Як знайти час для себе

26.06.2023 14:09

Як знайти час для себе Багато людей скаржаться, що їм катастрофічно не вистачає часу для себе, для своїх хобі та захоплень, для занять спортом тощо. Однак мало хто помічає, що найчастіше сам марнує свій вільний час. Як навчитися знаходити час для себе та організовувати з користю кожну вільну хвилину?

Наше життя здається метушливим, складним, з безліччю дрібниць і проблем, що потребують вирішення. Іноді здається, ніби все організовано так, щоби просто не дати людині вільної хвилини розслабитися, провести час у тиші та умиротворенні. А усамітнення та спокій дуже важливі для всіх аспектів здоров’я людини.

Для того щоб навчитися виділяти для себе вільний час навіть у завантажені роботою та побутом дні, потрібно не лише навчитися поважати себе й перестати робити все лише на благо іншим, а і правильно організовувати свій день.

Багато занять, наприклад перегляд телепередач або спілкування в соціальних мережах, є найголовнішими «викрадачами» нашого вільного часу. Останнім часом психологи вже не просто стривожені збільшенням кількості випадків інформаційної залежності, це вже є справжньою проблемою. Багато хто навіть і не здогадується, що страждає, наприклад, на інтернет-залежність, тому й дивується, де ж дівається його чи її вільний час.

Щоб знаходити час для себе, важливо використовувати вільні хвилинки з користю. Насамперед заведіть звичку робити щось корисне під час очікування. Наприклад, стоячи в заторі, можна вивчати мову або прослуховувати аудіокниги, під час очікування в довгій черзі можна почитати книгу чи відповісти на електронні листи, а під час очікування дитини з гуртка або в тривалій подорожі можна віддалено зробити важливу роботу, щоби потім залишилося більше часу на спілкування із близькими.

Продуктивно працювати та більше встигати за цілий день допоможе й нормальний режим сну. Намагайтеся лягати і вставати раніше, адже так ви застанете якнайбільше світлового дня, що й додасть енергії. Для комфортного самопочуття важливий щоденний сон упродовж 7–8 годин, але деяким людям вистачає і 6 годин, щоб висипатися.

Регулюючи правильний режим сну, знайдіть свій внутрішній розклад. Якщо ви почуваєтеся бадьорим до обіду, то всі важливі справи плануйте на цей час, а якщо до обіду вам усе ще важко, ніби після пробудження, то краще плануйте справи на другу половину дня.

Наступна порада здасться банальною, але, дотримуючись її, ви здивуєтеся, скільки часу вона заощадить! Організуйте побут правильно, максимально дисциплінуючи себе. Ніколи не залишайте після себе безлад, кладіть усі речі на місце, виділіть для регулярного прибирання певний день тижня, для прання — інший, для приготування їжі на кілька днів — третій. Так, якщо кожен член сім’ї митиме по собі одну тарілку й одну чашку, а не складатиме все це біля мийки, то й завалів брудного посуду не буде, що заощадить усім час.

Спокій та відновлення внутрішньої рівноваги важливі для людини, адже допомагають сприймати життя у яскравіших фарбах. Не варто вимотувати себе роботою, не варто думати, що якщо ви зайву годину нічого не зробите вдома, весь налагоджений побут розвалиться. Виділяючи час собі, не варто також витрачати його занепокоєння, обдумування різних проблем. Навчіться розслаблятися та повністю звільнятися від неспокійних думок, займіться улюбленим хобі, спортом, почитайте чи послухайте музику, і цей час принесе вам набагато більше користі, ніж може здатися на перший погляд.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/4361