8 способів підвищити самооцінку

28.06.2024 09:02

8 способів підвищити самооцінкуНизька самооцінка — поширена проблема. Вона заважає досягати своїх цілей, пробувати щось нове й жити повним життям. Пропонуємо кілька порад, як підвищити самооцінку та реалізувати свій потенціал.

Складіть список своїх позитивних якостей. Люди з низькою самооцінкою зазвичай зациклюються на своїх негативних якостях та ігнорують позитивні. Потрібно постійно нагадувати собі про всі свої переваги, це допоможе вам відчувати себе краще. Список ваших позитивних якостей може включати ваші особистісні риси, навички, таланти, досвід, досягнення тощо.

Будьте самі собі вболівальником. Кожній людині потрібна система підтримки, але ваші рідні та друзі ніколи не переконають вас у тому, що ви можете щось зробити, якщо ви самі в це не повірите. Замініть свого внутрішнього критика на внутрішнього вболівальника й зосередьтеся на позитивних думках замість негативних.

Подолайте свій перфекціонізм. Ніхто не ідеальний, і із цим треба просто змиритися. Перфекціоністи зазвичай або занадто бояться починати щось нове, або не можуть закінчити розпочате. Вони рідко бувають задоволені власною роботою, через що їхня самооцінка падає. Не прагніть до ідеалу, прагніть до достатнього рівня. І переконайтеся, що ваші очікування реалістичні.

Ставтеся до своїх помилок позитивно. Помилятися — це нормально, усі час від часу помиляються, роблять виводи зі своїх помилок і вчаться на них (ну, в ідеалі). Помилившись, не звинувачуйте себе. Вибачтеся, якщо ваша помилка зачепила ще когось, впорайтеся з наслідками, зробіть висновки з помилки й рухайтеся далі. Дуже важливо для самооцінки вміти прощати себе.

Не порівнюйте себе з іншими. Постійно порівнюючи себе з іншими людьми, ви нічого не досягнете, тому що завжди знайдеться хтось, хто в чомусь кращий за вас. Кожна людина унікальна, у кожного є свої сильні і слабкі сторони. Прийміть це й порівнюйте себе із собою, це набагато продуктивніше.

Перестаньте прокрастинувати. Страх невдачі призводить до постійної прокрастинації. Якщо вам важко почати якусь справу, навіть найпростішу (наприклад, приготувати їжу або зробити телефонний дзвінок), потрібно просто взяти себе в руки і зробити це. Почніть із прийняття невеликих рішень і доведення до кінця невеликих справ. Ці, здавалося б, незначні досягнення допоможуть підвищити самооцінку.

Робіть те, що у вас добре виходить. Якщо ви робите те, що у вас добре виходить, і вам це подобається, ви відчуєте себе більш успішним і компетентним. Якщо ви берете участь у значущих заходах і приділяєте час своїм хобі, ви будете відчувати себе більш позитивно.

Подбайте про свої базові потреби. Низька самооцінка може призвести до нехтування собою. Дуже важливо дбати про свої базові потреби: висипатися, приділяти достатньо уваги особистій гігієні, їсти здорову й поживну їжу, проводити достатньо часу на свіжому повітрі, регулярно займатися фізичною активністю тощо.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/247