Як допомогти подрузі пережити розставання

09.07.2024 13:08

Як допомогти подрузі пережити розставанняРозрив стосунків із коханою людиною зазвичай є болючим досвідом, навіть якщо на момент розставання кохання вже встигло пройти. Якщо ваша подруга розійшлася з хлопцем, їй потрібна ваша підтримка. Як підтримати подругу й допомогти їй пережити розрив стосунків?

Дайте їй знати, що ви поруч. Деяким людям одразу після розриву потрібно побути на самоті, а декому потрібна компанія. У будь-якому випадку дайте подрузі знати, що ви поруч, якщо їй це потрібно. Подзвоніть або напишіть їй, щоби перевірити, як вона. Запросіть її кудись, але не ображайтеся, якщо вона відмовиться. Можливо, саме зараз їй просто хочеться побути на самоті.

Вислухайте її. Це, мабуть, найкорисніше, що ви можете зробити. Просто дозвольте подрузі висловити все, що накопичилося в неї на душі, не перебиваючи й не засуджуючи її (тобто без усіляких «А я ж тебе попереджала!»). Вона, ймовірно, повторюватиме одні й ті ж речі кілька разів, тому будьте терплячі. Не читайте нотацій подрузі нотацій та не давайте порад, якщо вас про це не просять. Для раціональності зарано, якщо подруга ще не виговорилася.

Допоможіть їй відволіктися. Після розставання важливо допомогти подрузі трохи відволіктися, щоби розрив стосунків не поглинув усе її життя. Запросіть її в кіно, запишіться разом до спортзалу, сплануйте подорож кудись на вихідні, влаштуйте зустріч із друзями, зробіть щось (в міру) божевільне. Коли соціальне життя вашої подруги буде насиченим, у неї буде менше часу, щоб думати про колишнього. Але майте на увазі, що не всім після розставання комфортно у великих компаніях, тож плануйте дозвілля залежно від уподобань подруги.

Запропонуйте їй змінити імідж. Зміна зовнішності — один із найефективніших способів пережити розставання: багато жінок роблять нову стрижку або фарбують волосся, коли переживають розрив. Запропонуйте подрузі спробувати змінити імідж, а якщо вона не готова до кардинальних змін, можна разом сходити на манікюр, поекспериментувати з макіяжем або пройтися по магазинах і купити новий одяг.

Не порівнюйте її розставання зі своїм. Напевно, ви колись переживали розрив стосунків і хочете поділитися своїм досвідом, але це не найкращий спосіб втішити подругу. Ви не можете до кінця зрозуміти, що вона зараз переживає, тому що досвід кожної людини унікальний. Час ділитися своїми історіями розставання настане пізніше, коли рани вашої подруги не будуть такими свіжими.

Не поливайте її колишнього брудом. У вас може виникнути спокуса розкритикувати колишнього подруги, щоб вона почувалася краще, але не варто цього робити. Якщо подруга вирішить знову з ним зійтися, усе, що ви казали про її колишнього, може бути використано проти вас. Навіть якщо він вам ніколи не подобався, поки що тримайте це при собі.

Будьте її голосом розуму. Подруга може спробувати зробити те, про що згодом буде шкодувати, і ваше завдання — цього не допустити. Не дозволяйте їй напитися і писати колишньому, шукати сторінки його нової дівчини в соцмережах, кинути роботу й поїхати волонтеркою в Зімбабве або зробити ще якусь божевільну річ.

Не забувайте про себе. Допомагати подрузі пережити розрив — це добре, але не варто забувати піклуватися і про себе. Потребувати часу на відпочинок і емоційне відновлення — це нормально, адже у вас є власне життя і власні проблеми, і ваша подруга — якщо вона вам насправді подруга — має це поважати.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/299