Що робити та як себе вести на зустрічі однокласників?

19.01.2024 15:08

Що робити та як себе вести на зустрічі однокласників?Зустрічі однокласників після випуску зі школи хтось відвідує регулярно, а хтось усією душею ненавидить. Якщо ви ставитеся до перших, то сьогодні пропонуємо вам дізнатися, що робити на зустрічі однокласників і як поводитися, щоб захід пройшов вдало.

Як не крути, а зустріч випускників — це завжди важлива подія, особливо коли зі шкільних часів встигає пройти і 10, і 20, і 30 років. Багатьом, хто бере участь у таких зустрічах, хочеться не осоромитися одне перед одним, продемонструвати, що життя вдалося, похвалитися своїми успіхами у професійній сфері або в особистому житті.

Плюс, звісно ж, подібні зустрічі є гарним приводом згадати безтурботні роки дитинства та юності, повеселитися у колі старих друзів. І щоб зустріч пройшла для вас у позитивному ключі, радимо звернути увагу на наступні кілька пунктів, які підкажуть основні правила поведінки на такому заході.

Не йдіть, якщо дійсно не хочеться

Пам'ятайте, що ви і тільки ви вирішуєте, чи потрібно вам йти на подібну зустріч. Якщо від неї ви нічого хорошого для себе не чекаєте, вам нема чого витрачати на це сили та час. Однак задумайтеся: якщо ви не хочете йти на зустріч зі страху з’явитися колишнім однокласникам у своєму нинішньому вигляді, можливо, вас щось не влаштовує в собі і варто звернутися до психолога за допомогою у підвищенні самооцінки.

Підготуйтеся до зустрічі

Оскільки зустрічі випускників досить рідкісні, готуватися до них якось по-особливому цілком нормально. І ви можете, наприклад, підібрати відповідний наряд, а також зробити зачіску і макіяж. Однак пам'ятайте, що вам не потрібно для цього йти на якісь фінансові жертви, скажімо, беручи гроші в кредит або в борг у знайомих.

Не брешіть про свої досягнення

Так, дуже хочеться часом усім колишнім однокласникам «втерти носа» і показати, як вони помилялися, коли думали, що ви нічого не досягнете. Однак брехати для цього не обов'язково. По-перше, ви все одно знатимете, що кажете неправду, і відчуватимете сором і страх, що про обман дізнаються. А по-друге, завжди є велика ймовірність, що ваша брехня розкриється і буде дуже ніяково.

Не беріть на зустріч «другу половинку»

Якщо тільки від самого початку не передбачено саме такий формат зустрічі, то не слід брати із собою кохану людину. По-перше, тут зберуться люди, об'єднані спільним минулим, і вашій «другій половинці» буде просто нецікаво. По-друге, присутні можуть бути зовсім не раді чужій людині, що зіпсує настрій усім.

Будьте собою

У прагненні щось довести колишнім однокласникам не намагайтеся здаватися кимось іншим. Будьте собою та не думайте про те, що скажуть про вас інші. Якщо ви задоволені собою, якщо вас влаштовує ваше життя, то яка різниця, чи вписуєтеся ви уявлення про те, що правильно і що ні, людей, яких бачите раз на кілька років? З іншого боку, якщо «бути собою» для вас означає ставити безтактні питання, голосно висміювати чужі недоліки і відверто порушувати правила поведінки в суспільстві, все ж таки рекомендуємо утриматися від подібних проявів свого «я».

Відстоюйте свої особисті межі

Можливо, у шкільні роки ви відрізнялися лагідною вдачею, не вміли відмовити однокласникам у проханнях і часто змушені були діяти всупереч власним інтересам, щоб не бути ізгоєм класу. Це в минулому. Зараз цей колектив вже не відіграє для вас колишньої ролі, вам не потрібно всіма силами намагатися сподобатися цим людям. Не бійтеся говорити «ні», якщо вас просять про щось неприйнятне, не бійтеся припиняти образливі жарти на вашу адресу і не соромтеся платити кривдникам тією ж монетою.

Не порушуйте межі інших

З удаваним співчуттям ткнути однокласницю носом у те, що вона постаріла/набрала вагу/не вийшла заміж/не народила дітей, «добродушно» посміятися з лисини чи пивного живота однокласника — це не «ок». Випитувати у подробиці особистого життя у людей, що зібралися, теж не «ок». Наполягати, щоби всі пили алкоголь, і буквально насильно поповнювати склянки спиртним — зовсім не «ок». Майте повагу до чужих особистих кордонів і дотримуйтесь їх.

Вибачтеся за всі минулі образи

Можливо, це не вас колись ображали в школі, а саме ви були тією людиною, яка дошкуляла оточуючим. Якщо ви усвідомили, що поводилися негідно, знайдіть у собі сили і мужність вибачитися перед усіма, хто постраждав від ваших дій. Повірте, в глибині душі вони точно будуть вам вдячні за вашу сміливість, навіть якщо нічого не скажуть про це.

Не згадуйте вголос про незручні ситуації

Можливо, вам здається дуже кумедною якась історія зі шкільного минулого, де хтось із однокласників потрапив у незручну ситуацію, проте на зустрічі випускників постарайтеся утриматися від того, щоб нагадати про це усім. Якщо герой історії вважатиме це за можливе, він сам заведе відповідну розмову.

Не пліткуйте про відсутніх

Ні, зрозуміло, ви можете обмінятися з колишніми однокласниками відомою вам інформацією про життя когось, хто не прийшов на зустріч. Проте це не має бути «перемивання кісточок» з обговоренням деталей особистого життя цієї людини. Наприклад, якщо ви близько спілкуєтесь з кимось, кого серед присутніх немає, і хочете розповісти, як ця людина поживає, просто згадайте про неї кілька загальних фактів. Цього буде досить.

Дозовано розповідайте відомості про себе

Надмірна відвертість може вийти вам боком на зустрічі однокласників. Тому бажано розповідати про себе лише те, що не зможе вас скомпрометувати надалі. В цілому буде цілком нормально, якщо ви тільки коротко розповісте, де і ким працюєте, який ваш сімейний статус, які важливі зміни відбулися у вас за той час, поки ви не бачилися з однокласниками.

Дотримуйтесь помірності у вживанні алкоголю

«Віджигати» на зустрічі випускників у п'яному стані може бути, безумовно, весело, проте не факт, що після протверезіння вам не буде за себе соромно. Тож подумайте про те, щоб взагалі відмовитися від спиртного, або хоча б намагайтеся вживати помірно.

Зустрічі однокласників можуть бути дуже веселими та приємними, а можуть бути абсолютно протилежними — це залежить лише від учасників. Постарайтеся пам'ятати про вищеописані правила, налаштуйтеся на позитив і з посмішкою вирушайте в цю своєрідну подорож минулим - нехай вона запам'ятається тільки з хорошого боку.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7716