Як навчитися слухати співрозмовника

03.07.2023 08:59

Як навчитися слухати співрозмовникаЗ багатьма напевно траплялася ситуація, коли намагаєшся щось пояснити іншій людині, але вона ніби тебе не чує, і навпаки, намагаєшся щосили сприйняти інформацію, яку говорить співрозмовник, але ніяк не можеш сконцентруватися і нічого не запам’ятовуєш. До таких труднощів у спілкуванні призводять психологічні, соціальні, вікові та інші відмінності. У цій статті ми розповімо, як навчитися слухати співрозмовника.

Уміння слухати часто називають справжнім мистецтвом та найвищою формою ввічливості. Без такого вміння ефективне спілкування з усіма людьми, що оточують нас, просто неможливе; на щастя, у наших силах розвинути таку навичку. Саморозвиток навички слухати співрозмовника особливо важливий у наші дні, коли живе спілкування дедалі більше замінюється візуально-текстовим.

Уміння слухати включає два основні аспекти: здатність розуміти почуте та здатність аналізувати та систематизувати отриману інформацію для її запам’ятовування та подальшого відтворення. Слухання, яке включає ці два аспекти, називають активним. Воно вимагає концентрації як уваги, так і внутрішніх сил, оскільки для розуміння точки зору співрозмовника потрібно іноді потрібно докладати справжніх зусиль.

Під час активного слухання активізуються всі розумові здібності, тому під час важливих розмов або переговорів іноді виникає відчуття, ніби голова «гуде» від думок, що рояться в ній. Саме тому, щоб не перевантажувати себе, людина обирає пасивне слухання, при якому сприймаються та запам’ятовуються лише фрагменти інформації. Завадити активному слуханню може не лише звичайна лінь, але й розбіжність у поглядах зі співрозмовником або негативне ставлення до нього, сильні емоції, бажання самому висловитися, фізична втома чи дискомфорт, а також брак концентрації уваги.

Як покращити вміння слухати співрозмовника?

Якщо проблеми з концентрацією уваги стосуються не лише вашого вміння слухати співрозмовників, тоді має сенс розпочати активний розвиток саме цієї навички. Є безліч методик та вправ, які допомагають покращити уважність.

Прекрасним тренуванням уміння слухати є прослуховування радіопередач — не музичних, а інформаційних. Після прослуховування намагайтеся проаналізувати отриману інформацію та навіть переказати. Така вправа стане відмінним тренуванням також і пам’яті.

Щоб навчитися активно слухати співрозмовника, важливо дотримуватися деяких простих правил. Наприклад, під час розмови постарайтеся ні на що не відволікатися навіть якщо поруч відбувається щось дуже захоплююче. Усуньте всі чинники, що можуть відволікти, наприклад, вимкніть звук на телефоні, не намагайтеся слухати й робити ще якусь справу одночасно, відкладіть свої заняття.

Намагайтеся слухати співрозмовника з перших слів, не послаблюйте уваги під час розмови. А для цього осмислюйте саме те, що кажуть вам у цей момент, не забігайте наперед, не намагайтеся вгадати, що саме скаже співрозмовник далі, не перебивайте й оцінюйте його слова за інформативністю, а не за манерою подачі. Не робіть поспішних висновків і будьте об’єктивними.

Краще сконцентруватися на розмові допоможе й неупереджене ставлення до співрозмовника. Як тільки ви почнете думати про те, що ця людина вам неприємна, нудна або самовпевнена, ваше вміння слухати зійде нанівець. У будь-якому випадку зберігайте доброзичливість, спокій і не піддавайтеся своїм та чужим емоціям. Дотримуючись усіх цих простих і очевидних на перший погляд порад, ви зможете зробити спілкування з будь-яким співрозмовником корисним і приємним.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/4286