Як фотографувати архітектуру? Поради аматорам

19.04.2023 08:53

Як фотографувати архітектуру? Поради аматорамПід час подорожі або просто прогулянки рідним містом можна побачити безліч дивовижних та цікавих архітектурних споруд, які так і просяться на фото. Але як фотографувати архітектуру правильно, щоб отримувати привабливі та оригінальні знімки? Поради аматорам знайшла наша збірка порад.

Є ціла низка професійних фотографів, які спеціалізуються на архітектурній зйомці та вміють навіть найзвичайнішу будівлю сфотографувати так, що негайно захочеться побачити оригінал або повторити подібний кадр самостійно. Ось тільки, на жаль, на практиці в аматорів далеко не завжди виходять вдалі знімки архітектури, чому виною буває неправильно обрана точка зйомки, невдале освітлення, тремтіння рук тощо.

Зрозуміло, щоб фотографувати архітектуру на професійному рівні, необхідно вчитися та багато практикуватися, а також закуповувати відповідне фотообладнання. Однак якщо ви просто хочете покращити свої аматорські фото будівель та пам’ятників із подорожей, вам достатньо знати кілька основних правил та порад, які професіонали дають новачкам.

Шукайте правильні точки зйомки

Найневдаліша, мабуть, точка для зйомки архітектури — підніжжя будівлі або пам’ятника, що фотографується. Із цієї точки зйомки помістити об’єкт у кадр так, щоб не було спотворень перспективи, практично нереально, особливо якщо цей об’єкт величезний. Вам залишиться або намагатися виправити перспективу при подальшій обробці, або фотографувати тільки шматочок будівлі або пам’ятника. Тому обов’язково подумайте над вибором точки зйомки та постарайтеся знайти таку, з якою будівля потрапляє в кадр повністю і водночас не спотворюється.

Розташовуйте камеру так, щоб отримати мінімальне спотворення перспективи

Розташування самої камери також відіграє роль. Щоб звести перспективні спотворення до мінімуму, не задирайте об’єктив камери занадто високо й не опускайте його вниз, якщо інше не задумане вами спеціально. Якщо ви не можете зробити знімок будівлі або споруди з рівня очей або грудей, краще відійдіть подалі і скористайтеся, якщо є, зумом камери.

Шукайте оптимальний час для зйомки

Багато будинків найбільш виграшно виглядають тільки в певний час доби, тому якщо у вас є можливість вибирати, постарайтеся призначити час зйомки на той період, коли об’єкт буде освітлений максимально вигідно. Наприклад, професійні фотографи мають традицію скляні будівлі знімати в ясну погоду, коли сонце красиво «грає» на скляних поверхнях, а, наприклад, старовинні будівлі — на заході сонця, коли вони потопають у сонячних променях на горизонті. Храми ж фотографи, навпаки, частіше знімають на світанку, щоби підкреслити їхню піднесеність і велич.

Взагалі пам’ятайте, що найнесприятливіше світло для будь-якого фото — із жорсткими тінями — створює яскраве полуденне сонце, тому завжди намагайтеся проводити зйомку вранці або ввечері, коли освітлення розсіяне. Також підійде трохи похмура погода, а от у дощ можна отримати сильний «драматичний» ефект фото.

Робіть будівлі чи інші архітектурні споруди частиною пейзажної композиції

Знімок будівлі не потрібно намагатися кадрувати так, щоб нічого, окрім цієї будівлі, у знімок не потрапило. Потрібно, навпаки, залишити в кадрі кілька деталей, які допоможуть розкрити композицію, показати будинок у його природному оточенні або продемонструвати його масштаб. Якщо ж ви не хочете, щоб, наприклад, перехожі відволікали на готовому знімку погляд глядача, спробуйте знімати з досить довгою витримкою, наприклад, 1/4 секунди.

За можливості використовуйте штатив

У чому привабливість будівель як об’єктів для зйомки? Вони нерухомі, а значить вам не потрібно «ловити» певний момент зйомки. Так що за можливості використовуйте штатив, щоб надійно зафіксувати камеру й уникнути тремтіння, характерного для зйомки з рук. Якщо штатива під рукою немає, знайдіть будь-яку рівну поверхню, на яку можна поставити фотоапарат. Якщо ж зйомка ведеться на смартфон, доведеться постаратися якнайміцніше тримати його в руках і якнайменше ворушитися.

Грамотно підходьте до вибору споруд для зйомки

Безумовно, ви можете фотографувати будь-які архітектурні об’єкти, які потрапляють у ваше поле зору, за винятком тих, зйомка яких заборонена законодавчо. Але щоб ваші фото були справді цікавими, намагайтеся і споруди для знімків вибирати якомога цікавіші. Вони можуть мати якісь незвичайні елементи, унікальну історію, культурну цінність тощо.

Перед зйомкою запитайте себе, що ви хочете показати своїми знімками глядачеві, який настрій хочете передати, — це допоможе зробити правильний вибір. Ну й не забудьте про суто технічні моменти: чи є доступ до об’єкта, що вас цікавить, чи дозволено його фотографувати, чи потрібний дозвіл, щоби потрапити всередину, та ін.

Якщо ви пам’ятатимете про ці основні правила, ви зможете більш усвідомлено підходити до архітектурної фотозйомки замість того, щоби просто «клацати» все поспіль у надії «зловити» гарний кадр випадково. Однак у будь-якому випадку зйомка мусить приносити вам задоволення, тому головним правилом є все ж таки ваш гарний настрій, з яким ви неодмінно отримаєте результат, який вас порадує.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6510