Як не дати собі розплакатися

14.06.2024 09:05

Як не дати собі розплакатисяПлакати від сильних емоцій — це цілком нормально й не означає, що ви слабка людина. Однак іноді плакати на людях буває соромно, тому варто знати, як опанувати себе і стримати сльози. Ось кілька порад, які допоможуть вам не розплакатися.

Зосередьтеся на диханні. Повільні, глибокі вдихи і видихи — один із найкращих способів заспокоїтися. Вдихніть через ніс, на мить затримайте дихання, видихніть через рот, повторіть. Зосередьтеся на диханні й рахуйте вдихи, щоб відволіктися від того, що вас засмутило.

Ущипніть себе. Швидкий і сильний щипок відволіче ваш мозок, змусивши його зосередитися на болю, який ви відчуваєте. Тільки не щипайте занадто сильно, якщо не хочете розплакатися вже не від емоцій, а від болю. Також можна встромити ніготь у долоню або прикусити губу/внутрішню частину щоки. Майте на увазі, що цей метод може не спрацювати в дуже емоційних ситуаціях.

Використовуйте очі. Є кілька способів контролювати сльози за допомогою очей. Закочуючи або схрещуючи очі, можна відволіктися і фізично утриматися від сліз. Також можна спробувати закрити очі, подивитися вгору і швидко моргнути кілька разів поспіль або ж, навпаки, широко розплющити очі й не моргати кілька секунд.

Позбудьтеся клубка в горлі. Перед тим як заплакати, ми часто відчуваємо так званий клубок у горлі. Це відчуття спричинене м’язовою напругою. Щоб розслабити м’язи в горлі, випийте трохи води або позіхніть.

Дистанціюйтеся від драми. У більшості випадків плакати нас змушують не слова чи дії інших людей, а те, як ми їх інтерпретуємо. Не дозволяйте злим людям зачепити вас і змусити плакати. Нагадуйте собі, що ви сильна людина, і будьте позитивно налаштовані. Найкращий спосіб дистанціюватися — усунути себе з негативної ситуації, але якщо це неможливо, змінити своє ставлення до неї теж має спрацювати.

Подумайте про щось приємне. Замість того, щоб зосереджуватися на речах, які спричиняють бажання плакати, спробуйте подумати про те, що робить вас щасливими: про свій перший поцілунок (якщо він добре запам’ятався), щасливу сцену з улюбленої книги чи фільму тощо. Неважливо, про що саме ви думаєте, головне — щоб це допомогло вам переключити увагу.

Знайдіть інші способи відволіктися. Послухайте музику, подивіться фільм або серію улюбленого серіалу, приберіть у квартирі, почитайте книгу, подивіться милі відео з тваринами на YouTube або в TikTok, прогуляйтеся, займіться спортом — усе, що вам підходить.

Дозвольте собі злитися. Іноді ми замінюємо свій гнів сльозами, тому що плакати на людях якось здається більш цивілізованим, ніж злитися. Однак є ситуації, коли ви маєте повне право розсердитися. Тільки слідкуйте за тим, щоб не завдати нікому тілесних ушкоджень.

Майте на увазі, що шкідливо постійно придушувати сльози. Зрештою, час від часу кожному потрібно добре поплакати, щоб зняти стрес. Перераховані вище хитрощі можуть допомогти не заплакати, коли це абсолютно необхідно, але потім вам однаково знадобиться емоційна розрядка.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/188