Як курити кальян

12.05.2023 08:57

Як курити кальянЯкщо ви придбали або отримали в подарунок кальян і збираєтеся використовувати його за прямим призначенням, а не просто як оригінальну прикрасу інтер’єру, вам треба знати, як курити кальян правильно, адже неправильне куріння кальяну не тільки не принесе вам жодного задоволення, а й може бути небезпечним для здоров’я.

Кальян — це прилад для куріння, у якому дим фільтрується через воду і водночас охолоджується. Батьківщина кальяну — Індія, звідки він досить швидко поширився всім мусульманським світом. У Європі він став популярним у ХІХ столітті, потім його популярність пішла на спад, але з розвитком туризму кальян знову став поширеним.

Якщо ви вирішили покурити кальян, насамперед його необхідно правильно зібрати: усі місця з’єднання деталей мають бути герметичні. Важливе значення мають рівень води в колбі та правильне забиття чаші тютюном. Про всі ці нюанси ми докладно розповідали в статті «Як приготувати кальян», тож зараз зупинятися на них не будемо.

Приступати до куріння кальяну можна лише тоді, коли вугілля рівномірно розжариться, а тютюн у чаші почне тліти. Перші затяжки зазвичай даються важко, тому краще довірити їх людині із сильними легенями, яка має досвід куріння кальяну. Зазвичай цей процес називають «розкурюванням кальяну». Робити надто інтенсивні затяжки не треба, тому що може стати погано. Кальян вважається «розкуреним», коли дим набуває м’якого смаку тютюну.

Загалом куріння кальяну схоже на куріння сигарет, але деякі відмінності все ж є. Під час куріння кальяну доводиться сильніше втягувати повітря, тому що дим проходить через воду в колбі. Тому вдих під час затягування має бути глибоким і тривалим.

Початківцям радять не намагатися одразу заковтувати дим, бо це тільки спричинить кашель, а насолоди від куріння не буде жодної. Спочатку краще набрати дим у рот, потримати його трохи, насолодившись смаком, а потім випустити.

Взагалі кожен сам вирішує, як йому більше подобається курити кальян, а критикувати чужий спосіб куріння вважається непристойним. Якщо людина не любить сильно затягуватися, не треба їй доводити, що куріння «в затяжку» є єдиним правильним способом.

Між затяжками потрібно обов’язково робити паузи. Справа в тому, що під час куріння кальяну виділяється більше чадного газу, ніж під час куріння цигарок. Якщо затягуватися дуже часто, можна надихатися чадним газом, від чого вам може стати погано.

Якщо дим має гіркий присмак, перевірте герметичність конструкції кальяну. Також треба переконатися, що тютюн не почав горіти (це може статися, якщо тютюну в чаші занадто багато і він знаходиться близько до вугілля).

Одна порція тютюну зазвичай прогорає за пів години, ви відчуєте це за зміною смаку диму. Не треба намагатися курити кальян далі, коли тютюн явно згорів. Можете замінити тютюн та воду в шахті та влаштувати собі ще один сеанс куріння. Однак між сеансами краще зробити перерву.

Оскільки кальян зазвичай курять не на самоті, а в компанії, треба дотримуватися певних правил етикету. Вважається нечемним передавати мундштук кальяну з рук до рук: його треба покласти поруч із кальяном або на спеціальну тарілочку, щоби той, хто бажає покурити наступним, сам його взяв. Для гігієни треба використовувати індивідуальні одноразові пластикові мундштуки. Не можна прикурювати від кальянного вугілля цигарки.

Для того щоби під час куріння вам не стало погано, необхідно дотримуватися кількох правил:

  1. Не можна курити кальян на голодний шлунок. Можна подати до кальяну фрукти та східні солодощі — це і зробить процес куріння приємнішим, і допоможе уникнути нудоти та запаморочення від куріння натще.
  2. У жодному разі не можна поєднувати куріння з алкоголем. Утримайтеся від вживання алкоголю до, після та під час куріння. Зате з кальяном добре поєднується свіжозаварений чай — зелений чи каркаде.
  3. У колбі має бути саме вода, у жодному разі не можна заливати до неї алкогольні напої. Іноді для ароматизації диму використовують молоко, фруктові соки, каркаде чи вино, але їх додають у воду в невеликій кількості, а не заливають у колбу нерозбавленими.

Після куріння обов’язково розберіть і вимийте кальян, особливо чашу (якщо тютюн висохне і прилипне, відмити її буде набагато важче) і шахту з колбою (оскільки на їхніх стінках осідають відфільтровані шкідливі домішки з тютюну). Шланг теж бажано вимити, проте це залежить від його типу: деякі шланги мити не можна, оскільки вони після цього стають непридатними для подальшого використання.

Важливо розуміти, що кальян не є абсолютно безпечною альтернативою сигаретам: у кальянному тютюні також міститься нікотин та інші шкідливі речовини. Однак, якщо курити кальян рідко й робити це правильно, ризик для здоров’я значно скорочується.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/4020