Як стати кулінарним блогером? Поради для початківців

27.04.2023 08:57

Як стати кулінарним блогеромНезважаючи на те, що популярність різних блог-платформ дещо впала з розвитком соціальних мереж, щодня з’являються нові й нові блоги, причому значна їх частина присвячена кулінарії. Ви теж зацікавилися такою тематикою? Тоді про те, як стати кулінарним блогером, вам розповість наша збірка порад.

На світанку блогінгу писати про все поспіль вважалося в порядку речей, а ось сьогодні кожен блогер-початківець знає, що для успіху потрібно зосередитися на якійсь одній темі. Кулінарія — це якраз чудова ніша для блогінгу, особливо якщо приготування їжі вже є вашим хобі: ви можете завести блог на будь-якій платформі, що сподобалася, і почати ділитися з інтернет-аудиторією своїми кулінарними шедеврами.

Втім, не розраховуйте, що вже з першого посту на вас почнуть підписуватися користувачі, а ви зможете заробляти на кулінарному блозі якщо не мільйони, то вже тисячі точно. Як і в будь-якій іншій тематиці блогінгу, тут на вас чекає чимало підводних каменів. Зверніть увагу, наприклад, на такі моменти.

Красиві фотографії їжі

Навіть якщо страва буде надзвичайно смачною, вашим читачам залишиться лише повірити вам на слово, якщо ви не дасте їм апетитних фото. Тому для блогу вам потрібно буде не просто знімати процес приготування на камеру смартфона, а щоразу влаштовувати справжню фотосесію. Відповідно, вам потрібна буде більш-менш «пристойна» фотокамера та знання хоча б азів фуд-фотографії.

Кулінарні навички

Навіть якщо приготування їжі здається досить легким завданням, зробити страву смачною та красивою буває непросто, особливо якщо рецепт новий. І тому потрібні певні кулінарні навички, щоб вийти за межі звичних домашніх страв і показати читачам/підписникам блогу щось справді неординарне. Необхідні навички доведеться розвивати самостійно або за допомогою кулінарних курсів.

Кухонне обладнання, інвентар

Щоб стати популярним кулінарним блогером, потрібно регулярно поповнювати свій блог свіжими постами. Для цього, відповідно, потрібно регулярно щось готувати, тому вам потрібне буде справне обладнання та різноманітний кухонний інвентар. Купувати все необхідне, звичайно, доведеться самостійно.

Продукти, витратні матеріали

Купівля продуктів та витратних матеріалів для приготування своїх шедеврів — регулярна стаття витрат будь-якого кулінарного блогера. А якщо, дотримуючись загальноприйнятих рекомендацій, публікувати у своєму блозі пости хоча б пару разів на тиждень, то ця стаття виходить чималою. До того ж вам завжди потрібно буде продумувати свій план готування наперед і робити закупівлі заздалегідь, щоб через борошно або яйця, що не дуже вчасно закінчилися, не зірвати процес.

Фізична втома

Щоби блог не просто «висів» в інтернеті, а був популярним, важливо часто оновлювати його вміст. Відповідно, і готувати потрібно досить часто, ось тільки фізично витримати це важко. Приготуйтеся, що при сумлінному ведінні кулінарного блогу ви будете страшенно втомлюватися.

Якщо всі можливі труднощі вас не лякають і ви вважаєте, що за допомогою свого кулінарного блогу зможете реалізувати себе, сміливо приступайте до справи. А не наробити помилок на початковому етапі фуд-блогінгу вам допоможуть основні поради від популярних кулінарних блогерів.

Поради новачкам від кулінарних блогерів

Визначтеся із цільовою аудиторією

Чим краще ви будете уявляти, хто ваші потенційні читачі або підписники, тим вищі ваші шанси зробити кулінарний блог популярним. Основна частина фуд-блогів орієнтована, звичайно ж, на домогосподарок, але є і блоги, цільовою аудиторією яких є, наприклад, студенти, холостяки, підлітки, бізнес-леді, мами маленьких дітей тощо. Подумайте, для кого цікавим міг би бути саме ваш кулінарний блог.

Визначтеся з форматом блогу

Завдяки різноманітності доступних блог-платформ відкриваються неймовірно широкі можливості щодо вибору формату для свого блогу. Тому заздалегідь визначтеся, чи хочете ви вести відеоблог або звичайний текстовий, чи ви хочете фотографувати страви і процес приготування або вам більше до душі інфографіка. Відповідно, вам доведеться придбати відповідне обладнання (відео- або фотокамеру) й освоїти роботу з редакторами відео, фото або інфографіки.

Правильно оберіть тематику блогу

Про їжу та кулінарію можна вести блог по-різному. Хтось вибирає тему повсякденних страв, хтось зосереджується на стравах певної кухні, а хтось веде блог лише про супи або, скажімо, лише про капкейки. Виберіть саме «свою» тему, постарайтеся знайти незайняту або хоча б мінімально зайняту нішу.

Знайдіть свою «родзинку»

Ця порада тісно пов’язана з попередньою: обравши відповідну тематику, подумайте, що могло стати вашою «фішкою». До речі, простору для творчості в цьому напрямі дуже багато. Наприклад, одні фуд-блогери ведуть унікальні рубрики в блозі, присвячені хоч кулінарним лайфхакам, хоч анекдотам. Інші блогери вигадують власного фірмового персонажа, треті — готують у незвичайному образі, на незвичайній кухні, у незвичайному посуді тощо.

Подумайте про розвиток блогу

Приступаючи до ведення фуд-блогу, будьте готові, що вам доведеться витрачати час і сили не тільки на його наповнення, а й на його розвиток — залучення читацької аудиторії, розкручування в пошукових системах та соціальних мережах, залучення рекламодавців тощо. Бажано із самого початку якомога точніше уявляти, чого ви очікуєте від свого кулінарного блогу надалі й що він може вам дати — тоді ви зможете звести до мінімуму ризики та витрати та уникнути розчарування.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6382