Що брати із собою в лазню чи сауну?

04.11.2022 11:41

Що брати із собою в лазню чи сауну?Відвідування лазні чи сауни – відпочинок не тільки для тіла, а і для душі. І щоб усе пройшло за вищим розрядом, важливо взяти із собою як звичайне банне приладдя, так і різні «штучки» для гарного настрою. Давайте з вами разом дізнаємося, що варто брати із собою в лазню або сауну.

Паритися в лазні – це і корисно, і приємно. Але все може зіпсувати незнання або проста забудькуватість, коли в найбільш невідповідний момент ви залишитеся без чогось потрібного. Так що перед тим як йти в лазню, перевірте , чи всі ви взяли із собою з наведеного нижче списку.

Взуття

Ходити по лазні босоніж - погана ідея, навіть якщо це ваша власна лазня. Обов'язково майте при собі шльопанці, які не бояться води й мають неслизьку підошву.

Головний убір

У лазні дуже важливо захистити волосся від перегріву та пересушування, тому наявність головного убору просто обов'язкова. Це може бути спеціальна банна шапка з фетру, повсті, льону, бавовни або вовни або будь-який інший головний убір із таких матеріалів. У крайньому випадку візьміть із собою додатковий рушник, яким зможете укутати волосся.

Одяг для парної

Те, у чому саме ви будете паритися, залежить як від особистих уподобань, так і від умов самої лазні. Наприклад, в одностатевих компаніях учасники часто паряться просто голяка, а якщо вам усе ж таки потрібен одяг, то це може бути купальник (без відкритих металевих деталей), плавки, спеціальний банний сарафан або кілт із натуральних волокон, простирадло або великий рушник.

Одяг для кімнати відпочинку

Між сеансами в парилці ви перебуватимете в кімнаті відпочинку. Вам знадобиться сухий комфортний одяг, який можна швидко одягати та знімати, наприклад, халат. Жінкам може бути зручно також у довгій оверсайз-футболці або сорочці.

Рушники

Вам знадобиться мінімум 2 банні рушники, одним із яких ви користуватиметеся між сеансами в парилці, а другим - наприкінці. Рушники мають бути м'якими та добре вбирати вологу.

Гігієнічне приладдя

Гребінець, мило та мочалка - ваш необхідний мінімум. А далі доповнюйте набір на свій розсуд, додаючи до нього шампунь, банну рукавицю або масажну щітку, пемзу для п'ят, манікюрне приладдя тощо.

Косметика

Усім добре відомо, що в лазні різні косметичні засоби діють набагато ефективніше завдяки тому, що пори шкіри розкриваються під дією пари. Тому представниці прекрасної статі зазвичай запасаються на сеанс у парній скрабами, масками, кремами, сироватками, лосьйонами та іншою косметикою для обличчя та тіла, а також засобами для волосся.

Банний віник

Не всі використовують у лазні віник, але якщо вам хочеться попаритися з віником, то не забудьте взяти його із собою. Березовий стане в нагоді для зняття м'язової втоми і для прискорення загоєння ран, а також він сприятливо впливає на організм при схильності до бронхітів. Дубовий віник вибирайте, якщо є гіпертонія або проблеми з жирністю шкіри, липовий віник допоможе впоратися з головними болями, а евкаліптовий беріть, якщо страждаєте від нежитю та болю в горлі.

Ефірні олії

Сеанс ароматерапії в лазні забезпечать вам ефірні олії. Вибирайте олію на свій смак, наприклад, евкаліптову, хвойну, цитрусову або м'ятну. Пам'ятайте, що не можна наносити олії безпосередньо на розігріте каміння, а спочатку розчиніть кілька крапель вибраної олії або суміші олій у воді.

Напої та закуски

Якщо в лазню ви йдете на кілька годин, у перервах між сеансами ви можете захотіти пити та їсти. Для лазні ідеальним напоєм є ароматний зелений або трав'яний чай, а також підійде звичайна питна вода. Що ж до їжі, то не варто брати із собою якісь дуже ситні продукти та страви, а краще обійтися невеликою кількістю легких закусок. Пам'ятайте, що алкоголь та лазня несумісні!

Якщо ви йдете в комерційну лазню, то там багато що з перерахованого вище вже може бути включено у вартість відвідування, і вам не доведеться нести це із собою. Радимо заздалегідь з'ясувати в адміністратора, чи є в лазні, наприклад, фен, чи видають гостям одноразові капці, шапочки, чисті рушники та халати, чи включений у вартість чай і, можливо, легкий десерт, чи є послуга оренди банного віника тощо.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7381