Як вибрати маркери для скетчінгу

16.02.2023 15:10

Як вибрати маркери для скетчінгуСкетчінг в останні роки став одним із найпопулярніших напрямків в образотворчому мистецтві. При цьому найбільш популярними інструментами для малювання скетчів є спеціальні маркери. Давайте сьогодні поговоримо про те, як правильно вибрати маркери для скетчингу новачкові чи подарунок.

Назва «скетчінг» утворена від слова «скетч» - калька з англійської sketch, що означає «малюнок», «ескіз», «швидкий малюнок». Ось тільки якщо в академічному малюнку ескіз є лише одним з етапів художньої роботи, то в скетчингу це самостійна завершена робота.

Ескізи можна малювати різними матеріалами, наприклад, звичайними олівцями, пастеллю, тушшю або аквареллю. Але скетчінгом сьогодні прийнято називати саме малювання ескізів спеціальними маркерами, які відрізняються і від звичних фломастерів, і від канцелярських маркерів або маркерів для дошок.

Що саме відрізняє маркери для скетчінгу від фломастерів та звичайних маркерів? Перш за все— те, як вони наносяться на папір і вбираються в нього: скетч-маркери дають можливість виконувати «розтягування» кольору, накладати кілька шарів чорнила один на одного, робити «заливку» кольором навіть великих ділянок малюнка.

При цьому в скетч-маркерів зазвичай найширша палітра кольорів, кілька видів наконечників і зручний корпус, що дозволяє маркерам добре «лежати» в руці. Початківцям або для подарунка, як правило, зручніше купувати одразу цілий набір скетч-маркерів, що включає багато кольорів. Тому розглянемо особливості придбання маркерів для скетчингу саме в наборах.

Кольорова палітра

Різні виробники пропонують набори скетч-маркерів, що включають до 240 кольорів. Але далеко не в кожному випадку потрібна таке різноманіття, і немає сенсу переплачувати за величезний набір, з якого ви використовуватимете лише половину маркерів або навіть менше. У результаті для початківців цілком підійде навіть набір з 18-24 кольорів, а в міру накопичення досвіду має сенс придивлятися вже до більших наборів.

До речі, у пропонованих у продажу наборах скетч-маркерів є як стандартні палітри, що включають найбільш «ходові» та універсальні кольори, так і тематичні палітри, наприклад, студентські, фешн, інтер'єрні, для манги, для архітекторів тощо. Початківцям, які ще не впевнені, що саме малюватимуть, стандартні палітри підходять найкраще.

Чорнила

Чорнила для скетч-маркерів бувають різними, але поширені в основному на водяній або спиртовій основі, при цьому маркери на водяній основі ще називають акварельними. У кожного з варіантів чорнила є свої переваги та особливості використання, так що вибір потрібно робити виходячи з власних уподобань, навичок у малюванні та бажаного ефекту.

Так, якщо вам подобається той результат, що дає малювання аквареллю, то вибирати однозначно варто маркери на водяній основі, які по суті є більш зручним для скетчінгу форматом акварельних фарб. А якщо ви хочете, щоб фарба швидко висихала, не розмазувалася і при цьому добре лягала на попередні шари, то вибір краще зробити на користь спиртових маркерів.

Тип наконечника

Акварельні скетч-маркери зазвичай комплектуються наконечником-пензлем, тоді як спиртові маркери, як правило, двосторонні й мають, відповідно, 2 наконечники - тонке перо й широке скошене перо-долото. При цьому деякі виробники мають маркери зі змінними наконечниками.

Новачкам добре підходять двосторонні маркери, оскільки ними можна й зафарбовувати великі ділянки малюнка, й опрацьовувати дрібні деталі. Але це не обов'язкова умова, і якщо у вас, наприклад, є лінери, то ви можете вибирати скетч-маркери тільки із широким наконечником.

Упаковка

Як правило, набори скетч-маркерів продаються в спеціальних пластикових коробках або тканинних чохлах, а якщо йдеться про невеликий набір, то він також може бути представлений у пластиковому блістері.

Жодних особливих рекомендацій щодо вибору упаковки маркерів для скетчінгу немає, орієнтуватися варто лише на власні уподобання. Але важливо пам'ятати, що у випадку з бюджетними маркерами тканинні чохли часто бувають надто м'якими й не тримають форми.

Такі параметри вибору скетч-маркерів, як можливість дозаправки, особливості дизайну корпусу та особливості використання на різних поверхнях, теж можуть відіграти свою роль при покупці, проте для новачків вони не є критичними. А ось ціна єодним із вирішальних критеріїв.

Справа в тому, що професійні маркери для скетчінгу від відомих брендів коштують досить дорого, а в скетчерів-початківців не завжди є можливість викласти кругленьку суму за подібне задоволення. І часто вони схиляються до придбання бюджетних чи навіть екстремально бюджетних варіантів.

Таке рішення цілком логічне, але треба розуміти, що часто за дуже низькою ціною продаються не оригінальні маркери, а підробки. Відповідно, якість придбаних маркерів може бути набагато нижчою за очікувану. І краще звернути увагу на бренди скетч-маркерів, розраховані спеціально на любителів, а не професіоналів, — це буде гідний компроміс між ціною набору та його якістю.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7461