Як впоратися із сезонним афективним розладом

26.06.2024 08:54

Як впоратися із сезонним афективним розладом«Літній смуток» («Summertime Sadness») — це не тільки пісня Лани Дель Рей. В англійській мові цим терміном також називають розлад настрою, також відомий як сезонний афективний розлад (САР), сезонна депресія, зимова/літня депресія або весняна млявість. Люди із САР відчувають депресивні симптоми під час конкретної пори року, зазвичай восени/взимку, але дехто і влітку. Як впоратися із САР?

Зимова форма САР вважається «класичною», оскільки депресивні симптоми, як правило, спричинені нестачею світла (і пов’язаним із нею дефіцитом вітаміну D) та холодною погодою. Однак люди, які живуть у теплому кліматі, можуть страждати від літньої депресії. Вважається, що її спричиняють висока вологість і спека. Як і будь-яка інша форма депресії, САР негативно впливає на якість життя, тому цей розлад потрібно лікувати. Як впоратися із сезонною депресією?

Проконсультуйтеся з фахівцем. До розладів настрою не варто ставитися легковажно, тож якщо ви відчуваєте симптоми депресії взимку або влітку, потрібно звернутися до фахівця з психічного здоров’я по професійну допомогу. Терапія значно полегшить подолання САР.

Приймайте ліки, які вам пропишуть. Якщо ваш лікар вважає, що вам потрібні ліки, щоб впоратися із САР, потрібно слідувати його вказівкам і приймати всі необхідні препарати. Іноді вітамінів та інших дієтичних добавок достатньо, щоб впоратися із симптомами, але якщо у вас серйозний випадок САР, лікар може призначити антидепресанти. Однак не варто приймати безрецептурні препарати без попередньої консультації з фахівцем.

Займіться спортом. Фізичні вправи змушують організм виробляти ендорфіни, які роблять нас щасливішими. Найкраще займатися на свіжому повітрі, але якщо ви не можете займатися на вулиці через надто холодну/спекотну/сніжну/вологу погоду, можна піти до спортзалу. Також треба намагатися висипатися і їсти здорову їжу.

Впустіть сонячне світло. Якщо у вас зимова хандра, вам потрібно якомога більше сонячного світла. Виходьте на вулицю, коли можете, і тримайте штори/жалюзі відкритими, щоб впустити сонячне світло в оселю. Якщо небо постійно затягнуте хмарами, можна використовувати спеціальні пристрої, такі як симулятор сходу сонця.

Візьміть відпустку. Якщо погода спричиняє у вас депресію, візьміть відпустку і відвідайте країну з іншим кліматом. Набридла холодна погода та сіре небо? Поїдьте в країну з теплим кліматом. Не витримуєте духоти і вологості? Є багато країн, де погода влітку більш терпима. Звісно, цей варіант доступний не всім, але якщо у вас є така опція, варто нею скористатися.

Робіть те, що вам подобається. Заняття, які вам подобаються, допоможуть відволіктися від депресивних думок. Займіться хобі, проводьте більше часу з родиною та друзями. Якщо вам завжди буде чим зайнятися, у вас не залишиться часу на смуток.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/227