Як навчитися правильно приймати рішення

22.05.2023 09:00

Як навчитися правильно приймати рішенняРішучі люди, незважаючи на минулі життєві поразки, не втрачають впевненості в собі, їх не мучить страх змін або відповідальності перед іншими, вони вільні від сумнівів та нав’язливих думок у моменти прийняття важливих рішень. Але що робити тим, хто не має від природи такої вольової риси? Як правильно приймати рішення, щоби потім не шкодувати про зроблений вибір?

Для деяких людей не буде новиною той факт, що людина найчастіше робить вибір не усвідомлено, навіть якщо аналізує при цьому всі «за» і «проти», а під впливом емоцій або ще гірше — стереотипів. Для інших таке твердження може відкрити очі на те, наскільки поширений ірраціональний підхід до прийняття важливих життєвих рішень.

Багато людей схильні сприймати тільки ту інформацію, яка підходить до їхньої точки зору, а решту їхня свідомість «фільтрує». Саме тому, роблячи вибір, людина зупиняється на першому варіанті, що сподобався, а згодом шукає тільки ті факти, які його підтверджують.

Така упередженість є причиною життєвих невдач. Наприклад, горячи ентузіазмом і вірячи у свою ідею, людина вирішує втілити в життя бізнес-проєкт, робить аналіз ринку й конкурентів, але те, що на початковій стадії обіцяло райдужні перспективи, через деякий час починає здаватися провальним. Такі приклади можна навести в будь-якій сфері життя — вибір професії, рішення переїхати до іншого міста тощо.

Як не шкодувати про зроблений вибір? Для цього потрібно навчитися робити свідомий вибір. Зробити це простіше, ніж здається, якщо привести думки до ладу, ґрунтовно обміркувати варіанти вирішення завдання, що стоїть перед вами, сконцентрувати увагу й помічати всі нюанси. Також важливо нейтралізувати вплив поширених стереотипів та емоцій.

Як прийняти усвідомлене рішення?

Крок 1. Насамперед сформулюйте проблему, що постала перед вами, у кількох реченнях. Дуже часто постановка зрозумілого й чіткого завдання вже допомагає прийняти рішення. У всіх наступних кроках цього приблизного плану прийняття рішення найзручніше коротко записувати інформацію. Це допоможе краще сконцентруватися і зробить ухвалення рішення менш заплутаним, ніж якби ви просто все обмірковували.

Крок 2. Обміркуйте свої основні пріоритети та цілі: заради чого ви приймаєте рішення, чого прагнете зрештою досягти, яким умовам має відповідати рішення тощо.

Крок 3. Наступний пункт у вашому плані дій щодо правильного ухвалення рішення — розгляд альтернатив, які існують при цьому виборі. Розглядаючи альтернативні варіанти рішення, переконайтеся, що ви не потрапили до «пастки» своїх емоцій та стереотипів.

Дуже часто люди, які приймають важливе рішення, мислять у ключі «так чи ні», розглядаючи, по суті, лише один варіант вирішення завдання. Але річ у тому, що найочевидніше рішення рідко буває найефективнішим, тож подумайте над кількома альтернативами.

Крок 4. Ви стовідсотково не перша людина, яка стикається з подібним вибором. Запитайте в друзів та знайомих, пошукайте інформацію в інтернеті, але не шукайте прогноз саме у вашій ситуації, а шукайте, як приймають рішення в типовому випадку. Багато часу на такі пошуки не треба витрачати, дізнайтеся лише основні факти. Пам’ятайте, вам потрібна інформація для прийняття самостійного рішення, а не готова інструкція.

Крок 5. Як уже говорилося вище, людина, приймаючи рішення, відразу знає, який варіант їй більше до вподоби. А тепер поміркуйте, чим може загрожувати таке рішення? Які є ризики, якщо ви ухвалите саме це рішення?

Крок 6. Якщо вас не лякають труднощі, обдумані в попередньому кроці, то приступайте до наступного кроку: повернувшись до альтернативних варіантів рішення, подумайте, про який із них ви точно не шкодуватимете через якийсь час (день, місяць, рік)? До речі, це один зі способів позбутися миттєвих емоцій.

Крок 7. Нарешті настав час оцінити, наскільки всі альтернативні варіанти відповідають вашій початковій меті (крок № 2). До цього моменту ви, напевно, внесете ясність у завдання і зможете прийняти більш усвідомлене, а не імпульсивне рішення.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5681