Як подолати страх спілкування самостійно

04.04.2023 09:00

Як подолати страх спілкування самостійноСтрах спілкування може заважати як у особистому житті, так і в навчанні чи роботі, тому із ним жити не можна. Але як подолати страх спілкування, якщо навіть до знайомих та друзів часом буває складно звернутися із проханням чи питанням? Разом ми з вами з’ясуємо, які є способи подолання страху спілкування та як їх можна застосувати.

Через страх спілкування ви можете багато про що упускати у своєму житті — цікавих людей, цікаві можливості. Тому цього страху можна й потрібно позбавлятися. І допоможуть у цьому кілька вправ, після виконання яких заговорити з людьми вже не буде для вас надскладним завданням.

Вправа «Запитай незнайомця»

Дуже проста вправа, яка допоможе вам побачити, що в спілкуванні з незнайомими людьми вам нема чого боятися. Виберіть якесь багатолюдне місце й поставте собі завдання підійти до 10 або, скажімо, до 20 незнайомців і запитати щось просте. Наприклад, дізнайтеся, котра година, або запитайте, де знаходиться якийсь відомий магазин, кафе тощо. Ви помітите, що чим більше людей ви «опитаєте», тим простіше вам буде спілкуватися з кожним наступним незнайомцем.

Вправа «Публічний виступ»

Ця вправа допоможе вам побачити, що ваші дрібні недоліки, які здаються вам вагомими, насправді нікого не турбують. Вивчіть або навіть просто запишіть на аркуші паперу короткий вірш і прочитайте його на публіці, не опускаючи голови та не знижуючи голосу. Щоб вам було простіше, візьміть із собою друга чи іншу близьку людину й читайте вірші, ніби звертаючись до неї. Ви зрозумієте, що мимовільні слухачі вашого виступу або просто усміхнуться і підуть далі у своїх справах, або вас зовсім проігнорують, а значить боятися нічого.

Вправа «Привітайся»

Проста вправа, яка навчить вас першими говорити з незнайомцями. Вітайтеся з усіма незнайомими людьми, з якими перетинаєтеся впродовж дня — продавцями в магазинах, кондукторами в громадському транспорті, пасажирами ліфтів тощо. Якщо ви досягли успіху, ускладніть вправу й почніть вітатись просто з будь-якими оточуючими, з якими ви ніяк не контактуєте, наприклад, зі звичайними перехожими. Ви побачите, що здебільшого з вами привітаються у відповідь і не зроблять вам нічого поганого.

Вправа «Абсурдний вчинок»

Дуже часто страх спілкування народжується з остраху виглядати безглуздо. Якщо це ваш випадок, то подолати такий страх ви зможете, поставивши себе в безглузде становище спеціально. Зробіть щось абсурдне й подивіться, що станеться. Наприклад, надягніть різні шкарпетки так, щоб це було видно, і виходьте на прогулянку. Що в результаті станеться? Скоріше за все, нічого, що могло б вам хоч якось нашкодити.

Вправа «Зроби комплімент»

Страх спілкування зазвичай пліч-о-пліч йде зі страхом починати розмову першим. Щоби подолати проблему, виконуйте цю вправу, роблячи навколишнім компліменти. Це не так складно, як здається на перший погляд. Наприклад, похваліть чиєсь нове вбрання, зачіску, манікюр чи аксесуари, а потім запитайте, як вдалося отримати такий результат — ось вам і готова тема для розмови, ініціатором якої виступили саме ви.

Вправа «Актор»

Тим, хто боїться спілкування, хоча б раз хотілося б перетворитися на людину, яка не має проблем із комунікацією. Завдяки вправі «Актор» це цілком можливо. Просто уявіть себе кимось, хто добре спілкується з людьми, наприклад, героєм фільму чи книги, і на один день станьте ним, зігравши роль, наче актор. І якщо навіть хтось подумає про вас щось погане, це стосуватиметься зовсім не до вас, а цього персонажа, а отже, для вас нічого страшного не станеться.

Боятися спілкування аж ніяк не соромно, і ніхто не може вас звинувачувати в цьому. Однак, якщо вас така ситуація не влаштовує, якщо ви хочете щось змінити, спробуйте працювати із цим страхом, вчіться не піддаватися йому — й рано чи пізно ви зможете його перемогти. Якщо ж самостійно впоратися не виходить, не соромтеся звернутися до фахівця-психолога і вірте в себе — усе обов’язково вдасться!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6825