Як фотографувати домашніх тварин

05.05.2023 08:57

Як фотографувати домашніх тваринКожен, хто хоч раз намагався зробити фото свого домашнього улюбленця, мабуть, стикався з деякими труднощами в цій справі: то знімки виходять змазаними, то композиція виявляється невдалою. Й ось замість розчулення отримані фото викликають у глядачів хіба що стримане хмикання, а вам так хотілося б фотографувати домашніх тварин правильно і красиво!

Навіть для професійних фотографів зйомка домашніх тварин — не найлегше завдання, а якщо йдеться про аматорську зйомку, то справа стає ще складнішою. На щастя, якщо освоїти основні принципи анімалістичної фотографії, можна навчитися отримувати приємні для ока знімки з будь-якою технікою — хоч зі смартфоном, хоч із просунутою «дзеркалкою».

Домашніх тварин можна фотографувати по-різному: хтось знімає поодинокі портрети, хтось фотографує улюбленців разом із люблячими господарями, а хтось вважає за краще, щоб у кадрі тварина була зайнята однією зі своїх повсякденних справ. На всі ці випадки правила зйомки будуть індивідуальними, особливо якщо врахувати, скільки видів домашніх тварин на сьогодні існує. Найчастіше «героями» фотосесій стають собаки та кішки, тому деякі основні аспекти фотозйомки домашніх тварин зручно розглянути саме щодо цих улюбленців.

Основні аспекти зйомки собак та кішок

Знімайте з рівня очей

Щоб не спотворювати пропорції тварини під час зйомки, намагайтеся робити фото, розташувавши камеру на рівні очей тварини. Для цього або підніміть улюбленця повище, або самі опустіться на підлогу/траву.

Знаходьте виграшні ракурси для улюбленця

У кожної породи є свої переваги та недоліки. Ваше завдання під час зйомки — переваги показати, а недоліки приховати. Пошукайте виграшні ракурси саме для породи вашого улюбленця, щоби бути впевненими, що в кадрі собака чи кішка будуть показані у всій красі.

Привертайте увагу тварини

Тваринам важко концентрувати увагу на чомусь одному надто довго, тому вам потрібно знайти щось, що допоможе в потрібний момент спрямувати погляд улюбленця до об’єктиву. Це можуть бути ласощі або іграшка, або ж ви можете просто покликати тварину в потрібний момент.

Технічний бік питання

Враховуйте загальні правила побудови кадру

Фотозйомка тварин підпорядковується тим самим загальним правилам побудови кадру, як і будь-яка інша. Це означає, що вам, як і будь-якому іншому різновиді зйомки, доведеться враховувати особливості освітлення, композиції тощо.

Не використовуйте спалах

Вбудований спалах камери зазвичай замість очікуваного ефекту покращення знімків робить усе навпаки. А у випадку зі зйомкою домашніх тварин він ще і здорово лякає «моделей». Тому намагайтеся фотографувати тільки в умовах хорошого або достатнього освітлення, щоб спалах просто не довелося використовувати. Якщо без нього не обійтися — спробуйте розсіяти світло від спалаху. Наприклад, допоможе шматочок звичайного білого офісного паперу, закріплений поверх спалаху.

Зйомку в русі ведіть у режимі «Спорт»

Режим «Спорт» знайдеться якщо не у всіх, то в більшості сучасних цифрових камер, включно навіть із мобільними. Саме його треба задіяти, якщо потрібно зняти тварину під час руху. Камера зробить кілька знімків із дуже короткою витримкою, і ви зможете вибрати найбільш вдалий кадр, де все необхідне у фокусі.

Використовуйте оптичний зум

Коли ви хочете зняти домашню тварину за якимось заняттям, вам важливо не злякати її. На такий випадок стане в нагоді фотоапарат із досить хорошим оптичним зумом: ви зможете залишатися на деякому віддаленні від тварини, не відволікаючи її, і водночас зробити чіткий знімок великим планом.

Правильно кадруйте зображення

Пам’ятайте, що «зайве» ви зможете «відрізати» від отриманого знімка під час постобробки, а тому не бійтеся захопити в кадр трохи більше, ніж вам потрібно. Гірше буде, якщо після зйомки виявиться, що в улюбленця «обрубані» лапи, вуха чи хвіст, а це, як ви розумієте, краси знімку не додасть.

Деякі ідеї для фотозйомки котів та собак

Ловіть момент

Практично всі кішки та собаки мають відмінну фотогенічність, так що вам не потрібно спеціально вигадувати для них якісь пози, а достатньо «підловити» за одним із повсякденних занять: умиванням, сном, грою, їжею тощо.

Покажіть на фото характер улюбленця

Якщо ваш улюбленець — страшний непосида, не намагайтеся на фото показати його в лінивій нерухомості. І, навпаки, не намагайтеся змусити улюбленця стрибати й бігати, якщо його улюблена розвага — спати на затишному килимку.

Задійте реквізит

Різні предмети, які стосуються вашого улюбленця, допоможуть не просто сфотографувати його, а й розповісти певну історію. Тож постарайтеся задіяти під час фотосесії улюблені іграшки улюбленця, його посуд чи аксесуари, одяг.

Зніміть улюбленця разом із членами вашої родини

У спілкуванні з господарями улюбленці наочно демонструють свій характер, так що в спільній зйомці із членами вашої сім’ї вам якраз вдасться показати на фото, як Васько чи Шарик спілкуються з господарями.

Зніміть деталі

Візьміть великим планом очі тварини, її рот чи вуса, покажіть на знімку цікавої форми пляму на шерсті — зніміть деталі, які продемонструють унікальність вашого улюбленця. Звичайно, для цього вам доведеться впритул підібратися до улюбленця, а тому важливо, щоби під час зйомки він був максимально спокійним і розслабленим.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6114