.

Вона дозволяє знайти час для приємних речей. Іноді ми настільки заклопотані майбутніми завданнями, що забуваємо робити те, що нам подобається. Прокрастинація дозволяє викроїти час для приємних справ, спілкування з родиною, зустрічей із друзями тощо.

Звичайно, прокрастинація має і багато недоліків. Якщо ви постійно відкладаєте справи і використовуєте прокрастинацію як виправдання своїх невдач, це ненормально. Але трохи продуктивного прокрастинації час від часу не зашкодить.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/317