5 порад щодо догляду за шкірою для підлітків

20.10.2023 09:09

5 порад щодо догляду за шкірою для підлітківЗ настанням пубертату організм починає виробляти гормони, які призводять до певних змін. Однією з багатьох змін, які відбуваються під час статевого дозрівання, є підвищене виділення шкірного сала, яке часто призводить до жирної шкіри, прищів, чорних цяток та інших проблем, характерних для підліткової шкіри. Найкращий спосіб зберегти підліткову шкіру здоровою — це правильно за нею доглядати. Пропонуємо 5 порад щодо догляду за шкірою для підлітків, які можуть бути корисними.

Очищайте шкіру принаймні двічі на день (але робіть це обережно)

Щоб контролювати жирність і запобігти появі прищів, потрібно вмиватися принаймні двічі на день, вранці та ввечері. Крім того, треба вмиватися кожного разу, коли ви сильно потієте (наприклад, після уроків фізкультури або спортивних тренувань), оскільки піт може погіршити висипання. Якщо можливості вмитися немає, обережно промокніть обличчя паперовою серветкою, щоби позбутися поту та надлишків шкірного сала.

Однак з очищенням шкіри важливо не перестаратися, оскільки надмірне вмивання так само шкідливе для шкіри, як і недостатнє. Не вмивайтеся милом, оскільки воно сушить шкіру. Через зневоднення шкіра починає виробляти ще більше шкірного сала, щоб компенсувати втрату вологи, від чого стає зневодненою та жирною водночас — ось такий парадокс. Треба придбати м’який засіб для вмивання (бажано спеціально розроблений для підліткової шкіри), який допоможе підтримати оптимальний водно-жировий баланс шкіри та запобігти появі прищів, не подразнюючи її, не висушуючи й не спричиняючи відчуття стягнутості та лущення.

Не видавлюйте прищі

Так важко встояти перед спокусою видавити прищ, але в жодному разі не можна цього робити. Видавлювання прищів посилює запалення і призводить до темних плям і шрамів від прищів, особливо якщо ви робите це брудними руками. Тож тримайте руки подалі від обличчя та використовуйте спеціальний засіб від прищів, який допоможе їх позбутися або принаймні зробити менш помітними за ніч.

Проконсультуйтеся з дерматологом перед використанням будь-яких засобів для лікування акне

Іноді запобігти висипань допомагає дотримання правильного режиму догляду за шкірою, але, на жаль, бувають і складніші ситуації. Якщо у вас важкий випадок акне, треба проконсультуватися з дерматологом, а не використовувати перший-ліпший засіб, придбаний магазині. Лікар порекомендує безрецептурні засоби проти акне або, можливо, навіть випише рецепт на ліки, які найкраще підійдуть саме вашій шкірі.

Подбайте про зволоження та захист шкіри

У підлітковому віці здається, що з приводу старіння шкіри хвилюватися ще зарано. Насправді чим раніше ви зробите перші кроки, щоб захистити свою шкіру від старіння, тим краще вона виглядатиме, коли вам буде за тридцять. Звичайно, використовувати антивікові засоби ще справді зарано, однак дуже важливо зволожувати шкіру та захищати її від УФ-променів. Зневоднена шкіра зазвичай виглядає старшою, ніж є насправді, а сонячне випромінювання може завдати їй великої шкоди і спричинити фотостаріння. Щоб водночас зволожити та захистити шкіру, придбайте легкий, некомедогенний зволожувальний крем із SPF.

Завжди знімайте макіяж перед сном

У підлітковому віці багато дівчат починають користуватися декоративною косметикою, і в цьому немає нічого поганого. Макіяж — чудова форма самовираження, яка допомогла багатьом підліткам впоратися із заниженою самооцінкою. Однак важливо пам’ятати, що якщо ви ляжете спати з макіяжем на обличчі, ситуація з акне може серйозно погіршитися.

Базовий догляд за шкірою перед сном має виглядати так: зніміть декоративну косметику м’яким засобом для зняття макіяжу без олій, умийтеся, висушіть шкіру (пам’ятайте, що не можна активно терти її рушником!), нанесіть зволожувальний крем. Також треба знімати макіяж перед уроками фізкультури або тренуваннями, тому що піт, змішаний із косметичними засобами, закупорить пори та спричинить запалення. Якщо ви надто виснажені, щоби правильно зняти макіяж, скористайтеся принаймні спеціальною очисною серветкою, яка зніме більшу частину макіяжу, шкірного жиру та бруду, які накопичилися на вашому обличчі протягом дня.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/954