Як бути більш організованим: 8 корисних порад

16.07.2024 08:58

Як бути більш організованим: 8 корисних порадНіхто не народжується організованим: організовувати свою роботу і своє життя треба вчитися. Кожен може виробити звички, які допоможуть йому залишатися організованим постійно або принаймні більшу частину часу. Якщо ви хочете стати більш організованим, ознайомтеся з нашими порадами. Вони, звісно, не є вичерпними, але треба ж із чогось починати!

Тримайте речі на своїх місцях. Якщо ви відчуваєте, що у вашій голові панує хаос, ймовірно, хаос панує і навколо вас. Організовані люди тримають усе на своїх місцях, але майте на увазі, що організованість не завжди дорівнює акуратності. Якщо у вашій кімнаті начебто панує лад, але ви однаково не можете знайти жодної речі, коли вона вам потрібна, варто розробити систему зберігання речей. А щоб ця система працювала, треба завжди класти речі на місце, як тільки ви закінчили ними користуватися.

Записуйте. Не покладайтеся на пам’ять і записуйте важливі речі, щоб їх не забути. Можна використовувати для цього планувальник, липкі записки, комп’ютер, смартфон — як вам зручніше. Також можна використовувати планувальники для складання списків справ і розкладу.

Дотримуйтесь планів. Немає сенсу складати графік, якщо ви його не дотримуєтесь, або складати список справ, якщо ви не в змозі виконати завдання з нього. Визначте часові рамки для кожного різновиду діяльності та встановіть дедлайн для кожного завдання. Якщо ви не можете впоратися зі своїм списком справ, можливо, ваш графік занадто перевантажений. Не беріть на себе забагато.

Розставляйте пріоритети. Деякі з ваших завдань неминуче будуть важливішими за інші, тому вам доведеться розставити пріоритети. Є різні способи визначення пріоритетів; популярність користується, наприклад, принцип Ейзенхауера «терміново/важливо». Кожне завдання потрапляє в одну із чотирьох категорій: важливе й термінове; важливе, але не термінове; не важливе, але термінове; не важливе й не термінове. Віднесіть усі свої завдання до однієї з категорій і заплануйте їх відповідно до їхньої терміновості та важливості.

Перестаньте прокрастинувати. Іноді невелика продуктивна прокрастинація — це нормально, але організовані люди не зволікають, вони все роблять вчасно. Ви не зможете виконати всі свої плани, якщо будете прокрастинувати, тому перестаньте відкладати справи на потім і візьміться за них.

Делегуйте обов’язки. Якщо ви відчуваєте, що у вас занадто багато справ, перегляньте свій список справ і знайдіть одне або два завдання, які ви можете делегувати комусь іншому. Звичайно, не варто змушувати інших людей робити всю роботу за вас, але й не варто наполягати на тому, щоб робити все самому.

Будьте обережні з багатозадачністю. Деякі люди можуть зосередитися на кількох справах одночасно, а деякі — ні. Багатозадачність може бути ефективною, але якщо ви помічаєте, що вона змушує вас працювати повільніше, продовжуйте виконувати завдання по черзі.

Докладайте зусиль. Хто сказав, що бути організованим легко? Якби це було легко, усі були б організованими, і ви б не читали цю статтю. Щоб залишатися організованим, потрібно наполегливо працювати. Якщо вам хочеться здатися, працюйте далі. Відзначайте свої досягнення, а потім докладайте ще більше зусиль, щоб досягти ще більшого. Продовжуйте рухатися вперед і ніколи не зупиняйтеся.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/329