Як перестати спізнюватися

15.06.2023 14:14

Як перестати спізнюватисяУсі, хто завжди і скрізь спізнюється, поділяються на дві категорії: ті, хто розуміє, що це погано, і ті, хто вважає запізнення нормальним. Якщо вас турбує питання про те, як перестати запізнюватися, очевидно, ви належите до першої категорії, і, можемо вас порадувати, всі шанси на виправлення ситуації у вас є. Ось що для цього треба знати.

Запізнення можуть завдавати безліч незручностей не тільки тим, хто змушений чекати тих, хто запізнюється, а й самим любителям прийти пізніше, ніж потрібно. По-перше, запізнення завдають серйозної шкоди діловій репутації , по-друге, вони підвищують тривожність і знижують самооцінку, а по-третє, вони можуть стати причиною втрачених вигод і можливостей.

У суспільстві ставлення до хронічних «спізнунів», звичайно ж, негативне, а людина, що постійно спізнюється, вважається неорганізованою, лінивою, неуважною. І хоча багато в чому це справедливо, насправді постійно спізнюються не тільки розтелепи . Наприклад, досить часто запізненнями грішать перфекціоністи, які дуже зациклені на дрібницях і не можуть вчасно кудись потрапити, тому що прагнуть робити все ідеально навіть ціною зайвих витрат часу.

Також можуть бути схильні до запізнень мрійники, які просто не відчувають часу, кручена у хмарах. Крім того, запізнення може бути своєрідною формою протесту проти системи, способом завоювати загальну увагу та отримати свою дозу слави, нехай і не в позитивному ключі, а також запізнюватися можуть ті, хто любить «полоскотати нерви».

Щоб перестати запізнюватися, спробуйте спочатку зрозуміти, чому це відбувається саме з вами. До якого з вищезгаданих типів прихильників спізнення ви належите? Подумайте, в яких випадках ви спізнюєтеся частіше, та чи залежать ваші запізнення від того, з ким конкретно доводиться зустрічатися. Також оцініть, чи змінюється час ваших запізнень або він фіксований.

Будьте із собою чесні. Не намагайтеся прикрасити для себе свої причини запізнень, нехай і доведеться визнати за собою не дуже приємні звички або переконання: ви зможете виробити свою індивідуальну стратегію по боротьбі з запізненнями, якщо будете розуміти, з чим власне доведеться боротися.

Так, якщо мова йде про ранкові запізнення через те, що ви ніяк не можете висмикнути себе з ліжка, вам доведеться навчитися вставати раніше хоча б на 30-40 хвилин, ніж зазвичай. І в жодному разі не ставте кілька будильників, не користуйтеся функцією «Відкласти будильник»! Вам потрібно вставати одразу, як тільки пролунає сигнал.

Також у такому разі стане в нагоді звичка класти речі першої необхідності завжди в одне й те саме місце, оскільки часто саме хаотичні пошуки то ключів, то гаманця призводять до того, що дорогоцінні хвилини витікають, як вода крізь пальці. І, до речі, загалом наведення порядку вдома теж дуже допоможе не спізнюватися нікуди вранці, адже так вам не доведеться постійно шукати речі, розкидані деінде.

Якщо ви взагалі «не товаришуєте» з часом і спізнюєтеся не тільки зранку, але й протягом дня, ставте таймер для кожної з ваших рутинних справ. Так ви, до речі, зможете заразом зрозуміти, скільки ці справи реально займають часу, а не у ваших уявленнях. Щоб підкріпити отриманий досвід, ви можете навіть одного разу виділити день для експерименту і спробувати спочатку скласти список своїх дій при зборах кудись, а потім засікти і записати час, витрачений на ці дії. Погляньте на результат: чи відповідає він тому, як ви собі уявляли?

Якщо ви не можете вийти з дому, не доробивши якоїсь нехай навіть дрібної та нетермінової справи, готуйтеся заздалегідь. А якщо зловите себе на тому, що раптом взялися робити щось незаплановане, змусьте себе припинити одразу ж, для вірності ущипнувши себе або плеснувши в долоні. Скажіть собі, що це може зачекати, і дотримуйтесь наміченого плану дій.

Завжди закладайте екстрачас у свої плани. Якщо ви любите приходити «впритул» до призначеного часу, то такі непередбачувані обставини, як пробки на дорогах, відхилення руху міського автобуса або тролейбуса від графіка або, скажімо, ремонт вашої звичної дороги, що раптово почався, точно завадять вам прийти вчасно. А от якщо ви плануватимете приходити хоча б на 15 хвилин раніше призначеного терміну, у вас буде можливість встигнути, навіть якщо щось піде не за планом.

Сфокусуйтеся на чомусь одному. Частою причиною запізнень стає наше прагнення встигнути все й одразу. Але якщо братися за десятки справ одночасно, то запізнення практично завжди гарантовано. Вам потрібно постаратися виділити тільки найголовніше, що вам належить зробити перед зустріччю чи виходом з дому, і зосередитися лише на цьому.

Щоб правильно розраховувати свій час, пам'ятайте, що вам ніколи не варто боятися називати реальні терміни прибуття в потрібне місце. Якщо вам потрібно 40 хвилин, так і кажіть, навіть якщо вам здається, що для вашого візаві це довго; нехай краще він буде знати, коли ви дійсно будете на місці, і зможе спланувати свій час, а не нудитися в очікуванні.

Схильність до прокрастинації, проблеми з самоконтролем, потреба у гострих відчуттях або проблеми з фокусуванням уваги можуть бути причинами того, що ви весь час кудись спізнюєтеся, і боротьба з запізненнями ніколи не буде завершена, поки ви не зможете усунути або хоч би мінімізувати вплив цих причин. Тому вам дуже знадобиться правильна мотивація: вам доведеться знайти те, заради чого вам дійсно захочеться приходити вчасно, або ж, навпаки, уявити, якими негативними наслідками обернеться ваша звичка спізнюватися, якщо не візьмете себе в руки.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7558