Як приймати компліменти правильно

02.02.2023 11:52

Як приймати компліменти правильноХто ж не любить компліментів! Ось тільки на одних вони сиплються як із рогу достатку, а іншим більш-менш пристойного компліменту доводиться чекати днями, тижнями або й того довше. Однією з можливих причин браку компліментів може бути елементарне невміння їх приймати. Про те, як приймати компліменти правильно, ми розповімо далі.

Комплімент вважається чимось середнім між об’єктивністю та лестощами. Він висловлює похвалу, схвалення, повагу та захоплення. Якщо ви вмієте приймати компліменти, вони дарують вам гарний настрій, підвищують самооцінку та покращують ваші взаємини з людьми. Якщо ж на компліменти ви реагуєте збентеженням, приниженням своїх заслуг і якостей або навіть агресією на адресу співрозмовника, то це привід дізнатися, що заважає вам отримувати від компліментів задоволення.

Найчастіше невміння приймати компліменти спричинене невпевненістю в собі та заниженою самооцінкою, коли здається, що люди просто не можуть щиро хвалити таку «невміху», «невдаху» чи «некрасиву» людину. Також складно приймати компліменти людям, які у всьому бачать каверзу, шукають у словах співрозмовника злий намір і вважають, що співрозмовнику від них обов’язково щось потрібно.

Якщо ви помічали за собою, що і вам компліменти замість задоволення приносять збентеження, створюють психологічну напругу або навіть спричиняють агресію, ви, швидше за все, просто не вмієте їх правильно приймати. Ось кілька порад, які підкажуть правильне рішення в ситуації, коли співрозмовник сказав вам комплімент.

Усміхніться

Усмішка — універсальна відповідь на будь-який комплімент. Просто щиро усміхніться і додайте щось на кшталт «Дякую, дуже приємно чути!», «Дякую за те, що помітили» тощо. Додатково можете зробити комплімент у відповідь, тільки не копіюйте слова співрозмовника, а проявіть фантазію.

Не додумуйте зайвого

Не варто шукати чорну кішку в темній кімнаті, якщо її там немає. Не намагайтеся додумати за співрозмовника, що він мав на увазі, кажучи вам комплімент. Найчастіше за словами компліменту не криється жодного таємного сенсу, а співрозмовник хотів сказати саме те, що сказав.

Поводьтеся природно

Не маніруйте, утримайтеся від надмірного кокетства й не намагайтеся напроситися на комплімент. Поводьтеся природно й невимушено, зрештою комплімент — це ж не пропозиція руки та серця.

Не осаджуйте співрозмовника

Вкрай неввічливо у відповідь на комплімент осадити співрозмовника, відповісти йому агресією. Адже навіть якщо співрозмовник просто потрапив під гарячу руку, наступного разу він сто разів подумає, перш ніж наважиться зробити вам комплімент, а точніше, не наважиться.

Не висміюйте співрозмовника

Навіть якщо вам зробили не найвдаліший комплімент, не варто знущатися зі співрозмовника. Просто не акцентуйте увагу на цьому, а постарайтеся перевести тему. Й обов’язково стримайте внутрішню єхидну, що підказує фрази на кшталт «Правда? Не чекала від тебе почути таке», «Ух ти! Які ми ввічливі!» тощо.

Не ігноруйте та не заперечуйте комплімент

Не намагайтеся вдавати, що жодного компліменту на вашу адресу не було, і не беріться відразу ж спростовувати комплімент. Інакше ви покажете співрозмовнику, що його судження в цьому питанні вам нецікаві, або дасте йому зрозуміти, що він не знає, про що говорить.

Невміння приймати компліменти може здорово псувати життя як вам самим, так і тим, хто намагається вас похвалити. Тому не бійтеся працювати над вирішенням цієї проблеми, вчиться реагувати на компліменти радісно й не забувайте самі частіше говорити приємні слова іншим — ви й не помітите, як почнете отримувати від компліментів справжнє задоволення!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6542