Як подолати перфекціонізм

03.07.2024 12:03

Як подолати перфекціонізмПерфекціонізм — це небажання погоджуватися на щось менше, ніж досконалість. На жаль, немає нічого ідеального, тому перфекціонізм є деструктивною рисою, яка заважає людям досягати поставлених цілей і стримує їх. Пропонуємо кілька порад, як подолати перфекціонізм.

Зрозумійте свою мотивацію. Перфекціонізм не з’являється нізвідки, у кожного перфекціоніста є певна мотивація. Є три основні мотивації перфекціонізму: прагнення до зростання, соціальні очікування та почуття невпевненості. Для того щоби подолати свій перфекціонізм, потрібно знати, що саме робить вас перфекціоністом. Наприклад, бажання бути якнайкращим саме по собі не є поганим, але потрібно усвідомити, що воно вас стримує вас, адже всі час від часу роблять помилки, а 100 % досконалості не існує, то ж її неможливо досягти.

Замість «ідеально» прагніть до «достатньо добре». Не прагніть до досконалості, прагніть до достатнього рівня. Ідеали — це лише орієнтири, а на кінцевий пункт призначення. Прагнення до досконалості часто заважає людям завершувати проєкти або навіть починати їх: «Навіщо взагалі щось робити, якщо я не можу зробити це ідеально?». Але зовсім не має потреби робити все ідеально, треба просто робити свою роботу добре. Однак не варто використовувати «ніхто не ідеальний» як виправдання для того, щоб розслабитися і наробити помилок. Якщо вирішили щось зробити, робіть на совість.

Встановіть власні стандарти. Якщо ваш перфекціонізм спричинений соціальними очікуваннями, треба припинити дозволяти іншим людям встановлювати для вас планку. Встановіть власну планку на рівні, якого можете досягти. Досягнувши своєї мети, підніміть планку трохи вище. Звичайно, важливо кидати собі виклик і виходити із зони комфорту, але ви маєте право робити це у власному темпі. Не дозволяйте іншим людям задавати вам темп, навіть якщо вони роблять це з добрими намірами. Звичайно, ця порада не стосується навчання або роботи, тобто ситуацій, де зовнішніх вимог насправді треба дотримуватися.

Вчіться на своїх помилках. Кажуть, що всі помиляються, але тільки дурні роблять одну й ту ж помилку двічі. Людині властиво помилятися, тому не варто картати себе, припустившись помилки. Замість цього треба вчитися на своїх помилках, щоб ніколи їх не повторювати. Пробачте собі, зробіть висновки й рухайтеся далі, інакше ви ніколи нічого не зробите через страх помилитися.

Навчіться делегувати повноваження. Багато перфекціоністів — схиблені на контролі люди, які намагаються робити все самостійно, бо бояться, що інші люди не впораються. Щоби побороти цей тип перфекціонізму, треба повірити в здібності інших людей. Не бійтеся делегувати повноваження; ви завжди можете допомогти людям зробити все правильно, замість того, щоб робити все самостійно та виснажувати себе.

Не змушуйте інших прагнути до досконалості. Керівник-перфекціоніст може перетворити життя своїх підлеглих на пекло. Якщо у вас є підлеглі, намагайтеся не бути таким керівником. Ми впевнені, що вони роблять усе можливе, тому не змушуйте їх стрибати вище голови й дайте їм трохи послаблення. Також важливо відмітити успіхи та досягнення вашої команди. Це ж стосується і сімейних стосунків; трохи пилу на полиці або немитий посуд — ще не кінець світу.

Насолоджуйтесь процесом. Перфекціоністи настільки налаштовані на досягнення мети, що забувають насолоджуватися самим процесом. Треба сприймати речі позитивно й навчитися насолоджуватися процесом так само, як і результатом. У цьому може допомогти почуття гумору: намагайтеся не сприймати речі занадто серйозно.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/278