Як зробити ляльковий будиночок своїми руками

25.01.2023 13:24

Як зробити ляльковий будиночок своїми рукамиЛяльковий будиночок із мініатюрними меблями та різними аксесуарами – справжня мрія багатьох дівчаток (а часто і хлопчиків). Але, на жаль, не завжди в батьків є можливість купити своїй дитині таку бажану іграшку. Зате її цілком можна зробити з підручних матеріалів, і сьогодні ми розповімо, як зробити ляльковий будиночок самостійно.

Лялькові будиночки відомі в Європі щонайменше з XVI століття. Аж до початку ХХ століття вони виготовлялися тільки вручну, часто такі будиночки максимально реалістично відтворювали реальні будинки та інтер'єри в мініатюрі та були справжніми витворами мистецтва, тому їх ціна була дуже високою. Нерідко будиночки ставали об'єктами колекціонування.

Після Другої світової війни лялькові будиночки стали виготовляти в промислових масштабах, вони стали не такими деталізованими та красивими, а для їх виробництва стали використовуватися більш доступні матеріали. З одного боку, це зробило будиночки набагато менш ексклюзивними, зате тепер вони були по кишені набагато більшій кількості сімей.

Сьогодні в продажу можна зустріти лялькові будиночки здебільшого з дерева, фанери, пластику. У будиночків, як правило, немає однієї або двох стін, щоб дитині було зручно в ньому грати, або ж будиночки робляться розкладними. Ляльковий будиночок може бути укомплектований необхідними для гри меблями та аксесуарами або може продаватися порожнім, щоб можна було підібрати все потрібне самостійно.

Будинки для ляльок можуть мати один або кілька поверхів, додатково в них може бути обладнане горище або мансарда, веранда або тераса. Розмір будиночка вибирається виходячи з розміру ляльок дитини, у різних виробників він може бути своїм. Наприклад, часто будиночки робляться пропорційними для ляльок типу «Барбі», що мають висоту 30-35 см, а також багато виробників ляльок пропонують будиночки, які розраховані саме на їхні лялькові лінійки.

Якщо будиночок для ляльок потрібно зробити своїми руками, то найкраще для цього в домашніх умовах використовувати картон. Зрозуміло, він має бути досить щільним та товстим, щоб витримати активну гру дитини. Наприклад, можна використовувати багатошаровий гофрокартон, листи якого для додаткової міцності можна склеїти попарно.

Розміри та конструкція лялькового будиночка можуть бути різними, але початківцям краще не братися за дуже великі і складні варіанти з безліччю кімнат. Спробувати свої сили краще на якомусь простому будиночку, який можна зробити, скажімо, з картонних коробок.

Наприклад, ви можете взяти 2 однакові коробки від взуття, поставити одну на іншу і склеїти їх або скріпити степлером. У вас вийде справжнісінький двоповерховий будиночок, до якого за бажанням ще можна прикріпити класичний двосхилий дах із кришок від коробок.

Тепер можна зайнятися внутрішнім оздобленням будиночка. Для цього вам знадобляться різні підручні матеріали, такі як звичайний і кольоровий папір, шматочки шпалер, клаптики тканини, фарби, клей, блискітки, палички для морозива, бамбукові шпажки, маса для ліплення (холодна порцеляна, полімерна глина, солоне тісто), намистини, бісер, тасьма, стрічки, мережива тощо.

Оклейте всередині стіни й підлогу кожної «кімнати» папером, декоративною самоклеючою плівкою або справжніми шпалерами, наклейте зображення вікон, штор та інших деталей інтер'єру. Поставте лялькові меблі, із клаптиків тканини зробіть подушки, ковдри, пледи та інший текстиль. Якщо потрібні якісь аксесуари, зліпіть їх із будь-якої маси для ліплення або виріжте з картону.

До речі, про меблі. Мініатюрні лялькові меблі, як правило, коштують чимало, оскільки потребують тривалої кропіткої роботи для виготовлення. Але їх теж можна, як і будиночок, зробити самостійно з різних підручних матеріалів.

Наприклад, ви можете зробити ляльковий столик, склеївши кілька стандартних паличок для морозива, а м'який диван чи крісло ви можете спорудити з губок для посуду та картону. Лялькове ліжко чи шафу, зі свого боку, можна зробити з картону, дзеркало – з фольги. Також для лялькових меблів вам завжди може стати в нагоді пінопласт, з якого гарячим канцелярським ножем легко вирізати найрізноманітніші деталі.

Дуже важливо пам'ятати, що з виготовленням лялькового будиночка своїми руками ніколи не варто поспішати. Усім деталям, що склеюються, потрібно обов'язково дати час висохнути повністю, причому бажано під пресом, щоб картон не «повело». І обов’язково ретельно продумайте дизайн будиночка ще до початку роботи, адже переробити невдалі елементи дуже складно, а іноді й неможливо.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7441