Як намалювати картину алкогольним чорнилом?

16.04.2024 13:55

Як намалювати картину алкогольним чорнилом?Мистецтво alcohol ink art, тобто живопису спиртовим чорнилом, сьогодні дуже популярне, і багато кому хотілося б прикрасити свій інтер'єр власноруч створеною картиною в цій техніці. Це, до речі, не так вже й складно, і ми розповімо вам, як намалювати картину алкогольним чорнилом в домашніх умовах.

Картини в техніці інк-арту абстрактні та зачаровують магією кольору, найніжніших димчастих переходів, незвичайних ліній. Зробити двічі однакову картину спиртовим чорнилом неможливо: щоразу витвір виходить різним і тому завжди індивідуальний.

Для роботи вам знадобляться перш за все спиртове чорнило (alcohol ink), очищений ізопропіловий спирт як розріджувач, основа для майбутньої картини та звичайний побутовий фен. Враховуйте, що спирт має досить різкий запах, тому відразу подбайте про те, щоб у приміщенні, де творитимете, була хороша вентиляція.

Для захисту одягу використовуйте фартух, а руки можна захистити від фарбування пігментами за допомогою рукавичок. Дихальні шляхи бажано захистити респіратором. З допоміжних засобів вам знадобляться пластикові стаканчики, в яких ви розводитимете фарби, клейонка для захисту столу або іншої робочої поверхні, а також вам можуть стати в нагоді піпетки, трубочки, розпилювачі і навіть медична груша - для створення різних декоративних ефектів.

Чорнило для інк-арту продається у концентрованому вигляді, воно зазвичай дуже насичено, яскраво. Для використання його належить розбавляти ізопропіловим спиртом, і є два основні способи це зробити: ви або попередньо розчиняєте потрібні пігменти в спирті, використовуючи стаканчики, або наливаєте спирт відразу на основу, а потім додаєте фарби безпосередньо на поверхню. Результат буде різним, тому часто для досягнення бажаного художнього ефекту обидва способи використовуються разом.

Майте на увазі, що як основа для картини в техніці інк-арт не підійде звичайний папір, полотно або, скажімо, картон: спирт швидко вбереться в подібну поверхню і картина не вийде. Тож основою може бути спеціальна пластикова, кам'яна або скляна заготовка, пінокартон або особливий пластиковий (синтетичний) папір.

Сам принцип створення картин алкогольним чорнилом досить простий: вам потрібно виливати фарби на основу в бажаному порядку, а потім направляти струмінь теплого або гарячого повітря з фену, щоб надати отриманим плямам бажаної форми і при цьому висушити їх. Від сили, температури та напрямку струменя повітря з фена залежатиме, яким вийде результат.

Щоправда, якщо ви новачок в інк-арті, то не поспішайте просто хаотично виливати будь-яке чорнило на основу. Спочатку ви маєте отримати хоча б мінімальне уявлення про те, як підібрати палітру кольорів для картини, як гармонійно розташувати колірні плями на поверхні і що саме слід робити для досягнення тих чи інших ефектів.

Наприклад, спочатку намагайтеся не задіяти відразу багато різних кольорів в одній картині, а візьміть буквально 2-3 кольори, що гармонійно поєднуються між собою, або кілька відтінків одного кольору. При нанесенні чорнила на основу дотримуйтесь базових правил колірної композиції, намагайтеся дотримуватися рівноваги колірних мас.

Ще врахуйте, що поки чорнило рідке, воно може легко змішуватися, і ви ризикуєте отримати не красиві окремі плями, а просто одну велику «брудну» пляму, якщо будете наносити і сушити чорнило різних кольорів одночасно. Тому наносьте чорнило краще пошарово, даючи кожному попередньому шару спочатку висохнути.

Намагайтеся завжди при роботі з алкогольним чорнилом представляти заздалегідь, якого саме результату ви хотіли б досягти. Але якщо раптом щось йде не так, не засмучуйтеся, адже будь-які похибки досить легко видаляються з поверхні основи за допомогою ізопропілового спирту: змочіть в ньому чисту ганчірку і просто зітріть невдалу ділянку малюнку.

До речі, саме тому, що пігмент легко стирається з основи, готову роботу рекомендується покрити матовим лаком (не на спиртовій основі), якщо ви хочете продовжити її життя. При цьому якщо в якості основи ви взяли синтетичний папір, закріпіть його на твердій підкладці, щоб повісити на стіну або вставте в рамку відповідного розміру.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7783