Як реагувати на неконструктивну критику

15.05.2023 09:05

Як реагувати на неконструктивну критикуНі для кого не секрет, що людям хочеться слухати винятково приємні слова у свою адресу. Нерідко саме похвала надихає людей, а критика «вбиває» самооцінку. Кожна людина реагує на критику по-своєму: хтось виявляє агресію, а хтось вважає за краще просто вислухати мовчки. Але як реагувати на критику правильно, щоб гідно вийти із ситуації? Спробуймо розібратися.

Як відомо, є два різновиди критики — конструктивна та неконструктивна критика. Як правило, конструктивна критика є позитивною, навіть коли вказує на недоліки, і походить від людини, яка дійсно зацікавлена у вашому добробуті. Це можуть бути ваші батьки, вчитель, наставник тощо. Звичайно, вислуховувати критику не дуже приємно навіть від близьких людей, але постарайтеся все ж таки утриматися від різких відповідей. Врахуйте, що в цій ситуації найкраще вислухати співрозмовника й дійсно врахувати його зауваження.

Що ж до неконструктивної критики, то вона несе виключно негативний підтекст. На відміну від конструктивної критики, її метою не є допомогти людині стати краще; це просто «критика заради критики». Як правило, у таких ситуаціях деякі люди мовчки вислуховують критику, а потім йдуть у пригніченому стані, а деякі реагують дуже агресивно, намагаючись зачепити співрозмовника. Це абсолютно неправильна реакція на критику просто тому, що той, хто критикує, саме на таку реакцію і очікує.

Як правило, люди, яким подобається неконструктивно критикувати інших, просто шукають собі жертву, за рахунок якої можна підняти власну самооцінку. Якщо вас критикує інша людина, то постарайтеся усвідомити, що насправді вона намагається самоствердитися за ваш рахунок, полегшити свою душу, відкинувши особисті проблеми на задній план. Агресія та бажання вступити в конфлікт — це саме те, чого від вас очікує той, хто вас критикує.

Звичайно, якщо ви звикли завжди виправдовувати очікування інших людей, то можете почати сперечатися, проте набагато більш гідною поведінкою буде вчинити по-іншому. Критик повністю обеззброїться, якщо ви відповісте спокійно і з почуттям гумору. Тільки не жартуйте зле над тим, хто вас критикує, інакше є ризик опуститися до його рівня. Пам’ятайте, що будь-яка критика вибиває ґрунт з-під ніг, але агресивна відповідь лише підігріє конфлікт.

Немає сумнівів, що ваша реакція на критичні зауваження буде зводитися до того, що ви спробуєте захистити або виправдати себе, а можливо навіть почнете критикувати у відповідь. Але не варто давати волю емоціям і йти на поводу в критики, куди корисніше розвинути дисциплінованість і вміння вирішувати конфліктні ситуації спокійно й без скандалів.

Намагайтеся заспокоїтися і не відповідайте відразу на слова того, хто вас критикує, а краще глибоко вдихніть і подумайте над відповіддю. Якщо ви отримали неприємне повідомлення, то дайте відповідь на нього пізніше. Якщо ж критик робить вам зауваження віч-на-віч, то постарайтеся не втратити самовладання.

Не забувайте, що саме критика допомагає людям поглянути на себе з іншого боку, а тому вам краще просто посміхнутися співрозмовнику та подякувати за надану увагу. Цим ви не тільки проявите себе як вихована та спокійна людина, але й повністю обеззброїте критика.

Швидше за все, після ваших слів подяки прозвучить фраза на кшталт: «Вибачте за різкість, але ж я маю рацію…», і це означатиме, що критику соромно за свій вчинок. Не чекайте на прямі вибачення, адже на таке здатні лише одиниці. Пам’ятайте, що з будь-якої ситуації можна вийти гідно, якщо не давати почуттям волю, а прислухатися до голосу розуму.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5727