Як подолати суперництво між дорослими братами та сестрами

04.06.2024 09:04

Як подолати суперництво між дорослими братами та сестрамиСуперництво між братами й сестрами — нормальний аспект дитинства, особливо коли різниця у віці між ними становить від двох до чотирьох років. Більшість братів і сестер переростають стадію суперництва, але іноді залишаються суперниками, навіть коли виростають. Як подолати суперництво між дорослими братами й сестрами?

У дитинстві брати й сестри змагаються за увагу і прихильність батьків. Коли вони виростають, батьківська любов для них уже не має такого значення, але вони настільки звикли бути суперниками, що просто не можуть зупинитися. Ця динаміка продовжується і в дорослому віці, ускладнюючи стосунки між братами й сестрами. Що ж можна зробити, щоб налагодити ці стосунки й порозумітися з братом чи сестрою?

Спробуйте зрозуміти, звідки береться це почуття заздрості. Ваш брат чи сестра більш успішні? Він або вона заробляє більше грошей? У нього чи в неї краще склалося особисте життя? Коли знайдете те, що спричиняє у вас заздрість, запитайте себе: «Чому я не маю того, що має він/вона?». Скоріше за все, виявиться, що ваші невдалі стосунки або брак грошей не є провиною вашого брата чи сестри.

Правильно розставте пріоритети. Чи справді вам потрібні всі ті речі, які є у вашого брата чи сестри? Іноді ми хочемо чогось лише тому, що це є в інших людей, а не тому, що нам це дійсно потрібно. А отримавши те, що хочемо, розчаровуємося, тому що виявляється, що нам воно насправді не було потрібно. У вас своє життя, а у вашого брата чи сестри — своє. Цілком нормально мати різні пріоритети й хотіти різних речей. Вам потрібно прийняти цю різницю.

Поговоріть відверто. Спілкування є важливим у будь-яких стосунках. Якщо ви не можете поговорити про щось, ваші стосунки ніколи не налагодяться. Скажіть брату або сестрі, що сумуєте й хочете бути друзями. Не звинувачуйте сиблінга ні в чому, не намагайтеся виправдовуватися, забудьте про минуле й почніть усе із чистого аркуша. Іноді такі розмови допомагають людям зрозуміти, що суперництво було лише в їхній голові, а брат чи сестра ніколи навіть не думали про них як про суперників.

Проводьте разом більше часу. Якщо у вас були проблеми в минулому, ви, ймовірно, не станете одразу найкращими друзями. Звикайте проводити час один з одним. Почніть із кави або обіду раз на тиждень. Якщо ви не живете в одному місті, заплануйте регулярні телефонні дзвінки або сесії в Zoom. Діліться останніми новинами та вчіться щиро радіти успіхам один одного.

Створіть власну систему підтримки. Якщо ви виросли, змагаючись із братом чи сестрою за любов і схвалення батьків, потрібно знайти людей, які зможуть надати вам підтримку. Ваші друзі та ваша друга половинка можуть забезпечити вам ту підтримку, яку не можуть надати ваші батьки, оскільки їм доводиться ділити свою увагу між вами та вашим братом чи сестрою. І не забудьте включити свого брата чи сестру в цю систему підтримки: вам потрібно навчитися покладатися один на одного, а не конкурувати.

Якщо нічого не допомагає, просто прийміть і відпустіть ситуацію. Якщо ви не можете налагодити стосунки з братом чи сестрою, потрібно із цим змиритися. Зведіть спілкування до мінімуму й будьте люб’язні один з одним під час сімейних зустрічей, а весь інший час живіть своїм життям і дайте сиблінгу жити своїм.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/147