Що робити, якщо колишній за спиною розпускає плітки

30.01.2023 13:53

Що робити, якщо колишній за спиною розпускає пліткиНа жаль, розставання набагато частіше бувають скандальними, ніж мирними. І не надто дивує ситуація, коли колишній починає розпускати за спиною екс-коханої брудні чутки. Ось що робити, якщо та сама кохана — це ви? Що робити, якщо колишній говорить гидоту про вас спільним друзям та знайомим? Давайте з'ясуємо разом.

Дізнаватися, що колишній хлопець чи чоловік без жодних мук совісті розповідає про вас і ваші стосунки різні небилиці, завжди неприємно і навіть боляче. І зазвичай хочеться тут же зробити щось у відповідь: влаштувати скандал, попросити когось із знайомих побити кривдника або хоча б теж почати говорити гидоти про колишнього.

На жаль, так ви мало собі допоможете. Цілком можливо, що колишній якраз і розраховує на вашу реакцію і які-небудь неприйнятні дії, аби надалі мати привід поливати вас брудом, так би мовити, законно. А нанесення побоїв взагалі-то є кримінальним злочином, і ви можете підставити близьку людину, яку попросите пояснити все колишньому кулаками...

Тому перше, що слід зробити, якщо ви дізналися, що колишній за вашою спиною говорить про вас гидоту, — це заспокоїтися. У жодному разі не можна піддаватися гніву та образі і відразу ж поспішати покарати брехуна. Потрібно постаратися діяти на холодну голову та підібрати правильну лінію поведінки.

Так, має значення, що саме колишній розповідає всім навколо про вас чи ваші стосунки. Одна річ, якщо це щось не надто конкретне на кшталт "Вона дура!" (хоча теж прикро, безумовно), і зовсім інше — якщо це, наприклад, звинувачення у неіснуючих провинах чи навіть злочинах.

Також важливо, кому саме колишній говорить про вас гидоту. Чи має значення для вас думка цих людей? Чи, можливо, ви викреслили їх із життя разом із самим колишнім? Звідки вам взагалі відомо, що колишній розповідає і кому?

Думаємо, ви вже зрозуміли, що якщо колишній просто абстрактно лає вас, скаржачись своїм друзям, з якою «мегерою» він розлучився, ситуацію можна сміливо ігнорувати. Вам ні до чого витрачати сили, нерви та час на спростування незрозумілих образ. Залиште це на совісті екс-партнера і тих, хто вважає доречним спершу вислуховувати на вашу адресу гидоти, а потім ще й вам їх передавати.

Якщо ж колишній конкретно намагається вас «потопити» і задався метою зіпсувати вашу репутацію, кар'єру чи стосунки з друзями та близькими, треба діяти. Бо хтозна, до чого дійде колишній, намагаючись вигадати про вас якнайбруднішу плітку ...

Спробуйте спочатку вирішити все мирно. Хоча б для очищення власної совісті. Зателефонуйте або напишіть колишньому, якщо залишилися його контакти, і попросіть припинити так робити, зауваживши, що ви в курсі його підлих справ. Колишній подібні прохання ігнорує? Тоді настала черга для рішучіших заходів.

Справа в тому, що ви маєте право через суд вимагати спростування відомостей, що ганьблять честь і гідність, якщо той, хто їх поширив, не доведе, що відомості відповідають дійсності. Більше того, ви можете також вимагати грошову компенсацію за заподіяну моральну шкоду.

Майте на увазі тільки, що в суді потрібно буде довести, що відомості справді вас ганьблять, що їх поширив дійсно відповідач (в особі вашого колишнього) і що відомості неправдиві. Відповідно, має бути змога якость перевірити ганебні відомості, а для цього суду потрібно надати так чи інакше зафіксовані факти наклепу та їх спростування.

Захист власної честі та гідності в суді, безумовно, вимагає чимало сил і часу, а шанси на виграш справи, відразу скажемо, не дуже великі. Але якщо через поширені колишнім плітки ви, наприклад, ризикуєте залишитися без роботи або можливості виховувати дитину (дітей), то спробувати безперечно варто.

При цьому незалежно від того, що там меле про вас колишній, старайтеся заручитися підтримкою близьких вам людей. Нехай ті, кого ви добре знаєте і хто добре знає вас, стануть вашою опорою в ситуації, що склалася, і допоможуть гідно пережити нападки екс-партнера. Водночас вам ще варто подумати про те, як продовжувати спілкування з тими, хто передає вам інформацію про ті гидоти, які каже колишній.

Навіщо вони це роблять? Вони чули погане особисто чи переказують вам із чужих слів? Якої реакції від вас чекають? Якщо мова йде про ганебні відомості, які можуть негативно позначитися на вашому житті, і люди щиро хочуть вам допомогти, повідомивши, хто саме розпускає плітки, це одне. Якщо ж оточуючі просто смакують «смажені факти» (і неважливо, що вони неправдиві) і з нетерпінням чекають, коли ж ви «зламаєтеся», це зовсім інше.

З тими, кому цікавіше «перемивати кісточки», ніж з'ясовувати, де істина, вам краще взагалі припинити спілкування. Або якщо це з певних причин неможливо, попросіть їх не турбувати вас подібною інформацією. І не намагайтеся виправдовуватися перед усіма відразу: чим активніше ви щось доводитимете і з'ясовуватимете, тим більше привернете до ситуації непотрібної уваги і тим довше будете змушені «варитися» в цьому.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7444