Що таке фоаміран і як з ним працювати

08.12.2022 19:32

Що таке фоаміран і як з ним працюватиТим, хто любить щось робити своїми руками, може стати в нагоді такий виробний матеріал, як фоаміран. Але що він є? Що з нею можна робити? Сьогодні розповімо вам про те, що таке фоаміран і як з ним працювати.

Фоаміран – м'який та пластичний синтетичний матеріал, який зазвичай використовується в декоративних цілях. Він випускається частіше за все у вигляді листів завтовшки близько 1-3 мм, розмір листів при цьому може змінюватись.

Головна особливість фоамірану полягає в тому, що при нагріванні йому легко надати будь-яку форму, а при охолодженні він зберігає її назавжди. Фоаміран настільки добре і точно зберігає задану форму, що з нього легко, наприклад, зробити дуже правдоподібні квіти, листя тощо.

Фоаміран нетоксичний, його легко мити, він безпечний для здоров'я та навколишнього середовища. При цьому матеріал випускається в широкій гамі відтінків і може мати різну текстуру поверхні, що відкриває величезний потенціал для творчості.

Фоаміран був винайдений в Ірані, і навіть у назві матеріалу це відображено, адже воно утворене від слів «фоам» (з англ. foam – піна) та «іран». Причому так називають його в основному в російській та українській мовах, а в різних країнах він може бути відомий під іншими назвами, такими як «ревелюр», «спінена гума», «пориста гума», «пластична замша», «фоам» тощо.

Нині фоаміран виготовляють на його «батьківщині», а також у Китаї, Туреччині, Кореї. Залежно від країни-виробника він може бути більш тонким або товстим, більш еластичним або щільним, а також може випускатися в аркушах або в рулонах. Майстри рукоділля зазвичай віддають перевагу тому варіанту, який найбільше підходить для конкретних виробів.

Фоаміран може мати різні особливості залежно від його конкретного різновиду. Наприклад, він буває металізованим, повітряним (зефірним), матовим, глітерним, оксамитовим, голографічним. А також цей матеріал буває самоклеючим, що ще більше полегшує роботу з ним.

З фоамірану прийнято робити різні вироби, до прикладу, реалістичні квіти, біжутерію, елементи одягу, всілякі поробки, інтер'єрні ляльки, сувеніри та багато іншого. Залежно від напрямку роботи з фоаміраном можуть знадобитися різні інструменти та додаткові матеріали, але в найпростішому випадку можна обійтися звичайними ножицями, праскою або феном для нагрівання і термоклеєм, якщо фоаміран не самоклеючий.

Принцип роботи з фоаміраном простий. Спочатку необхідно вибрати шаблон, за яким із матеріалу слід вирізати заготівку. Шаблон може бути відмальований від руки або роздрукований. Ті, хто впевнені у своїх художніх здібностях, нерідко малюють необхідний контур прямо на фоамірані або навіть одразу вирізають бажану форму, виходячи зі свого задуму.

Далі матеріал потрібно нагріти, щоб надати йому необхідний вигин та закріпити його. У домашніх умовах для цього підходить звичайна побутова праска, плойка, фен для волосся, а в деяких випадках надати потрібну форму можна навіть за допомогою тепла рук. Слід лише враховувати, що фоаміран може розтягуватися до 10% порівняно з початковим розміром і занадто не варто старатися.

З нагрітим фоаміраном потрібно працювати швидко. Для отримання бажаного результату можна просто зігнути матеріал необхідним чином вручну, а можна використовувати різні підручні засоби, а також спеціальні відбитки, які називають вайнерами. За бажання деталі з фоамірану можна склеювати або фарбувати, якщо цього вимагає творча задумка.

Як таких складнощів у роботі з фоаміраном, як бачите, немає. І навіть діти чудово впораються з таким матеріалом. Так що якщо ви давно цікавилися пластичною замшею або якщо саме шукаєте підходящі варіанти для виготовлення чергової поробки в школу або дитячий садок, то вам варто звернути увагу на фоаміран.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7406