10 звичок у розмові, через які ви стаєте поганим співрозмовником

23.01.2023 15:09

10 звичок у розмові, через які ви стаєте поганим співрозмовникомВи коли-небудь замислювалися над тим, чому з одними людьми можна комфортно спілкуватися на різні теми, а з іншими взагалі не хочеться розмовляти? Сьогодні ми розповімо вам про 10 звичок у розмові, які можуть зробити з вас не найкращого співрозмовника.

Неважливо, чи спілкуєтеся ви з друзями та рідними, чи з малознайомими людьми, під час бесіди діють певні правила, порушення яких перетворює вас на невігласа або навіть хама. Перевірте, чи немає у вас цих поширених, на жаль, звичок.

«Залипати» в телефоні

Хоча сьогодні смартфон відіграє важливу роль у повсякденному житті, погодьтеся, «залипати» в ньому прямо посеред розмови з будь-ким — це вкрай неввічливо. І добре, якщо в смартфоні ви шукаєте інформацію на тему вашої розмови, але зазвичай це просто абстрактне гортання стрічки соцмереж або, що ще гірше, листування в чаті з кимось іншим.

Перебивати

Звичка співрозмовника постійно перебивати того, хто говорить, конкретно дратує. І немає нічого дивного, що з такою людиною ніхто особливо не хоче спілкуватися: навіщо, якщо вона однаково не дасть розказати до кінця і переб'є?

Вихвалятися

Що й казати, усі ми так чи інакше любимо похвалитися. Але одна справа, коли людину прямо запитують про її досягнення, і зовсім інша — коли вона поспішає поділитися своїми успіхами саме тоді, коли хтось згадує про власні.

Прибіднятися

Це ті саме хвастощі, але завувальовані. Здавалося б, як можна хвалитися проблемами? Але таким чином людина стає центром уваги, адже проблеми усіх інших тьмяніють на тлі її бід та страждань. І співрозмовники ще й відчувають провину за те, що посміли скаржитися на щось, що відбувається в їхньому житті.

Говорити дуже складно

Це, швидше за все, не буде помітно в компанії, де всі співрозмовники звикли засипати один одного складними термінами. Але в інших випадках любителів говорити занадто вигадливо багато хто вважає неважливими співрозмовниками, адже доводиться буквально «продиратися» через багатоступінчасті словесні конструкції, щоб уловити сенс розповіді, а цим мало кому захочеться займатися.

Досказувати за інших

Звичка завжди і скрізь бути в центрі уваги однозначно перетворює людину на не дуже хорошого співрозмовника. Така людина може, наприклад, досказувати за інших історії та анекдоти, забираючи чужу мить слави. І, звісно, з кожним разом знаходиться все менше охочих опинитися з подібним співрозмовником в одній компанії.

Задавати незручні питання

Самій людині з такою звичкою може здаватися, що «нічого такого» в цьому немає, але варто розуміти, що не дарма деякі питання вважаються незручними: якщо відповідь на них вимагає надмірної відвертості, якої стосунки між співрозмовниками не передбачають, то що ж сказати запитувачу, аби вийти з незручного становища та ще і його не скривдити?

Виражати приховану агресію

Відкрито висловити агресію в дружній розмові мало хто наважується, але пасивна агресія — це завжди будь ласка. Зазвичай вона проявляється у вигляді нескінченного сарказму, компліментів-образ тощо. Від подібних співрозмовників хочуть триматися подалі навіть ті, на кого їх пасивна агресія не спрямована.

Давати непрохані поради

Людина з такою звичкою просто впевнена, що без її рекомендацій неможливо вирішити жодну проблему, навіть якщо про пораду ніхто не просив. Ось тільки з тими, хто найкраще знає, як кому жити, намагаються не спілкуватися.

Брехати

Як розмовляти з людиною, яка регулярно бреше? Як розуміти, коли вона говорить правду, а коли ні? Мало кому захочеться це з'ясовувати, тож людям простіше взагалі не спілкуватися з подібним співрозмовником.

Важко зізнатися собі в таких звичках, як вищеописані, але треба бути чесними. І якщо ви все ж помітили за собою щось із перерахованого, ніколи не пізно почати виправлятися. Наприклад, намагайтеся ловити себе за язика, якщо відчуваєте, що в розмові прагнете перехопити провідну роль, не давши висловитися іншим. Стримуйте порив перебити когось і терміново розповісти про щось своє. Й обов'язково чекайте на прохання або хоча б дозволу, перш ніж видати на гора чергову пораду, навіть якщо вона дуже потрібна й корисна.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7439