Як розвинути уяву

29.05.2023 08:58

Як розвинути уявуКожна людина сприймає навколишній світ за допомогою різних пізнавальних процесів та діяльності, таких як гра, моделювання, планування тощо. Але все це неможливо без використання уяви. Без неї наш світ був би нудним та сірим, не з’являлися б шедеври літератури та образотворчого мистецтва. Якщо ви хочете розсунути межі звичного й поринути в новий світ, тоді дізнайтеся, як розвинути уяву.

Уяву має кожна людина. Вона починає розвиватися ще в дитячому віці, коли мозок не обмежений рамками звичного уявлення речей та тим, що щось зробити неможливо. Граючи, дитина завжди включає уяву й починає фантазувати, саме тому з листя чи фантиків у неї виходять гроші, а з паличок — інструменти справжнього лікаря.

З віком використання уяви та фантазії відходить на другий план, тому що приходить необхідність раціонального та логічного мислення. Але водночас уява нікуди не зникає, адже у вас зберігається здатність уявити обриси того чи іншого предмета, згадати обличчя близьких людей. Якщо для вас те, що ваша уява стала менш «живою», складає проблема, настав час починати її тренувати.

Мозок працює так само, як м’язи: якщо мозку не давати жодних завдань, його активність знижується. Якщо ви давно не давали мозку жодної їжі для активності, то не чекайте ніяких творчих успіхів. З мізерною уявою ви не напишете гарний роман або ж не намалюєте картину, як і офісний працівник не підніме штангу важкоатлета.

Вправи для розвитку уяви

Є маса вправ, які допоможуть вам розворушити мозок та змусити його почати думати нестандартно. До речі, усі вправи виконуються в ігровій формі, адже тільки вона найкраще підходить для розвитку уяви!

Гра зі словами: найпростіша вправа, яка допоможе вам розвинути уяву й навіть покращить словниковий запас, виводячи багато слів із пасивної пам’яті до активної. Суть гри проста: візьміть будь-яке слово, воно є ключовим. До кожної літери ключового слова придумайте по слову, що починається із цієї літери. Використовуючи ці слова, вигадайте історію чи вірш.

Гра «Фантастична гіпотеза» допоможе вам розвинути фантазію та змусить ваше мислення вийти за рамки звичайного уявлення про предмети. У цю гру можна грати навіть компанією з кількох людей. Кожен гравець має швидко придумати будь-які підмет і присудок, щоби продовжити речення «Що було б, якщо…». Чим абсурднішими виходять речення, тим цікавішою стає гра. Наприклад: що було б, якби дерева виверталися назовні? Якщо ви граєте з кимось, інші учасники мають дати свою відповідь на це питання.

Читання книг дуже добре розвиває уяву, адже тим часом мозок будує картинку. Щоб картинка була яскравою і повною дрібних деталей, не пропускайте місця, що можуть здаватися вам нудними, такі як опис природи, інтер’єру або зовнішності персонажів. А для кіноманів можна порекомендувати іншу вправу: увімкніть будь-який фільм і подивіться його п’ять хвилин зі звуком. Тепер вимкніть звук і спробуйте уявити, що говорять герої, про що думають, коли сваряться чи цілуються. Зазвичай навіть із найсумнішої мелодрами виходить гарна комедія.

Вчіться уявляти речі, яких немає у світі. Наприклад, якими були б шаблезубі слони в зигзаг? Про найнезвичайніші предмети можна навіть складати короткі історії.

У світі уяви є місце для звичних нам усім предметів, але вони можуть виконувати не ті дії, які від них очікуються. Як відмінну вправу для розвитку уяви використовуйте таку гру: придумайте будь-які три слова, потім від перших двох візьміть образи, а від третього — дію. Із цих слів необхідно створити ситуацію завдовжки в речення. Звичайно, вийде повний абсурд, але ми зараз не женемося за логікою.

Почніть «одієслівлювати» слова. Зробіть з одного іменника дієслово й підставте його до другого іменника, а потім уявіть, як міг би виглядати, наприклад, горобець, що батареїться, або батарея, яка горобиться.

Ці вправи — лише невелика дещиця з того, що ви можете використовувати для розвитку уяви та фантазії. Якщо після неодноразових спроб у вас так нічого й не вийшло, ймовірно, у вас переважає логічне мислення. І саме це ваш сильний бік, який необхідно розвивати. А в інших логіки в мисленні може бути жодної, зате фантазія б’є ключем через край. Тому розвивати необхідно саме те, що вам дається найлегше.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5611