Як вирощувати салат на підвіконні

07.02.2024 13:42

Як вирощувати салат на підвіконніСвіжий зелений салат навіть узимку? Ні, за ним не потрібно йти в магазин, а достатньо виростити улюблену салатну зелень прямо на підвіконні у своїй квартирі! Ми розповімо вам сьогодні, як вирощувати салат на підвіконні, щоб отримати добрий урожай.

Вирощування в домашніх умовах салатної зелені має свої нюанси, але в цілому це дуже легко і доступно: салат росте швидко, невибагливий до ґрунту, не потребує підгодівлі, і все, що йому потрібно, — це світло та вода. При цьому якщо правильно підібрати вид і сорт салату для домашнього вирощування, це дуже спростить ваше завдання.

Для вирощування на підвіконні добре підходять будь-які ранньостиглі сорти листових салатів, таких як латук, лолло біонда, лолло росо, батавія, шпинат та ін. Качанний салат, звичайно, теж можна вирощувати вдома, проте в цьому випадку кожній рослині знадобиться окрема ємність, що може бути не надто зручно в умовах обмеженого простору підвіконня.

Вибравши насіння салату, підберіть контейнер, ящик або горщик для посадки. Для листового салату знадобиться одна загальна велика ємність заввишки від 20 см, а якщо наважитеся вирощувати качаний салат, то беріть під кожну рослину окремий горщик заввишки від 30 см — у качанних салатів потужна і об'ємна коренева система, яка потребує багато простору.

У вибрану ємність насипте шар дренажу, він потрібен, щоб запобігти застою води в ґрунті. Як дренаж використовуйте, наприклад, гальку або биту цеглу, черепки. Поверх дренажу можете засипати ґрунт, який може бути будь-яким – хоч садовим, хоч із магазину. Спеціальний субстрат для салату шукати при цьому не потрібно, а підійде універсальна ґрунтова суміш.

Ґрунтом заповніть ємність для салату приблизно на 2/3 висоти. Для висадки насіння в ґрунті проробіть борозенки на відстані близько 15 см одна від одної, а потім розкладіть насіння на відстані приблизно 5 см одне від одного. Присипте шаром ґрунту завтовшки 5 мм, злегка притисніть руками. Зволожте ґрунт чистою відстояною водою кімнатної температури за допомогою пульверизатора.

Накрийте ємність прозорою плівкою або склом для створення парникового ефекту і поставте в тепле затінене місце. Між ґрунтом та плівкою/склом обов'язково має бути вільний простір, щоб майбутні паростки не «запріли». Щодня сіянці з цією ж метою можна провітрювати приблизно по 30 хвилин. Після появи сходів укриття можна зняти.

У міру зростання рослин прибирайте ті, що занадто близькі одна до одної. Поливайте в залежності від конкретного сорту від 1 разу на день до 2-3 разів на тиждень, намагаючись не перезволожувати ґрунт. Якщо вирощуєте салат взимку, то повітря в приміщенні може бути занадто сухим через роботу радіаторів опалення, тому додатково обприскуйте рослини теплою водою без хлору.

Найкраще салатна зелень зростає, коли температура повітря коливається в межах 20-24°С, при цьому їй потрібен світловий день не менше 10-12 годин, тож якщо ви вирощуєте салат на підвіконні взимку, використовуйте фітолампи для досвічування у вечірній час. Тільки стежте за тим, щоб відстань від рослин до ламп була оптимальною, інакше ви легко можете «спалити» паростки або ж світло не принесе ефекту, якщо лампи будуть занадто високо.

Простки салатної зелені дуже ніжні, а їх коренева система тендітна, тому краще не піддавати їх пікіруванню, а відразу висівати насіння на достатній відстані один від одного. Якщо ж посадка все одно вийшла занадто густа, то проріджувати саджанці потрібно вже у фазі справжніх листочків. До речі, зайві паростки можна спробувати висадити в окрему ємність, щоб отримати ще більше зелені.

Перший урожай, залежно від конкретного вибраного сорту салату, ви зможете зібрати вже через 20-25 днів після появи паростків. Перед зрізанням листя корисно за 1-2 години полити салат, а починати збирати врожай рекомендується від краю до центру ємності. Примітно, що після зрізання листя салат ще може дати повторний врожай, а то й два, для цього потрібно лише підгодувати коріння, що залишилося, сечовиною, щоб стимулювати нове зростання зеленої маси.

Зверніть увагу, що вирощений на підвіконні салат зазвичай дещо менший за розміром, ніж городні «побратими». Збирати листя вже можна, коли воно в довжину досягає 3-6 см - воно буде ніжним, соковитим, пружним, хрустким. З однієї рослини, як правило, вдається зібрати близько 50 г зелені. Пам'ятайте, що свіже салатне листя довго не зберігається, тому намагайтеся зрізати його безпосередньо перед вживанням.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7730