Як позбутися шкідливих звичок за 7 кроків

16.01.2023 10:11

Як позбутися шкідливих звичок за 7 кроків Подолати шкідливі звички буває дуже важко, але на те вони і шкідливі, що позбутися їх рано чи пізно все ж таки потрібно. Завдяки методу 7 кроків позбутися практично будь-якої шкідливої звички можна ефективно й досить швидко, і сьогодні наша збірка порад докладніше розповість, як позбутися шкідливих звичок за 7 кроків.

Не дарма кажуть, що звичка — друга натура, і те, до чого звик, не хочеться втрачати навіть за найскладніших обставин. Але коли звичка шкідлива, вона згубно впливає на той чи інший бік життя, не дає повною мірою насолоджуватися кожним днем або загрожує здоров’ю і навіть життю.

Перший крок на шляху боротьби зі шкідливими звичками — визнання їхнього існування. Потрібно чесно зізнатися собі у власній неідеальності та скласти список усіх шкідливих звичок, які ви знаходите в собі. Це може бути як нездоровий потяг до солодкого або, скажімо, надмірне вживання пива, так і колупання в носі або зайва уразливість або гордість.

Склавши список усіх своїх шкідливих звичок, порвіть його й дозвольте собі неідеальність. На наступному кроці приготуйтеся, що ваш шлях буде довгим, і не тіште себе мріями, що шкідливих звичок ви позбудетеся за день або два. Пам’ятайте, що в середньому на боротьбу з тими чи іншими звичками йде від трьох тижнів до трьох місяців залежно від того, наскільки ви до них «прикипіли».

Будьте готові, що якийсь час вам буде дуже важко, найімовірніше, вам хотітиметься зірватися. Але спробуйте вдатися до хитрощів: скажіть собі, що цілком можете дозволити собі слабину, але завтра, а наступного дня знову відкладіть ваш зрив. Так ви зможете не зриватися все довше й довше, доки шкідливі звички не втратять над вами силу.

Третій крок у рятуванні від шкідливих звичок — це заплановані заохочення. Приблизно на середині шляху до успіху порадуйте себе чимось приємним, що зможе підштовхнути ваше бажання змінюватися на краще й далі. Але, звичайно ж, ваше заохочення в жодному разі не повинно повертати вас до шкідливих звичок, яких ви хочете позбутися. Наприклад, якщо ви боретеся зі звичкою заїдати нудьгу печивом і цукерками, вам не варто заохочувати себе за успіх шматком торта.

Наступний крок полягає в боротьбі з тригерами, які включають ваші шкідливі звички. Щоби позбутися небажаних звичок, треба всіма силами намагатися уникати того, що може спровокувати зрив. Скажімо, якщо ви намагаєтеся перемогти все ту ж шкідливу звичку заїдати нудьгу солодощами, то вам краще стороною обходити кондитерські магазини та відділи солодощів у супермаркетах, а якщо ви хочете позбутися звички робити імпульсивні покупки, то вам потрібно уникати магазинів із розпродажами та акціями, які такі покупки стимулюють.

Що робити на п’ятому кроці? Позбавлятися людей, які заважають боротися зі шкідливими звичками. Такі люди, дізнавшись, що ви вирішили позбутися тієї чи іншої шкідливої звички, нібито спеціально провокують зриви. Наприклад, якщо ви хочете кинути палити, подібні люди кликатимуть вас на перекур, заспокоюючи тим, що від однієї сигарети шкоди не буде.

Спілкування з такими людьми стопорить процес боротьби зі шкідливими звичками, весь час відкидаючи вас назад. Тому подумайте, чи дійсно вам потрібне це спілкування або ж ви спокійно можете обійтися і без цих людей. Якщо спілкування ніяк не уникнути, вчіться відповідати відмовою на будь-які провокації, хоч це й буде важко.

Ваш шостий крок — навчитися просити допомоги в близьких. Вам необхідно повідомити друзів та рідних, що ви позбавляєтеся шкідливих звичок, і попросити їх сприяти вам. А щоб ця допомога була ефективною, роздайте близьким конкретні вказівки на випадок, якщо ви зірветеся.

Нарешті, сьомий крок полягає в збереженні рішучості незважаючи на складності. Прощатися зі шкідливими звичками завжди важко, і, звісно, зриви можливі. Але вам важливо не кидати розпочату справу навіть у разі перших невтішних результатів, адже тільки ваші завзятість і націленість на успіх допоможуть впоратися з будь-якими невдачами й досягти бажаного.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6801