Як відновити стару дружбу

06.06.2024 11:23

Як відновити стару дружбуУ молодості ми сподіваємося, що наша дружба триватиме вічно. Однак у міру дорослішання ми з різних причин втрачаємо контакт із деякими друзями. Чи можливо повернути друга у своє життя після того, як ви втратили зв’язок? Ось кілька порад, як відновити стару дружбу.

Подумайте, чому саме ви втратили зв’язок. Як ми вже говорили, дружба може закінчуватися з різних причин. Іноді важко залишатися на зв’язку через напружені графіки та/або великі відстані. Іноді друзі сваряться і не миряться. Іноді вони просто віддаляються один від одного. Перш ніж відновлювати стару дружбу, подумайте, чи справді ви хочете знову бути друзями із цією людиною або просто піддалися почуттю ностальгії.

Зробіть перший крок. Просто захотіти знову вийти на зв’язок недостатньо, потрібно зробити перший крок. Якщо ви довго не спілкувалися, найкращим варіантом буде написати людині в соцмережах, наприклад, у Facebook. Скажіть, що ви скучили за нею і хочете надолужити згаяне. Можна трохи написати про те, як ви жили весь цей час, але повідомлення не має бути задовгим, то ж не перетворюйте його на автобіографію.

Поспілкуйтеся особисто. Якщо ви не відчули незручності під час спілкування у Facebook, варто поспілкуватися особисто. Якщо ви живете в одному місті, можна зустрітися на каву або прогулянку в парку, а якщо ви не можете зустрітися віч-на-віч через відстань, заплануйте сеанс у Zoom або телефонну розмову. Якщо все пройде успішно, не забудьте запланувати наступну зустріч!

Зробіть сюрприз. Зробіть щось приємне й несподіване: надішліть другу листівку, написаний від руки лист або невеликий подарунок. Це покаже, що вам дійсно не байдужа ця людина. Тільки не переборщіть, бо дорогий подарунок змусить її почуватися незручно, ніби ви намагаєтеся підкупити її і купити дружбу.

Не квапте події. Будьте реалістами: незважаючи на те, що ви знайомі вже довгий част, ви навряд чи відразу станете настільки ж близькими, як колись. Щоб знову відчувати себе комфортно в компанії один одного, може знадобитися деякий час. Не варто поспішати; зближення має буди поступовим, перш ніж ви зможете знову повністю відкритися і почати беззастережно довіряти один одному.

Вирішіть минулі проблеми. Якщо ви перестали дружити через сварку, потрібно розібратися з конфліктом і своїми образами. Якщо у вас обох достатньо зрілості, щоб із цим впоратися, проблем не виникне. Будьте відкритими до діалогу й не намагайтеся довести свою правоту, просто вибачтеся за свої помилки й дозвольте другові вибачитися за свої.

Не сподівайтеся, що ваша дружба залишиться такою ж, як раніше. Ви обидва подорослішали і змінилися; ви вже не ті люди, якими були колись, і ваша дружба вже ніколи не буде такою, як раніше. Це не так уже й погано, адже у вас є шанс побудувати нову дружбу, яка буде навіть кращою за стару.

Пам’ятайте, що підтримання дружби вимагає свідомих зусиль. Вчіться на своїх минулих помилках і не дозволяйте собі знову втратити зв’язок. Дружба, як і будь-які інші стосунки, потребує роботи над нею. Однак якщо ви постійно відчуваєте, що зусиль докладаєте лише ви і дружба здається односторонньою, пропонуємо вам подумати, чи варта вона того. Навіщо підтримувати з кимось дружбу, якщо вона потрібна лише вам?

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/161