Як своїми руками зробити ляльку-макраме

09.12.2022 14:45

Як своїми руками зробити ляльку-макрамеЛялька-макраме, лялька з ниток, лялька з пряжі ангел-макраме, лялька-оберіг - під такими ще багатьма іншими назвами відомі дуже затребувані нині милі ляльки, сплетені з кольорових ниток, які можуть використовуватися як для гри, так і у якості сувенірів чи прикрас для інтер'єру. Ми розповімо вам сьогодні, як зробити ляльку-макраме своїми руками.

Дивлячись на сучасну ляльку з ниток, не можна не помітити, що вона має велику схожість із традиційними оберегами з різних культур. Наприклад, у Болгарії, Румунії та Македонії здавна з білих та червоних ниток прийнято плести мартениці, а в Україні з давніх-давен існували (і нині, до речі, відроджуються) ляльки-мотанки.

Втім, макраме-ляльки, звісно ж, сьогодні грають радше декоративну, ніж сакральну роль. І є навіть чимало майстринь та майстрів, які роблять подібні ляльки для продажу або за індивідуальним замовленням. Але чи так уже складно виготовити макраме-ляльку власноруч?

Виявляється, ні. Ба більше, це дуже цікаво та захоплююче. І нехай вас не лякає слово «макраме» в назві ляльки, адже насправді воно стосується не так техніки виготовлення, як пряжі, з якої створюються такі вироби: традиційно для цього використовуються нитки для макраме.

Щоб виготовити власноруч найпростішу ляльку з ниток, вам не знадобиться робити нічого складного, а інструменти та матеріали знадобляться найдоступніші. Наприклад, насамперед вам потрібні нитки. Вони можуть бути будь-якими на ваш розсуд, причому кольорів вистачить усього 2 - для сукні і для волосся.

Необов'язково брати саме пряжу на макраме, а підійде будь-яка пряжа, нитки чи мотузки, які є під рукою. Ще вам знадобляться шнурки для рук і ніг, але, знову-таки, їх можна замінити будь-якими нитками, мотузками або шпагатом.

Дуже бажано також знайти велику дерев'яну намистину для голови ляльки, залежно від розміру вашого майбутнього виробу підійде діаметр у середньому від 1 до 3 см. Намистину можна замінити іншим кулястим предметом схожого розміру або можна заздалегідь зробити її із солоного тіста, холодної порцеляни або якоїсь іншої маси для ліплення.

Нарешті, вам знадобляться декоративні шнурки або стрічки для прикрашання готової ляльки, а також можуть знадобитися мініатюрні штучні квіти, різні намистини та інший декор на ваш розсуд.

Якщо говорити про інструменти для роботи над лялькою, то це лише звичайні гострі ножиці та клей. Універсальним варіантом буде термоклей, який надійно скріплює різні поверхні, але клейовий пістолет не у всіх є під рукою, то ж ви можете підібрати інший клей за своїм бажанням.

Техніка виготовлення ляльки-макраме з ниток дуже проста. Візьміть книгу або блокнот зі щільною обкладинкою і вздовж довгої сторони щільно намотайте пряжу для платтячка ляльки. Залежно від товщини ниток вам знадобиться 50-100 обертів. Перев'яжіть зверху ниткою, зніміть моток із книги або блокнота і знизу розріжте.

Повторіть те саме з пряжею для волосся ляльки, але використовуйте коротку сторону вашої книги/блокнота. Обертів можна зробити менше. Далі приклейте на намистину отримане волосся, формуючи бажану зачіску, а потім приклейте отриману ляльчину голову до майбутньої сукні.

З шнура зробіть ручки та ніжки ляльки. Для цього просто відміряйте від мотку шнура потрібну довжину, відріжте, на кінцях зав'яжіть акуратні вузлики. Нитки сукні акуратно розділіть поперек навпіл, вставте всередину отримані ручки та ніжки, приклейте. Закрийте нитками.

Визначте для лялечки талію і перев'яжіть її ниткою або декоративним шнурком. Ножицями підрівняйте краї сукні, за необхідності приклейте декор. Далі вам залишається прикрасити ляльці зачіску й за бажанням намалювати на її обличчі очі та легкий рум'янець. Ніс та рот зазвичай таким лялькам не малюють.

Готова макраме-лялька може стати іграшкою для вашої дитини, нею можна прикрасити полицю з улюбленими книгами чи свій туалетний столик. А ще ляльку можна помістити в рамку та повісити на стіну, а також її можна доповнити різним декором, створивши підвісне панно. Зрештою, ви можете закріпити на ляльці петельку й перетворити її на ялинкову іграшку або підвіску (чарм) для сумки/рюкзака.

Немає жодних обмежень у розмірах, кольорах, формі та декорі ляльок із ниток, і ви можете навіть надати своїй ляльці схожість із собою або кимось із близьких. Можна зробити власноруч цілу сім'ю подібних ляльок – вийде чудовий подарунок чи сувенір.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7407