Як перестати сміятися в недоречних ситуаціях

20.06.2024 08:59

Як перестати сміятися в недоречних ситуаціяхСміх — це фізична реакція на різні подразники, такі як гумор або лоскотання. Зазвичай він виражає щастя, радість, полегшення та інші позитивні емоції, хоча іноді ми сміємося, щоби приховати дискомфорт або збентеження (нервовий сміх). Є ситуації, коли сміх вважається недоречним. Як перестати сміятися в серйозній ситуації?

Зосередьтеся на диханні. Глибокі вдихи і видихи — звичайна техніка релаксації, яка може допомогти впоратися з небажаними фізичними реакціями, такими як недоречний сміх або сльози. Вдихніть через ніс, затримайте дихання на пару секунд, видихніть через рот. Повторіть стільки разів, скільки потрібно, щоб заспокоїтися. Підрахунок вдихів і видихів відволіче вас від причини вашого сміху.

Використовуйте біль, щоб відволіктися. Різкий біль допоможе відволіктися і «переключитися». Можна вщипнути себе, прикусити язик, губу або внутрішню частину щоки, або стиснути кулаки так, щоб нігті впилися в долоні. Тільки будьте обережні, щоб собі на нашкодити.

Подумайте про сумні речі. Зосередження на щасливих думках може допомогти не розплакатися, а роздуми про сумні, депресивні або страшні речі — утриматися від недоречного сміху. Якщо ви не хочете згадувати про сумні події із життя, є багато сумних фільмів або книг, про які можна згадати, від «Титаніка» до «Списку Шиндлера».

Зосередьтеся на буденних речах. Якщо роздуми про сумні речі не допомагають, спробуйте зосередитися на речах, які викликають у вас бажання позіхнути, наприклад, на списку справ, списку продуктів або генеральному прибиранні, яке ви збиралися зробити вже декілька місяців. Спроба розв’язати математичну задачу в голові також може допомогти, якщо ви любите математику. У крайньому випадку можна повторити таблицю множення.

Закрийте рот рукою і покашляйте. Якщо ви не можете втриматися від сміху, спробуйте замаскувати свій недоречний сміх за допомогою кашлю. Тільки не кашляйте занадто голосно, особливо якщо відвідуєте похорон або іншу серйозну подію. Можна також закрити обличчя руками і вдавати, що плачете (якщо плач, на відміну від сміху, у цій ситуації доречний): іноді сміх і плач звучать однаково.

Використовуйте зворотну психологію. Зворотна психологія — це техніка, яка передбачає заохочення поведінки, протилежної до бажаної. Подумки заохочуйте себе посміятися ще трохи. Врешті-решт ви можете виявити, що ситуація вже не така смішна, як здавалося, й у вас більше немає жодного бажання сміятися.

Відійдіть. Якщо є можливість піти й посміятися, скористайтеся нею (завжди можна вдати, що вам потрібно в туалет). Таким чином ви зможете сміятися скільки завгодно, нікого не ображаючи.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/207