Як навчитися розслаблятися

12.06.2023 08:55

Як навчитися розслаблятисяШвидкий темп життя не дає сучасній людині розслабитися та відпочити. У результаті щоденна моральна та фізична напруга призводить до апатії та втоми — перших дзвіночків депресії. У жодному разі не доводьте себе до цього стану! Трохи «сповільнитися» можна за допомогою простого розслаблення, щоправда, з ним багато хто зазнає труднощів. Давайте дізнаємося, як навчитися розслаблятися за дуже короткий час.

Ви, напевно, помічали, що за суєтою справ у вихідні ви не відпочиваєте морально та фізично. Понеділок так швидко настає, а тиждень так неймовірно довго тягнеться. Уся справа в тому, що ви не розслабилися, тому сил на нові трудові подвиги немає. Вечорами спостерігається та сама ситуація, коли ви приходите додому після трудового дня, а сил і бажання робити хоч щось уже немає. Наші прості рекомендації допоможуть вам лише за 15–25 хвилин розслабитися та повністю відновити свої сили.

Найголовніше, що необхідно зробити, — виділити собі час на розслаблення. Часу знадобиться не так багато, лише кілька хвилин, але виконувати наведені далі вправи необхідно щодня. Не забувайте про них і не пропускайте жодного вечора, і тоді ваше життя знову стане яскравим і насиченим добрими подіями, а не сірими буднями, від яких ви втомилися.

Що допомагає розслабитися кожній людині? Багато хто скаже, що алкоголь, але ж це шкідливо для здоров’я. Тому краще звернути свою увагу на духовні практики, музику та ароматерапію.

Спокійна музика — це ідеальний засіб для розслаблення. Зазвичай для таких цілей використовують класичну музику або звуки природи. Останнім часом велику популярність набули мантри та музика для медитацій. Навіть якщо ви не медитуєте, спокійна музика, яка звучить пів години, однаково допоможе забути про проблеми й очистити свою голову від думок.

Ароматерапія може бути як чудовою підмогою для розслаблення за допомогою музики, так самостійним способом розслабитися. Найпростіше, що ви можете зробити, — це прийняти ванну з ароматною піною або сіллю, помитися гелем для душу з яскравим ароматом. Ароматичні свічки, пахощі та аромалампи — усе це можна використовувати для розслаблення. В ароматерапії для здобуття душевного спокою використовують аромати лаванди, іланг-ілангу, герані, ладану, м’яти, троянди, майорану, а всі аромати цитрусових заряджають енергією.

Вправи для розслаблення

Виконання спеціальних вправ допоможе вам розслабитися, швидко відновити сили та позбутися негативу, що накопичився за день. Для початку прийміть зручну для вас позу. Найкраще лягти на підлогу. Зосередьте свою увагу на дуже простому предметі або приємній картинці. Тримайте увагу на цьому предметі протягом трьох хвилин. У цей час відганяйте всі думки, які приходять до вашої голови. Ця вправа допоможе вам перевести мозок із напруженого режиму роботи на більш спокійний.

Тепер зосередьтеся на диханні. Слідкуйте, щоб легені повністю наповнювалися повітрям, а для цього необхідно, щоби під час дихання опускалася діафрагма та був задіяний живіт. Якщо у вас під час дихання розширюється тільки грудна клітина, повітрям наповнюється лише верхній відділ легень, а це неправильно. Отже, робіть глибокі вдихи та видихи. Вдихайте на чотири рахунки, видихайте на п’ять. Дихайте в такий спосіб упродовж 3–5 хвилин.

За допомогою наступної вправи ви навчитеся розслабляти все тіло та відновлювати сили за дуже короткий час. Для цього вам необхідно концентруватися на м’язах тіла та розслаблювати їх. Можете почати з голови й рухатися до ніг чи навпаки. Якщо ви рухаєтеся знизу вгору, тоді спершу зосередьтеся на м’язах однієї ноги, потім розслабте їх. Якщо не виходить, тоді можна розслаблювати ногу частково: пальці, щиколотка, ікра, коліно, стегно. Перейдіть до другої ноги, підніміться вище — сідниці, живіт, спина, обидві руки, плечі, шия, обличчя.

У стані розслаблення ви можете бути так довго, як забажаєте. Вийти зі стану повного розслаблення можна за допомогою простої установки. Скажіть собі, що на рахунок «десять» ви встанете. Начиніть повільно рахувати, і в результаті ви станете відпочилим і бадьорим.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5167