Як створювати сімейні традиції та ритуали

28.12.2023 13:29

Як створювати сімейні традиції та ритуалиСімейні традиції передаються з покоління до покоління. А що робити, якщо у вас у родині їх немає? Можна започаткувати власні! Про те, як створювати сімейні традиції та ритуали, розповімо вам докладніше далі.

Чому сімейні традиції це важливо? Тому що вони зміцнюють почуття згуртованості між членами сім'ї, допомагають створити унікальну сімейну мікрокультуру, дозволяють кожному відчути свою причетність до спільної справи, навчитися розподіляти ролі та вирішувати проблеми, що виникають.

З точки зору психології, сімейними традиціями є певні норми та манери поведінки, звичаї та ритуали, що передаються між поколіннями та мають символічне значення. Головними відмінними рисами сімейних традицій є їх повторюваність і регулярність.

В якості сімейних традицій може виступати все, що завгодно. Наприклад, це можуть бути особливості святкування днів народження членів сім'ї, зустрічі Нового року та Різдва, Великодня та інших важливих урочистостей, можуть бути традиції загального сімейного дозвілля та проведення уїкендів, традиції сімейного спілкування тощо.

Як правило, сімейні традиції або передаються дітям від батьків або з'являються спонтанно, ніби самі собою. Але якщо поставити собі за мету, то можна створити деякі сімейні традиції навмисно, щоб згуртувати членів сім'ї. Що для цього потрібно зробити?

Подумайте для початку, який сенс ви хочете вкласти у створювану традицію. Чому вона має навчити вашу родину? За допомогою сімейних традицій дітям від батьків зазвичай передаються головні життєві цінності, такі як доброта, співчуття, взаємодопомога та ін.

Проаналізуйте, що любить ваша сім'я. Згадайте, які традиції були у вашій батьківській сім'ї, які з них подобалися, а які ні. Подумайте, що б такого ви могли робити все разом, щоб це приносило радість і нікому з вас не було тягарем. Подумайте, з якою регулярністю ви могли б повторювати задумане. Раз на рік, на місяць, на тиждень?

Чим більше зусиль вимагає виконання задуманого, тим регулярність має бути нижчою, інакше члени сім'ї вже дуже скоро втомляться від нової традиції і вона не приживеться. У той же час щось просте і легко можна повторювати хоч щодня, якщо це до душі всім вашим домочадцям.

Зазвичай щорічно відбуваються якісь традиційні ритуали, пов'язані зі святами, щомісяця можна кудись вибиратися всією родиною, а раз на тиждень чи два можна влаштовувати сімейні вечори в домашніх умовах. Деякі найпоширеніші варіанти сімейних традицій пропонуємо вашій увазі далі.

Традиція сімейного портрета

Багато сімей щорічно у певний день або період року фотографуються всі разом. Звичайно ж, найчастіше це відбувається на Новий рік чи Різдво, коли підбиваються підсумки попереднього року і будуються плани на майбутній. Для сімейного портрета ви можете одягатися в костюми у стилі family look, у святковому стилі або, скажімо, у гумористичному – все залежить лише від вас.

Традиція сімейної поїздки

Один або кілька разів на рік можна влаштовувати сімейну поїздку, яка допоможе всім «струситися». Куди саме ви вибиратиметеся, щоразу може бути сюрпризом, а можете, навпаки, заздалегідь усі разом планувати маршрут, пропонувати варіанти та обговорювати майбутні пригоди.

Традиція сімейних вихідних

Настільні ігри, домашні кіномарафони, вилазки на природу, ігри на свіжому повітрі, відвідування лазні чи СПА, похід до театру, кіно, кафе чи ресторану – вибір тут просто величезний. Головне, щоб варіант дозвілля подобався всім членам сім'ї та не був примусом для деяких. При цьому займати абсолютно всі вихідні лише традиційними сімейними ритуалами не варто: дайте членам сім'ї можливість проводити вихідні та по-іншому. Скажімо, одного або двох сімейних уїкендів на місяць цілком достатньо.

Традиція сімейних вечерь

Готувати у певні дні певні страви або ж у свята готувати всім разом особливу «фірмову» страву сім'ї — це також традиція. І ідея не тільки в тому, щоб регулярно готувати одну й ту саму страву, а й щоб долучати до процесу всю сім'ю: хтось купує продукти, хтось готує, а хтось миє посуд. Члени сім'ї повинні радісно відчувати, коли нарешті зможуть зібратися за спільним столом і насолодитися улюбленою стравою серед найближчих.

Традиція сімейного спорту

Сімейні традиції, пов'язані зі спортом, особливо корисні, якщо у сім'ї є діти. За допомогою традицій можна прищепити їм любов до здорового способу життя. Вибирайтеся регулярно на піші чи велопрогулянки, влаштовуйте сімейні пробіжки, взимку катайтеся на лижах чи ковзанах, відвідуйте роллердром, грайте в теніс, бадмінтон, волейбол, футбол, плавайте тощо. Коли діти бачать, що спорт може приносити радість та задоволення, вони займаються ним з куди більшим полюванням.

Традиція добрих справ

Спільний витвір добрих справ дуже зближує сім'ю. Ви можете брати участь разом у волонтерській діяльності в дитячих притулках, лікарнях або будинках для людей похилого віку, можете допомагати очищати природу від сміття, можете брати участь у благодійних ярмарках і зборах, можете допомагати тваринам та ін.

Сезонні традиції

Зміна сезонів року — чудова нагода провести час разом із сім'єю. Зустрічайте перший сніг, весняну крапель, літню спеку та осінній листопад якимись спільними справами та заходами. За допомогою традицій у кожній порі року можна знаходити свої принади: навесні разом зустрічайте першу грозу, влітку готуйте пироги або вареники з першою полуницею, восени вибирайтеся в ліс за грибами, взимку насолоджуйтесь ароматом мандаринів і разом печіть імбирне печиво.

Будь-які сімейні традиції створюються не в одну мить. І потрібно зазвичай щонайменше 5-7 повторень, щоб створений ритуал чи звичай запам'ятався і став у звичку. Намагайтеся залучити до виконання традиції всіх членів сім'ї, покажіть їм, як чудово щось робити разом. Якщо близькі відчайдушно пручаються вигаданій вами традиції, поставтеся до цього з розумінням і постарайтеся нікого не змушувати — навряд чи це комусь із вас принесе радість.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7701