Як перестати заздрити успіхам подруги

18.06.2024 09:10

Як перестати заздрити успіхам подругиДрузі мають підтримувати один одного й радіти один за одного, однак заздрість у дружніх стосунках неминуча, оскільки вона є частиною людської природи. Відчувати заздрість час від часу — це нормально, але ненормально дозволяти їй руйнувати вашу дружбу. Як перестати заздрити успіхам подруги?

Визнайте, що ви заздрите. Перший крок у вирішенні будь-якої проблеми — визнати, що вона існує. Зізнатися самій собі в заздрості до подруги може бути важко, адже це означає визнати свою невпевненість у собі й низьку самооцінку, але це необхідно для того, щоби приборкати заздрість. Як тільки ви визнаєте негативну емоцію, вона починає втрачати свою владу над вами.

Перестаньте порівнювати себе з подругою. Порівнювати себе з іншими людьми контрпродуктивно. Кожна людина унікальна й має свої сильні та слабкі сторони. Не варто змагатися зі своїми друзями; якщо ви хочете бути такою ж успішною, як вони, треба змагатися із самою собою. Не намагайтеся бути кращою за когось, а намагайтеся бути кращою, ніж ви є зараз.

Нагадуйте собі про власні успіхи. Вам, безумовно, є чим пишатися, тож пишайтеся! Замість того, щоб зосереджуватися на досягненнях подруги, зосередьтеся на своїх власних. Пам’ятайте, що ваші теж досягнення мають значення, якими б маленькими вони вам не здавалися. Складіть список своїх досягнень і повісьте його на холодильник або зберігайте в щоденнику/теці, захищеній паролем, якщо не хочете, щоб його бачили інші люди. Перечитуйте список щоразу, коли відчуваєте заздрість до друзів.

Поговоріть про це з кимось. Якщо вам потрібно поговорити про свою заздрість, зверніться до когось, хто не пов’язаний із цією ситуацією. Найкращим вибором буде психотерапевт, але якщо у вас немає можливості звернутися по професійну допомогу, це може бути родич або інший друг. Тільки переконайтеся, що все, що ви скажете, залишиться між вами двома. Іноді корисно дозволити собі поринути в жалість до себе, перш ніж узяти себе в руки й рухатися далі.

Святкуйте успіхи подруги. Здатність щиро радіти за свого друга — важлива частина будь-якої дружби. Купіть їй торт, сходіть разом у кафе або бар, влаштуйте вечірку або кіномарафон… Спільні веселощі допоможуть забути про неприємні почуття.

Використовуйте заздрість як мотивацію. Якщо ви заздрите досягненням подруги, використовуйте це як мотивацію для самовдосконалення. Якщо вона може щось зробити, то і ви зможете. Наприклад, подруга виграла літературний конкурс, а ви завжди були надто невпевнені у своїх письменницьких здібностях, щоб кудись подавати свої твори. Що ж, настав час спробувати! Якщо ви хочете чогось досягти, потрібно докласти зусиль.

Станьте її вболівальницею. Замість того, щоби бачити в подрузі конкурентку, сприймайте її як члена своєї команди. Ставши її вболівальницею номер один, ви будете зацікавлені в її успіх. Друзі мають підтримувати один одного, і коли ваша подруга досягає чогось із вашою допомогою, її успіх стає і вашим успіхом.

Змиріться. Життя несправедливе, і деякі люди отримують кращі можливості, ніж інші, та й фактор везіння теж не треба виключати. Змиріться з тим, що не маєте влади над деякими речами, і не дозволяйте заздрощам зруйнувати хорошу дружбу.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/203