Корисні продукти для травлення

31.03.2023 08:57

Корисні продукти для травленняГарне травлення допомагає організму засвоювати максимум корисних речовин із їжі й до того ж сприятливо позначається на загальному самопочутті. Але в сучасних умовах через постійні стреси й незбалансоване харчування травна система часто працює неправильно, що призводить до появи різних проблем. Пропонуємо вам прямо зараз дізнатися, які є корисні продукти для травлення, щоб забезпечити нормальну роботу ШКТ та підтримувати здоров’я.

Неправильне травлення може призводити до появи запорів або діареї, підвищення рівня холестерину та цукру в крові, підвищення ризику розвитку таких серйозних захворювань, як цукровий діабет та атеросклероз, запальних процесів у різних відділах кишківника тощо. Ось чому важливо знати, за допомогою яких продуктів у меню можна налагодити роботу ШКТ та забути про розлади травлення.

Йогурт

Це один із найбільш розрекламованих продуктів для покращення травлення. Йогурт дійсно має безліч корисних для роботи ШКТ властивостей, зокрема він допомагає підтримувати оптимальну кислотність шлунка й кишківника, створює середовище для розвитку «дружньої» організму мікрофлори в органах травлення і тим самим запобігає появі розладів ШКТ. Також не можна не зазначити, що йогурт засвоюється організмом набагато краще за цільне молоко й у результаті добре насичує організм поживними речовинами.

Імбир

Корінь імбиру славиться своїми антисептичними властивостями, тому його вживання є відмінним заходом профілактики інфекційного ураження органів шлунково-кишкового тракту. Крім того, імбир сприяє виділенню травних ферментів, таких як ліпаза, а отже, і допомагає засвоювати їжу. Додатково можна зазначити, що активні речовини, які містяться в корені імбиру, ще стимулюють роботу жовчного міхура, захищають слизову оболонку органів ШКТ, а також запобігають метеоризму.

Авокадо

Цей плід не так часто з’являється на вітчизняних столах, а тим часом його користь для травлення величезна. По-перше, авокадо надзвичайно багатий на клітковину (харчові волокна), а тому покращує перистальтику кишківника і сприяє очищенню організму від шкідливих речовин. По-друге, м’якоть авокадо містить цінні насичені та ненасичені жирні кислоти, а також інші біологічно активні речовини, які сприятливо впливають на слизову оболонку травних органів, знижують кислотність середовища шлунка, активізують корисну мікрофлору кишківника.

Персик

Персики багаті на так звану розчинну клітковину, завдяки чому вони сприяють нормалізації травлення і діють як легке проносне, допомагаючи очистити організм і запобігти появі запорів. Також персики захищають органи ШКТ від запалень та розвитку різних захворювань травної системи. Важливо зазначити, що максимально корисні персики, якщо вживати їх вранці натщесерце, звичайно ж, у помірній кількості.

Буряк

Тушковані, відварені або запечені буряки недарма включають у різні варіанти дієтичного харчування, адже цей коренеплід надзвичайно корисний для травлення. Справа в тому, що буряк містить у великих кількостях бетаїн — біологічно активну речовину, відома гепатопротекторними властивостями, а також здатністю покращувати метаболізм (обмін речовин). Крім того, буряк багатий на клітковину, що робить його відмінним засобом для боротьби з хронічними запорами й «зашлакованістю» організму. Нарешті, буряк ще й допомагає регулювати масу тіла, сприяючи жировому обміну.

Чорнослив

Цей продукт відомий своїм корисним впливом на травлення вже давно. За умови регулярного вживання чорносливу можна забути про запори; також сушені і в’ялені плоди сливи корисні при гастритах зі зниженою кислотністю. Втім, при підвищеній кислотності чорнослив також можна вживати, адже він безпечний.

Груша

Користь груші для травлення визначається її багатим клітковиною складом. Свіжа груша має м’який проносний ефект і допомагає справлятися із запором, а ось сушена — навпаки, вважається природним засобом для боротьби з діареєю. Щоправда, важливо зауважити, що позитивний вплив на процеси травлення мають лише стиглі груші, з’їдені не натще. В іншому випадку можна отримати дискомфорт або навіть розлад травлення.

Вівсяна каша

Вівсянка знаменита своїми захисними властивостями для слизової оболонки шлунка й кишківника, тому її вживання особливо рекомендоване при гастриті. При цьому вівсяна каша, також відома як геркулес, ще й бореться з негативним впливом шкідливої їжі на шлунково-кишковий тракт, унаслідок чого її часто включають у меню після переїдання.

Ми назвали лише деякі найбільш популярні та доступні продукти для покращення травлення, але насправді їх, звичайно ж, набагато більше. Це, наприклад, і багато горіхів, і різні ягоди, такі як полуниця або чорниця, і навіть екзотичні фрукти на кшталт папаї. Але хоч би якими різноманітними не були ці продукти, для них усіх діє єдине правило: споживати обраний продукт треба в помірних кількостях, дотримуючись рекомендацій лікарів щодо оптимального часу приймання їжі та поєднання з іншими продуктами в стравах.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6986