Як налагодити стосунки з братом чи сестрою

21.03.2023 08:57

Як налагодити стосунки з братом чи сестроюУ дитинстві сварки між братами та сестрами аж ніяк не рідкість і навіть є нормою. Але коли конфлікти продовжуються й у дорослому віці, це може стати серйозною проблемою. Як же перестати сваритися? Як налагодити стосунки з братом чи сестрою? Про це докладніше розповість наша збірка порад.

Щоб вирішити ту чи іншу проблему, психологи завжди рекомендують насамперед її визнати. Тому для початку зізнайтеся собі, що у вас із рідним братом чи сестрою склалися не ті стосунки, яких би вам хотілося, що ви не відчуваєте один до одного великої любові чи хоча б симпатії і що абсолютно не відповідаєте стереотипам про «правильні» взаємини між близькими родичами.

А тепер подумайте, чи дійсно ви хочете щось у ваших стосунках міняти. Адже цей процес буде довгим і нелегким, вам доведеться зіткнутися з багатьма труднощами. Тому підходити до проблеми важливо усвідомлено, із чітким розумінням, що вам це дійсно потрібно. Якщо ж ви хочете налагодити стосунки з братом чи сестрою просто тому, що «так треба», то навряд чи реалізація задуманого виявиться успішною.

Якщо ваші наміри серйозні і ви готові розпочати роботу з покращення стосунків із братом чи сестрою, це чудово. Тепер ви маєте діяти, але не розраховуйте на універсальний «рецепт»: і ви, і ваші стосунки з братом чи сестрою дуже індивідуальні, а тому не може бути загальних порад про те, як виправити ситуацію саме у вашому випадку. Втім, кілька загальних нюансів вам усе ж таки варто врахувати.

Знайдіть першоджерело конфлікту

Стосунки не можуть зіпсуватися просто так, завжди є щось, що спричинило конфлікт. Просто іноді це щось криється в далекому дитинстві, коли ви з братом чи сестрою ділили то іграшки, то батьківську любов та увагу. Дитячі ревнощі, неправильні установки батьків, неправильне впорядкування ролей — усе це могло призвести до нинішньої проблеми.

Подивіться на ситуацію дорослими очима

Багато хто з нас, вступаючи в доросле життя, продовжує нести за спиною вантаж із дитячих образ. А скільки таких образ буває між братами й сестрами! Але чи варто пам’ятати про них? Спробуйте поглянути на сестру чи брата з позиції дорослої людини та як на дорослу людину. Якщо подумки відкинути спогади про дитячі роки, то що заважає вам нормально спілкуватися саме зараз? Що вас не влаштовує в браті чи сестрі?

Змініть ставлення до ситуації

На жаль, іншу людину не переробити. Тому не сподівайтеся, що ви зможете змінити «недолугу» сестру або «капосного» брата, навіть якщо вам здається, що ви знаєте, як краще. Натомість краще спробуйте змінити своє ставлення до ситуації. А якщо самостійно зробити це не виходить, можливо, допоможе прийде професійний психолог.

Наберіться терпіння

Було б надто наївно вважати, що як тільки ви відверто поговорите із сестрою чи братом, усе відразу ж стане на свої місця і конфлікт буде вичерпаний. На жаль, у житті все не так просто. Тому будьте готові до того, що доведеться не раз і не два обговорити ваші взаємні претензії, згадати і пробачити старі образи, а можливо навіть кілька разів посваритися. Наберіться для цього терпіння та не відступайте від задуманого.

Бережіться «трикутників»

Постарайтеся не втягувати в процес з’ясування стосунків із братом чи сестрою ще когось із родичів, особливо батьків. Інакше з’явиться своєрідний «трикутник», який тільки посилить ситуацію: замість вирішити одну проблему, ви можете створити кілька нових.

Не примушуйте себе любити брата чи сестру

Нікого не можна полюбити насильно, тому навіть якщо вам хтось каже, що рідні брати та сестри зобов’язані любити один одного, це не так. І якщо ви бачите, що для міцної дружби підстав немає, то просто не бійтеся залишити стосунки нейтральними. Це не буде трагедією і не зробить вас поганими людьми, зате ви не відчуватимете, що чините насильство над власними почуттями.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6346