6 речей, про які варто пам’ятати, якщо ви дружите з екстравертом

31.05.2024 09:14

6 речей, про які варто пам’ятати, якщо ви дружите з екстравертомДеякі інтроверти вважають екстравертів гучними й неприємними та переконані, що вони люблять бути в центрі уваги й не можуть провести ні хвилини на самоті. Певною мірою це правда, але не всі екстраверти однакові. Вони, як і інтроверти, можуть бути сором’язливими й потребувати часу на самоті. Однак є деякі речі, які об’єднують більшість екстравертів. Що потрібно знати, якщо ви дружите з екстравертом?

Екстраверти отримують енергію від спілкування. Більшість інтровертів вважають спілкування стомлюючим, тоді як екстраверти потребують його, як квіти потребують води. Їх стимулює оточення, вони відчувають себе найбільш комфортно серед людей і з радістю знайомляться з новими людьми. При цьому вони не егоцентричні й не зациклені на увазі (а якщо хтось з екстравертів зациклений, то, швидше за все, це його або її особиста риса, а не наслідок екстраверсії). Їм щиро подобаються інші люди, а спілкування з ними дарує енергію.

Екстраверти вміють слухати. Хоча екстраверти люблять поговорити, це не означає, що вони не хочуть і не вміють слухати. Просто більшість із них не сприймають паузи в розмові так, як це роблять інтроверти. Інтровертам зазвичай потрібно подумати, перш ніж відповісти, тому вони звикли шукати невербальні підказки, які скажуть їм, чи закінчила людина говорити. Більшість екстравертів сприймають паузи в розмові як сигнал, що співрозмовник закінчив свою думку, тому починають говорити.

Екстраверти можуть бути сором’язливими. Екстраверти можуть ставати сором’язливими й невпевненими в собі, коли відчувають, що хтось інший може стати центром уваги. Вони відчувають дискомфорт при зустрічі з людьми, які є розумнішими, привабливішими або кращими за них у якійсь сфері. Коли їм не хочеться боротися за увагу, вони трохи приглушують свою екстраверсію. І це добре, тому що коли два екстраверти намагаються перевершити один одного, ситуація може стати дуже неприємною для всіх присутніх.

Екстравертам потрібно менше часу на самоті. Інтровертам, як правило, потрібен час на самоті, щоби «перезарядитися», тому що інтенсивне спілкування їх виснажує. Екстравертам теж потрібен час наодинці, але вони не можуть довго займатися чимось на самоті. Інтровертам потрібен самоаналіз, екстравертів він може лякати. Для них час, проведений із людьми, важливіший за час, проведений на самоті.

Екстраверти не вміють читати думки. Більшість непорозумінь між інтровертами та екстравертами виникають через те, що інтроверти соромляться щось сказати, а екстраверти звикли говорити те, що думають. Наприклад, коли інтровертам потрібно побути на самоті, вони іноді забувають пояснити це своїм друзям-екстравертам. Екстраверти сприймають це на свій рахунок і ображаються, думаючи, що зробили щось не так. Тож якщо вам потрібно на деякий час віддалитися, переконайтеся, що ваш друг-екстраверт знає, що справа не в ньому, а у вас.

Екстраверсія — це просто ярлик. Приналежність до екстравертів — не визначальна риса людини. Наша особистість дуже складна, і кожна людина — це набагато більше, ніж сукупність стереотипів. Знання того, що ваш друг — екстраверт, може допомогти вам краще його зрозуміти, але треба постійно пам’ятати, що кожна людина унікальна.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/138