Кільцева лампа для фото: як вибрати й користуватися

28.02.2023 08:52

Кільцева лампа для фото: як вибрати й користуватисяУ нашу еру YouTube, Instagram, Tik Tok і Likee багато хто вже навіть у домашніх умовах починає використовувати професійне обладнання фотографів і відеооператорів. Зокрема йдеться про дуже популярні останнім часом кільцеві лампи. Ми розповімо вам, як вибрати такі лампи та як користуватися ними правильно.

Кільцева лампа, відома ще як селфі-лампа, на перший погляд здається новинкою, проте насправді вона була поширеною ще в 1952 році, коли її популяризував американець Лестер А. Дайн. Щоправда, він випустив подібну лампу для потреб стоматологів, а вже пізніше її почали застосовувати також у фешн-фото та інших цілей.

Нині кільцеві лампи дуже затребувані серед візажистів, перукарів, лешмейкерів, бровістів, спеціалістів із манікюру, косметологів, кулінарів. Ну і, звичайно ж, їх часто використовують блогери та фотографи. Крім того, подібні лампи використовуються і в побуті для створення якісних селфі.

Сучасні кільцеві лампи працюють на світлодіодах і випускаються в різних розмірах і формах, комплектуються штативами, пультами дистанційного керування і кріпленнями для смартфона або фотоапарата, а також можуть мати налаштування температури світла, яскравості та інших параметрів. Пропозицій на ринку кільцевих ламп настільки багато, що вибрати оптимальний варіант саме для свого випадку може бути непросто.

Щоб визначити, яка кільцева лампа підійде саме вам, спочатку необхідно зрозуміти, для яких цілей вона купується. Наприклад, якщо ви плануєте використовувати її для локального підсвічування, то вам будуть потрібні одні характеристики, а якщо для зйомок на повний зріст — то вже зовсім інші. Тож давайте розглянемо основні критерії вибору.

Діаметр лампи

Діаметр кільцевої лампи — це, мабуть, найважливіший параметр для багатьох. Чим більший діаметр, тим більше об’єктів лампа може висвітлити, але занадто великі габарити лампи можуть заважати в умовах обмеженого простору. Тому оптимальними вважаються лампи діаметром 32 см для зйомки обличчя або по плечі, а також для предметної зйомки, або лампи діаметром 45–55 см — для зйомки в повний зріст.

Висота штатива

Якщо лампа укомплектована штативом, то важливо визначитися, якої висоти він має бути. Наприклад, якщо ви плануєте за допомогою кільцевої лампи фотографувати результати своїх манікюрних праць або зніматимете невеликі предмети, то вам цілком може вистачити настільного штатива заввишки до 50 см. А для зйомок на повний зріст або зйомок великих об’єктів розглядати потрібно підлогові штативи заввишки до 2 м.

Жорсткість світла

Серед кільцевих ламп залежно від жорсткості світла, що використовується, виділяють 2 основні групи. Лампи із жорстким світлом призначені для максимально якісного освітлення об’єктів та застосовуються косметологами чи медиками. А ось лампи з м’яким світлом потрібні б’юті-фахівцям і фотографам.

Потужність та кількість світлодіодів

Від потужності та кількості світлодіодів залежатиме яскравість світлового потоку, який видає лампа. Ці два параметри взаємопов’язані між собою: з одного боку, немає жодного сенсу «гнатися» за кількістю світлодіодів, якщо вони зовсім малопотужні, а з іншого — якщо світлодіодів замало, то навіть за високої потужності не вийде створити яскравий світловий потік. Для професійних цілей рекомендується потужність 85–100 Вт та не менше 480 світлодіодів у лампі, а в побуті буде достатньо 240 світлодіодів та потужності приблизно 20–30 Вт.

Довговічність

Кільцеві лампи — це не найдешевше задоволення, тому питання їхньої довговічності дуже актуальне. На сьогодні фахівці практично одноголосно рекомендують вибирати лампи на SMD-світлодіодах — це найсучасніші світлодіоди, які забезпечують від 50 тисяч годин роботи, що еквівалентно 10 рокам.

Додаткові опції

Наявність пульта, кріплення для смартфона або фотоапарата, акумулятора, цифрового табло, регулятора яскравості світла, а також сумки для перенесення лампи — усе це опції, ступінь важливості яких саме для вашого випадку вам потрібно визначати індивідуально. Наприклад, якщо ви не плануєте нікуди переносити лампу, то ні спеціальна сумка, ні акумулятори вам не знадобляться, зате якщо ви часто виїжджаєте для зйомок на природу, то саме ці опції стануть у нагоді.

Як користуватися кільцевою лампою в домашніх умовах?

Дивлячись на фото, зроблені з кільцевою лампою, можна подумати, що наявність такої лампи вже гарантує успіх. Однак це, звичайно, не так. І треба знати, як правильно користуватися кільцевою лампою, щоб отримувати добрий результат.

Наприклад, одне з найголовніших правил під час зйомки з кільцевим світлом свідчить, що найкраще в цьому випадку підходить не надто яскраве однорідне тло. У випадку предметної або класичної портретної зйомки лампа має бути основним джерелом світла, а от розташовувати за об’єктом інші джерела освітлення небажано.

Для оптимального результату рекомендується розташувати кільце так, щоб світло падало на об’єкт, що знімається, трохи зверху, наприклад, під кутом 45 градусів. Камера або смартфон мають розташовуватися безпосередньо в кільці — для цього зазвичай у лампах є відповідні кріплення.

Якщо ви фотографуєте біля стіни, то розташувати об’єкт зйомки потрібно трохи на відстані від неї, щоб не створювати тінь. Намагайтеся вибрати положення кільцевої лампи так, щоб об’єкт був яскраво освітлений, але не «пересвічувався» на фото.

Кільцеві лампи використовуються в наш час надзвичайно широко, і може здатися, що без такого обладнання вже й не обійтися зараз. Але насправді покупка кільцевої лампи має бути ретельно зважена, а під час фото- або відеозйомки наявність лампи однаково не звільняє вас від необхідності правильно будувати композицію в кадрі, виставляти експозицію та баланс білого. Так що ніколи не поспішайте з вибором і обов’язково продумайте всі деталі, щоб зрештою отримати від кільцевої лампи максимум користі!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7180