Як фотографувати косметику для інстаграму

14.03.2023 09:05

Як фотографувати косметику для інстаграмуУ наш час, коли інстаграм уже давно переріс у повноцінний торговий майданчик, мабуть, лише ледачий ще не намагався там нічого продавати чи рекламувати. Одним із найпопулярніших товарів в інсті стала на сьогодні косметика, і ми підкажемо, як фотографувати косметику для інстаграму максимально привабливо для потенційних покупців.

Коли можливості побачити та помацати той чи інший товар наживо немає, то дуже багато в чому успіх продажів залежить від того, як саме товар сфотографований. І тому настільки важливими є «смачні» знімки косметики, після перегляду яких руки буквально самі потягнуться за покупкою!

Перше, що вам неодмінно знадобиться для роботи, — це вдалий фон і трохи фотореквізиту, який прикрашатиме ваші кадри. Наприклад, як фотофон використовуйте спеціальні дерев’яні фони або фони з декоративними текстурами на основі ДСП, також можете використовувати вінілові фотофони. Якщо нічого із цього під рукою немає, то можете підібрати чисту білу тканину, шмат фактурних шпалер та інші підручні засоби.

Що стосується фотореквізиту, то зазвичай у знімках косметики використовуються свіжі або стабілізовані квіти, а також сухоцвіти та пелюстки, лікарські трави, фрукти, горіхи, кавові зерна, шоколад, какао, глина, різні б’юті-журнали або б’юті-гаджети — словом, усе те, що асоціюється з красою або з конкретними косметичними продуктами.

При цьому пам’ятайте важливе правило — у жодному разі не можна перевантажувати «картинку» зайвим декором! Головною в кадрі таки має залишатися саме косметика, причому від того, як саме ви її розташуєте, залежатиме підсумкове враження від знімків. Пропонуємо кілька найпопулярніших варіантів композиції для фотографій косметики в інстаграмі (і не тільки).

Композиція «Трикутник»

Такий варіант досвідчені фотографи називають універсальним для предметної зйомки загалом і зйомки косметики зокрема. У кадрі потрібно розмістити предмети, що знімаються, вздовж ліній уявного трикутника — і, вуаля, відмінна композиція готова. Розміри і форма трикутника можуть бути будь-якими, використовуйте для формування як саму косметику, так і декоративні елементи.

Композиція «S-лінія»

Також дуже популярний варіант розташування косметики в кадрі. Предмети необхідно розташувати вздовж уявної літери S. Це працює як у кадрах із видом зверху (flat-lay), так і в кадрах із видом збоку.

Композиція Negative Space

Для фото в стилі мінімалізму підійде такий варіант: розташуйте 1–2 предмети на яскравому або контрастному тлі, а решту простору залиште порожнім. У центрі уваги виявиться безпосередньо косметика, тому особливо вдалий такий варіант для продукції в ексклюзивному пакованні, яка сама по собі красива й не вимагає додаткового декору.

Композиція «Один VS Багато»

Експерти-фотографи рекомендують користуватися таким варіантом розташування косметики в кадрі, коли потрібно зняти кілька однакових дрібних об’єктів. В одній частині кадру розташовується основна частина цих об’єктів, а в іншій — усього один або два. Кадр може бути поділений на частини по вертикалі, горизонталі або діагоналі, причому розміри частин можуть бути однаковими або різними.

Композиція «Спіраль»

Для побудови гарних кадрів косметики можна використовувати так звану золоту спіраль, відому як спіраль Фібоначчі. Якщо уявити в кадрі цю спіраль і в точках перетину з поперечними лініями розташувати головні об’єкти зйомки, результат буде гармонійним і водночас небанальним.

Композиція «Правило третин»

Правило третин — це трохи спрощена версія золотого перетину. Згідно з ним, кадр ділиться на частини вертикальними та горизонтальними лініями в співвідношенні 1:1:1, унаслідок чого формується своєрідна сітка. У «вузлах» цієї сітки треба розташовувати косметику під час зйомки, щоб композиція вийшла красивою.

Звичайно ж, це далеко не всі доступні варіанти композиції кадру для фотографування косметики, а є ще багато інших. До того ж, різні прийоми можна й навіть потрібно комбінувати між собою, щоб досягати ще цікавіших результатів. Але як бути, якщо в кадрі ви хочете не просто показати б’юті-продукти, а й розповісти своєрідну історію? Допоможуть вам такі ідеї.

Ідеї для фотографування косметики для інстаграму

Показати косметику в руках

Найчастіше будь-яка косметика дуже виграшно виглядає, якщо взяти засіб до рук. Це, до речі, допоможе глядачам одразу оцінити розмір тюбика чи баночки, що є важливим для продажу через інстаграм. Зрозуміло, ваші руки або руки моделі мають бути доглянутими, з акуратним манікюром. І в жодному разі не кадруйте фото строго по лініях суглобів!

Показати на собі в дії

Якщо засіб має цікаву текстуру або нестандартний спосіб застосування, можна показати його в дії на собі або моделі. Цікаво подібні кадри можуть виглядати у форматі селфі, тільки не забудьте подбати про те, щоб нічого зайвого на фото не потрапило.

Показати текстуру (свотчі)

Коли важливо в кадрі зробити акцент на текстурі засобу, можна зняти так званий свотч — зразок того, як засіб виглядає не в пакованні, а під час використання. Свотчі зазвичай прийнято знімати, наносячи косметику на шкіру рук, але можна зробити кадр, у якому засіб нанесено на поверхню фону, а його паковання лежить поруч.

Транслювати атмосферу через фото

Мабуть, водночас найпростіша й найскладніша ідея для фотографування косметики. Спробуйте уявити, як могли б використовувати потенційні покупці ваш засіб, і передайте цю атмосферу через знімок. Наприклад, якщо вам потрібно показати, що крем для рук стане в нагоді в будь-який час і в будь-якому місці, то зробіть кадр, де ви наносите його, перебуваючи, скажімо, в аеропорту, у кафе, в офісі тощо.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7153